Î: Buna ziua! Câinelui meu îi borboroseste stomacul deși a mâncat, dimineața îi borborosea și apoi începea să vomite ceva alb sau verde, apoi la o oră mergea să își facă nevoile, nu are diaree, are scaun normal. I-am luat pastile de paraziți intestinali și nu mai are probleme cu asta. Însă îi borboroseste după ce mănâncă... Îmi puteți spune ce are?


R: 
Zgomotele intestinale se numesc borborisme și sunt produse de mișcarea gazelor dintr-o parte a intestinului în alta. Este normal să existe o anumită cantitate de intestine în intestin și ca intestinele să se miște, deci un borborism de intestitate mică este normal să apară.

Borborisme de intensitate mare pot să apară și atunci când animalului îi este foame și dispar după ce acesta consumă hrană. Zgomotele anormale apar atunci când în intestine se găsește o cantitate prea mare de gaze, sau când intestinele au o activitate crescută. De multe ori aceste fenomene apar simultan.
 
Indiscrețiile dietetice sunt o cauză comună a apariției zgomotelor intestinale intense. Alte posibile cauze pot fi:
• Parazitismul intestinal
• Boala intestinala inflamatorie
• Înghițirea obiectelor străine
• Gastroenteritele hemoragice
• Intoxicațiile
• Reacții adverse la medicamente
• Problemele metabolice cum ar fi boli ale ficatului sau rinichilor, bolile glandelor sau chiar cancer intestinal, etc
 
Câinii care prezintă borborisme intense regulat cu episoade de diaree, apetit scăzut este posibil să sufere de boala inflamatorie a intestinului, parazitism sau alte boli cronice care necesită tratament (insuficiență pancreatică exocrină, infecțiile bacteriene, intoleranța alimentară). Câinii care presintă borborisme fără nicio altă modificare este posibil să aibă pur și simplu o activitate intestinală mai intensă de cât alți câini sau să producă mai multe gaze.
  
Pentru început trebuie determinată cauza apariției problemelor. Puteți încerca să îi administrați și o dietă adresată câinilor cu intoleranțe alimentare cum ar fi: Advance Atopic, Royal Hypoallergenic, Hill’s z/d, excluzând o perioadă și mâncarea gătită.
De asemenea, se pot administra probiotice pentru popularea intestinului cu flora bacteriană sănătoasă.
 
Recomandarea este realizarea unui consult la un cabinet veterinar unde, după un examen amănunțit al animalului dumneavoastră, se va putea pune un diagnostic cert și corect, ulterior administrându-se un tratament adecvat dacă este nevoie.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.