Acvariile  cu apa rece reprezintă alegerea cea mai comună a acvariştilor începători. Acvariile cu apă rece pot fi de dimensiuni reduse, dar frumuseţea peştilor care cresc în apă rece poate fi pusă în evidenţă mult mai bine în acvariile de dimensiuni mari.


Aceşti peşti necesită o temperatură a apei relativ mai mică (aproximativ 18ºC) şi preferă un pH al apei cuprins între 6.0 şi 7.5. De asemenea iluminatul reprezintă o condiţie imperios necesară oricărui tip de acvariu.

Atracţia deosebită a acvariului este dată de peştii care vieţuiesc în interiorul acestuia. Termenul de  “peştişor auriu” include diferite specii de peşti din genul Carassius, precum Caras ryukin, Caras calico, Caras oranda etc. Fiecare din aceste specii poate fi regasită sub diferite varietăţi de culoare.


Creşterea “peştişorului de aur” îşi are originea departe în trecut, datând scrieri în acest sens din Mesopotamia (2300 i. Ch.), dar se crede că în China acest peştişor era cunoscut cu mult timp înainte. Între timp, datorită procesului de selecţie sau dezvoltat o multitudine de varietăţi care atrag atenţia prin frumuseţea si diversitatea lor. În forma actuală, peştii datează din secolul XIX din Anglia, de unde au inceput sa se răspândească în întreaga lume.

Pentru întreţinerea acvariilor, inclusuv a celor cu apă rece, pentru a fi deosebit de plăcute ochiului, este necesară echiparea acestora cu diferite decoraţiunifundaluri, artefacte şi, nu în ultimul rând, cu plante vii. Deşi alegerea decoraţiunilor este oarecum întâmplătoare, se recomandă utilizarea materialelor naturale, precum diferite forme din lemnpietre, coji de nucă de cocos etc. Pe piaţă există o multitudine de decoraţiuni speciale pentru acvarii, de unde cumpărătorul poate sa aleagă după bunul plac, în funcţie de preferinţe. În definitiv, estetica acvariilor depinde foarte mult de cerinţele proprietarilor.