coral reef area

Acvariile tropicale cu apă dulce

Acvariile tropicale constituie rezultatul unei munci foarte complexe, datorită pricipiilor fundamentale care trebuie respectate, precum folosirea diferitelor echipamente, disponibile la ora actuală pentru toţi clientii, mai mult sau mai puţin exigenţi.


Acvariile tropicale cu apă dulce sunt foarte des întâlnite în locuinţele moderne sau în diverse spaţii publice sau private. În afară de faptul că sunt frumos decorate, acvariile de acest gen sunt foarte plăcute ochiului şi s-a dovedit, de asemenea, că au chiar efecte terapeutice. Prin varietatea de culori disponibile şi diversele specii de peşti şi plante, se poate înviora orice spaţiu.

Atunci cand avem în plan instalarea unui acvariu tropical este necesar să cunoaştem speciile de peşti şi de plante pe care dorim să le introducem.


Întrucât piaţa oferă o multitudine de specii de plante şi peşti, sunt necesare puţină experienţă şi cunoştinţe pentru evitarea eventualelor probleme care pot apărea în urma combinării incompatibile dintre specii.

Acvariile tropicale există în numeroase varietăţi, fiecare este  individualizat, astfel că nu pot fi reproduse sau copiate întocmai. Există în acest sens acvarii care combină specii de peşti precum Guppy, Molly, Platy, altele cu peşti din genul Barbus, Tetra (Cardinal, Congo) sau există acvarii care încearcă să reproducă biotopul din anumite zone geografice precum lacurile Tanganika sau Malawi, cu numeroase specii splendide, biotopurile din Asia de SE (Barbus, Botia etc) sau de tip Amazon.

Peştii tropicali sunt de regulă mai viu coloraţi decât peştii de apă rece, acvariile tropicale dezvoltând astfel imaginaţia şi creativitatea pentru aranjarea habitatului. Frumuseţea acvariilor tropicale atrage cu siguranţă atenţia oricărui privitor. Spre deosebire de acvariile de apă rece, acvariile tropicale necesită un echipament mai complex. Din echipamentul de bază nu trebuie să lipsească un încalzitor, filtrupompă de aer şi dispozitive de iluminat. De asemenea, parametrii fizico-chimici din interiorul acvariului trebuie să fie cât mai fideli cu cei ai biotopurilor din care provin peştii. Spre deosebire de acvariile cu apă rece, acvariile de tip tropical au o temperatură a apei situată în jurul valorii de 25ºC.