Noul prieten blănos
Înainte de a aduce cățelușul în noul cămin, pregătiţi tot ce este necesar în acest scop. Primele câteva luni din viaţa animalului dumneavoastră sunt cele mai importante pentru stabilirea unei relaţii strânse cu noua familie. Trebuie să fiţi consecvenţi şi riguroşi, dar în acelaşi timp să îi oferiți căţeluşului un cămin sigur şi fericit.

Cum să alegem numele?

Numele ideal ar trebui să fie scurt. Se recomandă un nume cu două silabe pentru a nu fi confundat de căţeluşi cu alte comenzi sau interdicţii de genul „nu”.Fiţi insistent: toţi membrii familiei trebuie să folosească acelaşi nume, nu porecle sau variaţii ce pot produce confuzii. Recompensaţi reacţia la auzul numelui cu multe laude şi jocuri.

Locul de dormit
Amenajaţi-i căţeluşului un pătuţ special. Aşezaţi-l într-un loc liniştit şi protejat de curent. Noul dumneavoastră companion va aprecia, în prima sa noapte petrecută în noul cămin, un aşternut moale ce îi va oferi căldură şi siguranţă. Relaxarea îi va fi asigurată şi de jucăriile special concepute pentru căţeluşi care îl vor bucura. Dacă mai aveţi şi alte animale de companie în locuinţă faceţi-le cunoştinţă treptat, nu le lăsaţi singure unele cu altele şi nu le hrăniţi împreună până nu se familiarizează şi nu se acceptă reciproc.

Junior2
Exersarea folosirii toaletei
Puppy trainer (Flamingo) – este un produs excelent ce vă ajută la dresaj şi determină căţeluşii să-şi facă nevoile într-un singur loc. Pentru un rezultat sigur arătaţi-i căţeluşului scutecul pe care aţi aplicat lichidul şi duceţi-l acolo dimineaţa devreme, seara înainte de culcare şi după fiecare masă. Dacă merge singur să-şi facă nevoile în locul respectiv recompensaţi-l imediat cu o delicatesă. Scutecele pentru căţeluşi sunt utile mai ales în dresajul de acasă.

Mirosul scutecelor îl va ademeni pe căţeluş să îşi facă nevoile chiar în locul determinat şi nu pe podea. De câte ori foloseşte scutecele recompensaţi-vă căţeluşul, deoarece premiul îl va încuraja să repete mersul la toaletă în locul respectiv.

Alimentaţia
Primele mese de acasă ale căţeluşului sunt foarte importante. Interesaţi-vă cu ce a fost hrănit căţeluşul înainte de venirea în noul cămin şi continuaţi să îl hrăniţi cu aceleaşi alimente încă una-două zile. Dacă doriţi să treceţi la hrană superpremium, de genul Rustican Puppy&Junior, faceţi acest lucru pas cu pas, într-un interval de una până la două săptămâni. Amestecaţi hrana nouă cu cea anterioară, mărind treptat cantitatea de hrană nouă ca să nu afectaţi sistemul digestiv, încă foarte tânăr.

Hrana uscată de calitate, în afara faptului că este mai sănătoasă pentru câinele dumneavoastră, are ca şi consecinţă un scaun mai regulat şi mai redus cantitativ. Cumpăraţi numai pachetele originale, nu hrană neambalată. Numai ambalajele originale garantează calitatea, conţinutul declarat, termenul de valabilitate corect şi păstrarea tuturor compuşilor nutritivi.

Junior3
Cum să alegem hrana potrivită?
De la încetarea alăptării şi până la vârsta de 12 luni vă recomandăm să folosiţi hrana uscată pentru căţeluşi Rustican Puppy&JuniorRustican Puppy&Junior este o hrană completă şi echilibrată ce susţine trecerea de la alimentaţia pe bază de lapte la alimentaţia solidă. Conţine ingrediente esenţiale pentru o creştere şi o dezvoltare sănătoasă, cum ar fi Inositol – antioxidant natural care încetineşte procesul de îmbătrânire a organismului prin conexiunea radicalilor liberi, ajută imunitatea şi îmbunătăţeşte aspectul pielii şi al blănii.

În această etapă adăugarea unor alimente destinate consumului uman, ca de exemplu carne, ouă, brânză sau lapte de vacă, nu pot asigura un aport echilibrat de nutrienţi.

Asiguraţi-i întotdeauna animalului de companie apă proaspătă şi propriile recipiente pentru hrană şi apă.

Igiena dentară
Dinţii sănătoşi sunt un factor important ce contribuie la starea generală de sănătate a animalului de companie. Cumpăraţi periuţă şi pastă de dinţi speciale pentru câini. Nu folosiţi pasta dumneavoastră de dinţi deoarece spuma ei poate determina un atac de panică şi o iritare a intestinului dacă este înghiţită de către căţeluş.

Baia
Există nenumărate moduri de a vă păstra căţeluşul în cea mai bună formă. La MAXI PET puteţi cumpăra o varietate de şampoane, şampoane uscateşerveţele umede şi spray-uri. Cei mai mulţi posesori de animale preferă un şampon uşor pentru căţeluşi, un prosop şi destulă răbdare. Este suficient să-i faceţi baie câinelui de 2 sau 3 ori pe an, dacă nu este neapărat nevoie, pentru că spălarea repetată usucă pielea.

Junior4
Dresajul
De regulă, un câine dresat este şi un câine mai fericit, mai liniştit şi mai dispus la joacă decat câinii neascultători. Perioada optimă pentru efectuarea dresajului este între 12 şi 18 săptămâni de viaţă. Totuşi, dresajul de bază trebuie să înceapă imediat ce căţeluşul soseşte în noul cămin pentru că odată dobândite, bunele obiceiuri se păstrează o viaţă. Învăţarea bazată pe recompense este cea mai eficientă, deoarece premiile sunt acordate imediat după executarea corectă a unei comenzi sau acţiuni.

Căţeluşii vor face legătura între recompensă şi acţiunea care a precedat-o în mod direct, iar dacă recompensa este acordată mai târziu, această poate avea o influenţă contraproductivă. Să aveţi mereu la dumneavoastră delicatese pe care să le puteţi oferi drept recompensă căţeluşului imediat după ce a reacţionat pozitiv la o comandă. Începeţi prin învăţarea comenzilor simple, cum ar fi: “Şezi”, “Vino”, “Sus”, etc.
Folosiţi jucării şi obiecte pentru ros, având grijă ca dumneavoastră să fiţi cel care controlează jocul. Învăţaţi-vă căţeluşul să fie sociabil şi ascultător. Dacă vă obişnuiţi căţeluşii de la o vârstă fragedă să fie sociabili cu alţi oameni şi cu alte animale, puteţi să evitaţi astfel problemele viitoare de comportament. Pentru vremea mai rece, îmbrăcaţi-vă căţeluşul cu hăinuţa - aveți de unde alege aici.

Vaccinarea
Vaccinarea este extrem de importantă pentru sănătatea căţeluşului dumneavoastră. De obicei primul vaccin se face la vârsta de 6-7 săptămâni, iar următorul la vârsta de 8-9 săptămâni, în funcţie de schema de vaccinare aplicată de către medicul veterinar. Pentru iniţierea programului de vaccinare şi pentru introducerea unui cip de identificare adresaţi-vă medicului veterinar. Mai multe detalii despre schema de vaccinare găsiți aici.

Deparazitarea internă
Un pericol semnificativ este reprezentat de către paraziţii interni care pot fi transmişi la căţei în urma contactului cu animale purtătoare, obiecte infestate sau prin laptele matern, în cazul în care căţeaua mamă nu este deparazitată.

Paraziţii, indiferent de stadiul de dezvoltarere, pot afecta căţeii. La aceştia, simptomele cele mai frecvente ale contaminării cu paraziţi interni sunt abdomenul umflat şi diareea. Deparazitarea internă se face regulat, după indicaţiile medicului veterinar şi obligatoriu înainte de fiecare vaccinare. Se recomandă administrarea produselor de deparazitare internă cu spectru larg, inclusiv împotriva teniilor, întrucât prezenţa puricilor constituie un factor ce favorizează infestaţia cu tenii.

Paraziţii externi
Puricii înţeapă şi se hrănesc cu sângele animalului pe care îl infestează, provocând prurit şi iritaţii ce pot afecta starea de sănătate în ansamblu. Există mai multe forme de combatere a acestora:

• Pipetele – cel mai eficient tratament preventiv, o cantitate mică de lichid pe care o aplicaţi pe ceafa câinelui

• Praful – eficient dacă îl utilizaţi frecvent şi îl aplicaţi pe blană

• Spray-ul – excelent pentru exterminarea rapidă a puricilor

• Şampon – şampoanele antiparazitare constituie o cale rapidă de exterminare a puricilor

Pe lângă purici foarte periculoase sunt şi capuşele (paraziţi externi care se hrănesc cu sânge), ce pot fi purtătoare de boli infecţioase grave. Protecţia împotriva capuşelor se efectuează prin intermediul sprayurilor, pipetelor etc. De regulă preparatele împotriva paraziţilor externi au un spectru de acţiune combinat, putându-se folosi atât împotriva puricilor, cât şi a căpuşelor.

De ce să alegeţi Rustican Puppy & Junior

Igiena dentară: granulele crocante conţin calciu, păstrează dinţii curaţi, puternici şi împrospătează respiraţia.
Scaune regulate: extractul de yucca ajută la digestie şi reduce mirosul excrementelor.
Imunitatea: vitaminele întăresc sistemul imunitar al organismului.
Digestie: proteinele şi fibrele de calitate asigură o digestie optimă, fructooligozaharidele asigură un echilibru optim al florei intestinale şi o digestie sănătoasă.
Energie: cantitatea optimă de proteine pentru un nivel constant de energie.
Strălucirea blănii: acizii graşi Omega 3 şi Omega 6 ajută căţeluşii să-şi păstreze o blană strălucitoare şi mătăsoasă.
Tot ceea ce aveţi nevoie pentru căţeluşul dumneavoastră
 
În magazinele MAXI PET puteţi găsi tot ceea ce este necesar pentru un început fericit al vieţii căţeluşului dumneavoastră. Dacă sunteţi bine pregătiţi căţeluşul se va integra mai uşor în familie. Pentru a vă ajuta am pregătit o listă care vă va confirma că aţi achiziţionat tot ce vă trebuie: