Câini - Senior
Speranţa de viaţă depinde de mediul în care câinele trăieşte, de starea de sănătate, condiţiile de igienă, tendinţe şi alimentaţie. Câinii aparţinând raselor Spitz sau Fox Terrier pot trăi până la 18–20 ani, în timp ce Boxer şi Ciobănesc German doar 12–13 ani.
Procesul de îmbătrânire variază de la un individ la altul, indiferent de rasă şi se caracterizează prin apariţia dificultăţilor tipice legate de vârstă, respectiv aspectul exterior – părul şi ochii. La câinii de culoare maro închis, părul devine gri, înepând cu regiunea capului. Botul devine gri, ulterior devine alb, nasul este mai mare şi mai strălucitor, ochii devin uşor tulburi, corneea opacă şi adesea apare fenomenul de orbire. Simţul mirosului este de obicei bine conservat până la o vârstă înaintată. După vârsta de 8–10 ani, la câini apar probleme ale articulaţiilor, durere şi umflarea acestora. Atunci când temperatura mediului exterior scade (toamna, iarna), se produce cu uşurinţă inflamarea articulaţiilor şi a ţesuturilor adiacente, datorită vasoconstricţiei periferice, cu scăderea aportului de oxigen către muşchi.
La câinii vârstnici se recomandă administrarea de suplimente bogate în acizi graşi omega 3 (proveniţi în special din peşte), care susţin şi împiedică apariţia bolilor tipice pentru câinii bătrâni, precum şi probleme ale pielii, inimii sau probleme circulatorii, reducând impactul asupra sistemului imunitar. Aceşti acizi graşi au efecte pozitive în cazul artritei, modificărilor degenerative ale articulaţiilor, bolilor nervoase, ficatului bolnav, previn diabetul zaharat, bolile renale, precum şi boli legate de comportament (hiperactivitate).
Folosirea glucozaminei şi a condroitin sulfatului din extractul de scoică verde, sprijină regenerarea articulaţiilor, reduce durerea şi creste mobilitatea.
La Maxi Pet puteti găsi o gamă largă de produse care conţin aceste substanţe medicamentoase: PET NATURALS K-9 COMPLETE MOTION, WOLFPACK ARTRO etc. produse pe care le recomandăm în cazul în care proprietarul nu vrea să schimbe dieta normală a câinelui cu una specifică vârstei nu schimbă cu nimic modul de hrănire normală zilnică.
Dacă stăpânul doreşte să îi schimbe dieta, recomandăm dieta de uz veterinar sau alimente îmbogăţite cu diferite substanţe adjuvante, în aceste condiţii uşurându-se munca proprietarului, nemaifiind necesară administrarea zilnică de medicamente sau produse recomandate pentru reducerea durerii şi inflamaţiei articulaţiilor. La câinii în vârstă mai poate apărea fenomenul de senilitate, foarte asemănător cu boala Alzheimer întâlnită la oameni. Cel mai adesea afectează rasele mari de câini, cu vârsta de peste 7 ani. Mecanismul declanşării acestei boli este reprezentat de acumularea de beta-amiloid în creier, cu apariţia leziunilor asupra nervilor, formarea de plăci (bariere) care inhibă transmiterea semnalelor nervoase. Semnele îmbătrânirii creierului sunt similare cu uitarea (de exemplu nu îşi aminteşte uşa de la apartament), câinele stă într-un colţ al camerei evitând să păşească, nu recunoaşte unii membri ai familiei, latră necontrolat noaptea, uită să mănânce, doarme mai mult decât de obicei, nu recunoaşte vocea proprietarului şi devine uşor agresiv.
Un semn de încetinire a metabolismului la câinii de talie mare este faptul că un câine cu dietă normală începe să câştige în greutate. În aceste condiţii se vor administra alimente uşor digerabile într-un număr de 2-3 mese pe zi. Este foarte importantă administrarea unei hrane speciale pentru câinii de talie mare, întrucât o dietă pentru clasa de vârstă senior este special concepută să sprijine principalele organe şi funcţii. Maxi Pet oferă o gamă variată de produse pentru clasa de vârstă senior prin produsele din gamele Acana, Brit Care, Canagan, Carnilove, Hill's, Von Barf etc. Aceste produse vor îmbunătăţi calitatea şi speranţa de viaţă a câinelui dumneavoastră.
Creşterea în greutate poate fi prevenită prin plimbări lungi în aer liber, fără însă a supune câinele la efort nepotrivit pentru vârsta şi condiţia fizică a acestuia. Lipsa de rezistenţă la câinii mai în vârstă se datorează aportului scăzut de nutrienţi necesari musculaturii, astfel oboseala survenind cu uşurinţă.
Tocirea şi uzura dinţilor poate fi încetinită prin perierea zilnică a dinţilor cu ajutorul periuţei dentare şi a pastei de dinţi special concepute pentru câini, combinată cu masticaţia snacks-urilor pentru curăţarea dinţilor, această asociere oferind cele mai bune rezultate. Există în acest sens alimente pentru igiena orală concepute de către producătorii de hrană specializaţi, precum Royal Canin şi Hill’s. Periajul mecanic se recomandă pentru îndepărtarea plăcii dentare. Este recomandat să se efectueze zilnic, în acest mod se previne acumularea şi depunerea sedimentelor la baza dinţilor și la nivelul gingiei, având drept consecinţe apariţia gingivitei şi în final a paradantozei. Pentru periajul dinţilor nu folosiţi pastă de dinţi pentru uzul uman, întrucât aceasta nu are un gust plăcut pentru câini şi aceştia pot dobândi o aversiune faţă de procesul de periere a dinţilor. Pasta de dinţi destinată câinilor este adaptată special la gustul acestora (având de exemplu gust de unt de arahide), câinii lingând cu plăcere restul de pastă de dinţi.
În sezonul rece, atunci când avem oscilaţii ale temperaturii, câinii, reacţionează la frig la fel ca şi oamenii, apărând frisoane, clănţănitul dinţilor etc. În acest fel metabolismul este accelerat pentru menţinerea temperaturii corporale, fapt cu importanţă deosebită în procesul de termoreglare.
La câinii bătrâni, datorită problemelor circulatorii care pot surveni odată cu înaintarea în vârstă, pot apărea dereglări ale termoreglării, în ciuda blănii dese care ar trebui să ofere protecţie împotriva frigului.
La rasele de talie mică, mersul pe jos prin zăpadă poate deveni problematic, întrucât părul se udă rapid, iar în cazul în care câinele nu este suficient de activ, acesta poate îngheţa. În acest sens se recomandă folosirea accesoriilor de îmbrăcaminte (pelerine de ploaie, hăinuţe etc). De asemenea, există creme speciale pentru protejarea lăbuţelor câinilor împotriva zgârieturilor provocate de gheaţă sau pietriş, prevenindu-se în acest mod eventualele complicaţii.
Nu în ultimul rând, odată cu împlinirea varstei de 7 ani a cainelui, se recomandă efectuarea a 1-2 vizite/an la medicul veterinar, efectuarea analizelor de sânge şi urină, pentru identificarea şi prevenirea eventualelor patologii survenite odată cu înaintarea în varstă. În acest scop, la Maxi Pet puteţi găsi diete adecvate sau hrană specială adaptate la nevoile câinilor, în funcţie de patologie.