kanarinac lijeva 270x330px
Sunt oare animăluţul potrivit pentru tine?
Deoarece canarii sunt împărţiti în trei grupe, trebuie să decideţi singuri dacă vă doriţi un canar pentru cântecul lui suav, pentru culoarea frumoasă sau pentru aspectul interesant. De obicei, masculii cântă mai frumos decât femelele, dar nu cântă cu aceeaşi intensitate tot timpul anului. Astfel, canarii se opresc din cântat pe perioada năpârlirii, dar uneori şi fără motive clare. Durata de viaţă a canarilor este cuprinsă între 12 şi 18 ani.

De unde provin eu?
După cum demonstrează şi denumirea, canarul provine din Insulele Canare, acolo unde în urmă cu 500 de ani au ajuns şi s-au stabilit spaniolii. Începând cu secolul al 17-lea, italienii, englezii şi francezii s-au ocupat cu creşterea şi încrucişarea diverselor specii de canari, astfel că în prezent există peste 320 de tipuri diferite de canari în cele mai variate culori.

Unde îmi place să trăiesc?
Pentru că păsările nu sunt făcute pentru a trăi în colivii mici, amenajaţi-le un spaţiu cât mai mare. Colivia trebuie să fie mai mult spaţioasă decât înaltă. Nu lăsaţi colivia la soare, în curent sau lângă aparatele de aer condiţionat, în bucătărie sau în abur. După apusul soarelui, acoperiţi colivia, astfel încât canarul să se liniştească. În colivie puneţi un hrănitor,un adăpător si beţe nu prea groase.
Puteţi să puneţi în colivie şi crenguţe de mesteacăn ori salcie. Canarii îşi întăresc picioruşele cu ajutorul beţelor de colivie sau al  crenguţelor. De asemenea, introduceţi şi jucării în colivie: clopoţeioglinzileagăne, dar lăsaţi-i canarului şi suficient spaţiu pentru zbor. De 3-4 ori pe săptămână aduceţi-i canarului dumneavoastră o cădiţă cu apă caldă pentru că această pasăre iubeşte baia. Nu schimbaţi prea des poziţia coliviei, deoarece canarul nu se va simţi în siguranţă.

Cum să procedezi cu mine?
Luaţi în calcul varianta achiziţionării unui partener pentru canarul dumneavoastră în cazul în care veţi sta acasă mai puţin de 5 ore pe zi. Comportamentul şi sociabilitatea canarului diferă de cele ale papagalilor, însă canarii se domesticesc, iar când zboară ştiu să aterizeze pe umărul stăpânului sau pe masă. Când îi lăsăm liberi, trebuie să ne asigurăm că uşile şi ferestrele sunt bine închise. Dacă e vreme frumoasă, canarilor le place să stea în aer liber, însă aveţi grijă să aşezaţi colivia într-un loc ferit de păsări prădătoare sau de bătaia directă a soarelui, de preferat pe o suprafaţă mai înaltă.

Ce-mi place să mănânc?
Canarii se hrănesc cu amestecuri gata preparate, mere, portocale, banane, pere, piersici, spanac, sfecla elveţiană, uneori şi ouă fierte tari. Daţi-le canarilor minerale şi extract din cartilaj de sepie. Ei trebuie să aibă în permanenţă apă proaspătă.

kanarinac desna 270x330px
Menţine-mă în formă şi sănătos
Dacă observaţi un apetit scăzut şi pierderea în greutate, diminuarea activităţii, dacă pasărea stă aşezată pe fundul coliviei, are scurgeri nazale şi oculare, strănută, iar penele îi sunt nearanjate, este obligatoriu să-i faceţi o vizită medicului veterinar. Păsările îşi schimbă penele o dată sau de două ori pe an (năpârlirea). Acestea sunt perioade solicitante pentru organismul păsării, de aceea trebuie să îi completaţi hrana cu suplimente vitamino-minerale.

Sănătate
Canarul este sănătos atunci când:
  • ochii sunt uscaţi şi larg deschişi
  • penele sunt curate şi aranjate
  • excrementele nu au culoarea şi consistenţa modificate
  • are nările uscate şi curate
  • ghearele nu sunt prea lungi
  • nu prezintă umflături sau răni vizibile
  • este energic şi cu un apetit normal

Înmulţirea

Canarii sunt pregătiţi să se înmulţească abia când ziua durează cel puţin 12 ore.  Femela depune până la 8 ouă (în medie 4) şi puii ies după 14 zile de incubaţie. Părinţii au grijă de pui, iar după 18 zile de viaţă, puii părăsesc cuibul. Sunt dese cazurile în care femela se ocupă singură de hrănirea puilor, dar este mult mai bine şi mai plăcut atunci când şi masculul participă la asta. Pe durata hrănirii puilor, trebuie să le dăm o hrană mai consistentă părinţilor, în special amestecuri moi şi gata preparate.

Sunt un animal sociabil?
Canarii pot trăi şi singuri, dar iubesc şi compania. Sunt fermecaţi de contactul vizual cu oamenii, dar nu le place să fie atinşi. Este suficient să vorbiţi sau să fluieraţi pentru a interacţiona cu animalul dumneavoastră de companie. De obicei, canarii se apropie cu uşurinţă de alte specii  de păsări. Chiar dacă v-aţi dresat câinele să nu se atingă de canar atunci când pasărea este lăsată liberă, nu aveţi încredere că şi pisica dumneavoastră va fi la fel de dezinteresată de micuţa pasăre.

Lista de cumpărături: