alexandar

Sunt eu oare animăluţul potrivit pentru tine?


Papagalii Micul şi Marele Alexander sunt păsări similiare ca şi nevoi. Stăpânilor amatori le va fi mai uşor cu Micul Alexander, în special datorită dimensiunii coliviei. Acestea sunt păsări ideale pentru locuinţă. Ambele specii se ataşează de stăpân şi sunt, în general, liniştite, cu excepţia perioadei de împerechere, atunci când vor deveni gălăgioase (papagalii Marele Alexander pot fi zgomotoşi nu numai în perioada respectivă). Acestea sunt păsări foarte rezistente, nu prea fricoase sau timide.

De unde provin eu?

Marele Alexander este originar din nord-vestul Africii, în timp ce Micul Alexander provine din nord-vestul Asiei. În mediul natural, aceste păsări trăiesc în păduri şi savane, în grupuri mai restrânse.Au fost botezaţi după numele lui Alexandru cel Mare, cel despre care se spune că s-a numărat printre primii care i-au adus din Asia în Europa. Durata medie de viaţă este cuprinsă între 20 şi 30 ani.

Unde îmi place să trăiesc?

Colivia pentru papagalul Alexander trebuie să fie confecţionată din material dur. Papagalilor Alexander le place să se plimbe şi pe podea.
Pe lângă căsuţe, hrănitoare şi adăpători, în colivie trebuie să le puneţi crenguţe pentru căţărat şi jucării. Hrănitorul şi adăpătorul trebuie fixate foarte bine, iar beţele şi crenguţele să fie din lemn dur, pentru că aceste păsări adoră să muşte şi să-şi tocească ciocul. Papagalilor Alexander le place să facă baie sau să fie stropiţi. Curăţaţi-le zilnic recipientele pentru hrană şi apă. O dată pe săptămână trebuie să spălaţi beţele din colivie şi jucăriile, iar podeaua la două săptămâni. Este necesar ca o dată pe an să spălaţi colivia în întregime şi să o dezinfectaţi.

Cum să procedezi cu mine?

Dacă vă cumpăraţi un pui de papagal, va fi mai uşor să îl învăţaţi anumite cuvinte. Oricum, ca să vă învăţaţi papagalul să vorbească, trebuie să îl domesticiţi şi să îl feriţi de alte păsări pentru a auzi constant numai vorbirea umană. Cel mai probabil, prima oară papagalul îşi va pronunţa propriul nume pentru că acesta a fost cuvântul rostit cel mai frecvent în apropierea lui. Se recomandă alegerea unui nume care să cuprindă vocalele “a” sau “o”, deoarece papagalii mari pronunţă cel mai uşor cuvintele ce conţin vocalele respective. Dacă sunteţi perseverent, papagalul dumneavoastră poate învăţa diverse sunete şi cuvinte.

Ce-mi place să mănânc?

Pe lângă amestecurile speciale pentru papagali mari, compuse preponderent din seminţe de floarea-soarelui, alte seminţe şi alune în coajă, puteţi să completaţi mesele papagalilor cu fructe, legume, nuci, arahide şi migdale în cantităţi reduse.

mali aluksandar
Menţine-mă în formă şi sănătos

Asemeni şi celorlalte specii de papagali, simptomele de boală sunt: balonare, apatie, refuzul hranei şi al apei, diaree, vomă, strănut, ochi apoşi. Dacă papagalul Alexander prezintă unele dintre simptomele enumerate, solicitaţi de urgenţă sfatul medicului veterinar.

Sănătate

Papagalul Alexander este sănătos atunci când:
  • ochii sunt uscaţi şi limpezi
  • penele sunt curate şi aranjate
  • excrementele nu au culoarea şi consistenţa modificate
  • are nările uscate şi curate
  • ghearele nu sunt prea lungi
  • nu prezintă umflături sau răni vizibile
  • este energic şi cu un apetit normal

Înmulţirea

Papagalii Alexander ating maturitatea aproximativ la vârsta de 2 ani, dar se recomandă să fie împerecheaţi abia după vârsta de 3 ani. Cuibul trebuie montat în colivie. Papagalii Alexander se împerechează o dată pe an, în general în luna februarie, iar femelele depun circa 2-4 ouă. Perioada de incubaţie durează în medie 28 zile. La 6 săptămâni de la ieşirea din ou, puii pot părăsi cuibul, penajul fiind format în cea mai mare măsură, dar coada nu este în întregime dezvoltată. Totuşi ei rămân în compania părinţilor pentru încă 4-5 săptămâni pentru a învăţa să mănânce şi să zboare.

Sunt un animal sociabil?

Micul Alexander nu trebuie ţinut alături de alte păsări pentru că devine agresiv faţă de acestea. Între ei, papagalii Alexander se înţeleg foarte bine. După ce sunt domesticiţi, se ataşează foarte mult de oameni.