Pisici - Adult
Se crede că numele de "Pisică" vine de la cuvântul latin CATTUS, care din nou se presupune că provine de la cuvântul QATO, care a fost utilizat în Egipt după interjecţia MAU. Desigur, aceeaşi rădăcină se regăseşte şi în cadrul altor limbi: asiriană „Qato“, latină "Cattus", celtică şi germană veche "Kotha" sau "Kotar", arabă "Quett."
Descoperirile arheologice dovedesc legături vechi (9500 ani) între oameni şi pisici. În Egiptul Antic pisica are un loc special în societatea umană, cei care hărţuiau şi omorau pisici fiind pedepsiţi cu moartea. În Europa, în timpul Evului Mediu, pisicile au fost adesea victime ale ignoranţei şi superstiţiilor. Utilitatea pisicii în gospodării a fost recunoscută mult mai tarziu (în secolul XIX), atunci când a început să fie apreciată pentru frumuseţea şi rafinamentul său.
Prima expoziţie de pisici de rasă a avut loc la Londra în anul 1871 și a fost un triumf real. Profesionişti şi amatori au primit impulsul iniţial pentru a studia comportamentul pisicii şi al unor domenii care să contribuie la atât la îmbunătăţirea raselor de feline, cât şi la bunăstarea lor.
Astăzi pisica este unul dintre cele mai populare animale de companie, fiind apreciată pentru individualismul său şi iubită pentru farmecul său ieşit din comun.
Alegeţi o pisică potrivită pentru dumneavoastră
Pisica dumneavoastră are o personalitate deosebită, formarea acesteia fiind de asemenea influenţată de condiţiile de viaţă şi de caracterul proprietarului. Ea va accepta mediul uman, se va adapta unei familii, dar îşi va păstra întotdeauna independenţa ceea ce este atipic pentru câine. Nu necesită mare grijă, este curată, discretă, frumoasă şi adaptabilă. Fie că a ajuns în casa dumneavoastră din întâmplare sau a fost o alegere în urma unei decizii prudente şi mature, pisica adultă se adaptează rapid noii locuinţe.
Spaţiul de dorimit
Somnul este esenţial pentru fiecare fiinţă vie. Spre deosebire de om, pisica doarme de mai multe ori în timpul zilei, de fiecare dată se cufundă într-un somn adânc şi lung, reglat instinctiv. Pisica îşi alege singură locul de dormit, de obicei rămânând cu încăpăţânare acolo, spaţiul respectiv permiţându-i un somn liniştit. Pentru a depăşi posibilele probleme întâmpinate când doriţi să-i desfiinţaţi un culcuş deja ales de ea, puteţi găsi diverse moduri de a o “ademeni” în locul nou dorit de dumneavoastră. De cele mai multe ori, alegerea unui loc în apropierea unei surse de căldură va funcţiona. La Maxi Pet puteţi achiziţiona un pat care se plasează pe calorifer. Pisicile îl adoră, mai ales dacă este plasat într-un loc linişit al casei.
Numărul de mese al pisicii se adaptează în timp la programul şi ritmul dumneavoastră de viaţă, dar, odată stabilit, nu este de dorit să se schimbe, deoarece va perturba fiziologia digestiei animalului. Pisicile adulte mănâncă o dată sau de două ori pe zi. Foarte rafinată de fel, pisica este pretenţioasă în special în ceea ce priveşte nutriţia, adesea preferă să nu mănânce zile întregi, decât să consume ceva ce nu îi place.
La Maxi Pet veţi găsi cu siguranţă mâncarea pe care pisica dumneavoastră o va adora. Aveţi posibilitatea de a alege dintr-o gamă largă deVITAKRAFT Delicatesă pentru pisici Milky Melody, echilibrată, conţinând toate ingredientele necesare, foarte gustoasă, astfel că pisicile se vor îndragosti de ea.
Dacă doriţi să îi schimbaţi alimentaţia, vă recomandăm să o faceţi prin amestecarea tipului vechi de hrană cu cel nou, crescând treptat cantitatea din tipul nou de alimente.
Pisicilor le place laptele, dar din cauza nivelului ridicat de lactoză în cele mai multe cazuri poate provoca diaree. Ca o alternativă, puteţi oferi pisicii recompensele cu lapte speciale pentru pisici (VITAKRAFT Delicatesă pentru pisici Milky Melody) pe care o puteţi achiziţona de la Maxi Pet. Trebuie să aibă întotdeauna apă proaspătă şi curată. Pisicile adoră diverse recompense, însă trebuie să vă asiguraţi că respectaţi instrucţiunile de dozare de pe pachetul fiecăui produs în parte. În mod regulat pisica trebuie să aibă un bol de hrană şi unul de apă.
Iarba pisicii
Pisica nu are nevoie să se hrănească cu iarbă, dar iarba are un rol important pentru tractul digestiv, inducând vărsături pentru a-i permite să scape de corpurile străine ingerate, în special de părul propriu înghiţit. Dacă mănâncă iarbă, pisica va ciuguli frunzele plantelor de cameră şi poate fi expusă pericolului de a se otrăvi. La Maxi Pet puteţi cumpăra tăvi cu iarba pisicii care are solul deja pregătit, astfel încât aceasta trebuie doar să fie udată pentru a creşte în câteva zile.
Igiena dentară
Este foarte important ca pisica dumneavoastră să aibă dinţi sănătoşi. Multe pisici adulte suferă din cauza tartrului dentar abundent, care poate fi îndepărtat de către medicul veterinar. Apariţia tartrului poate fi prevenită prin spălarea cu pastă de dinţi şi perie speciale pentru pisici. Nu folosiţi pasta dumneavoastră de dinţi, deoarece conţine ingrediente care sunt dăunătoare pisicii dacă sunt înghiţite. De asemenea, puteţi preveni tartrul oferindu-i pisicii hrană uscată, fiind eliminat mecanic cu ajutorul crochetelor.
Gestaţia este perioada din viaţa femelelor dintre perioada împerecherii şi până la naşterea puilor. Este nevoie în medie de 62 de zile, variind între 56 şi 67, în funcţie de animal, rasa şi numărul de pui (dacă există mai mulţi, perioada este mai scurtă).
Comportamentul pisicii este apoi schimbat în mod specific: doreşte să fie mângâiată mai mult, caută locuri foarte liniştite, nu mai este interesată să se joace foarte mult. Au loc modificări la nivelul întregului organism şi este necesar să se ţină cont de calitatea produselor alimentare.
Este foarte important să îi oferiţi vitamine, deoarece nevoile sale nutriţionale sunt mult mai mari decât în mod normal. La Maxi Pet puteţi găsi o mare varietate de produse alimentare echilibrate create special pentru nevoile pisicii gestante şi o gamă variată de vitamine cu forme şi gusturi diferite.Se poate întâmpla aşa-numita sarcină falsă când o pisică prezintă aceste simptome, dar nu a fost fertilizată. Dacă acest comportament este frecvent, trebuie să stabilească dacă a existat o perturbare în funcţiei ovariene.
Căldurile la pisici
Căldurile reprezintă perioada din ciclul sexual în care animalele femele manifestă dorința naturală de a se împerechea. Aceste perioade pot fi de mai multe ori pe an (între 3 şi 5) şi cel mai adesea sunt prezente între lunile septembrie şi ianuarie. De obicei durează 3-6 zile, dar pot ajunge până la 10 zile dacă nu există masculi.Pisica devine mai delicată cu proprietarul şi caută să fie tot mai mult timp în prezenţa acestuia, pare anxioasă, întinde picioarele din spate şi înclină copada în lateral. Trebuie să ştiţi că un nou ciclu poate începe la o săptămână sau două după naştere. Masculul îşi va marca teritoriul cu urină, care va mirosi puternic.
Înghiţirea părului
În timpul spălării sale zilnice, pisica înghite o cantitate mare de păr, mai ales dacă acesta este lung. Părul înghiţit aduce organismului un aport de lecitină şi vitamine, dar în cadrul procesului de digestie este doar parţial digerat, astfel că formează bile mai mici sau mai mari, cu rezistenţe diferite. La trecerea prin stomac şi intestine nu provocă daune, dar tulburările digestive pot fi de la simple (părul poate fi eliminat prin vărsături) până la tulburări grave (provocând constipaţie). Prin urmare, este foarte important să oferiţi pisicii produse care o pot ajuta să elimine părul înghiţit şi să o periaţi regulat.
Toaletarea
Pisica este de obicei foarte curată, îngijindu-şi blana de mai multe ori pe zi cu foarte mare atenţie. Totuşi este nevoie ca stăpânul să o pieptene, mai ales pentru rasele care au părul lung. Perierea se face mai întâi în sensul de creştere al firelor de păr, iar apoi invers pentru a-i oferi volum.
Şi pisicile cu părul scurt au nevoie câteodată de periere, mai ales în perioada de năpârlire şi atunci când este prea bătrână pentru a se îngriji singură. Perierea are rolul de a scoate praful şi mizeria din blana pisicii şi de a micşora cantitatea de păr ingerată.
Maxi Pet oferă o gamă largă de perii şi piepteni atât pentru pisici cu părul lung, dar şi pentru cele cu părul scurt.Năpârlirea este periodică, fiind asociată cu schimbările de anotimp. Pentru pisicile care trăiesc în casă aceste perioade sunt mai puţin vizibile, ele pierzând păr în cantităţi mai mici pe toată durata anului.
Spălarea nu este obligatorie decât pentru pisicile care participă la expoziţii. Pisicile se opun de obicei spălării, dar sunt unele care o vor adora. Adesea, dacă un pui de pisică este obişnuit de la o vârstă fragedă cu aceasta, vor fi foarte fericiţi atunci când îi veţi spăla.
La Maxi Pet puteţi achiziţiona şampon special pentru pisici şi pudră pentru spălare uscată. După spălare, folosiţi un prosop pentru a sterge şi usca foarte bine pisica. La Maxi Pet puteţi găsi prosoape speciale cu absorbţie rapidă. Evitaţi folosirea aparatelor electrice pentru uscarea părului deoarece pisicile se tem de ele de obicei.
Pisicile sunt prin natura lor animale foarte curate, dar de asemenea foarte timide. De aceea, litiera trebuie aşezată într-un loc retras şi mai întunecat, dar uşor accesibil. Nu trebuie să fie în vecinătatea castronului cu mâncare şi curăţarea ei trebuie să fie făcută regulat. Litiera trebuie să aibă suficient nisip pentru a-i permite pisicii să ascundă fecalele. La Maxi Pet puteţi găsi diferite produse pentru curăţarea litierei.
Joaca
Prin natura sa, pisicii îi place să se joace. În orice moment este pregătită pentru a se juca "de-a prinderea şoarecelui" cu orice obiect din casă, astfel îşi menţine în formă flexibilitatea, agilitatea, viteza şi puterea.
La Maxi Pet puteţi alege dintr-un numar de foarte mare de jucării pentru pisici, unele dintre acestea conţinând uleiuri esenţiale de iarba pisicii, pentru a deveni şi mai atractive pentru micuţele feline.
Pisicii îi place să zgârâie pentru a-şi ascuţi ghearele. Pentru a nu avea probleme cu zgârierea mobilei dumneavoastră, cumpăraţi-i un suport pentru ascuţirea ghearelor – acesta ar fi de preferat să fie înalt, stabil, cu o bază solidă şi la îndemână. Jucăriile cu pluş şi pene sunt modalitatea perfectă de a vă juca şi interacţiona cu pisica. Pisica va găsi nenumărate moduri de a se juca dacă îi oferiţi mingi, tuneluri cu găuri şi suporturi pentru ascuţirea ghearelor cu mai multe niveluri.
Vaccinarea
Pisicuţele trebuie imunizate cu vaccinuri polivalente împotriva infecţiilor virale. Acesta trebuie efectuat în jurul vârstei de 9 săptămâni, cu rapel la 3-4 săptămâni. Pisicuţele mai mari de 3 luni pot fi vaccinate şi antirabic. După vaccinarea de bază, este suficient să vă vaccinaţi pisicuţa o singură dată pe an.
Deparazitarea
Cei mai frecvenţi paraziţi intestinali la pisici sunt Toxocara cati şi Toxascaris leonina. De obicei, aceştia au o lungime de 5-10 cm, au culoare albă sau uşor maronie şi au aspect de spaghete. Dacă infestarea este puternică, pisica îi va vomita sau îi va elimina întregi (fără a fi distruşi) prin fecale. Pe lângă problemele de ordin digestiv, infestarea cu viermişori poate să afecteze grav starea generală a organismului. La pisicuţele contaminate cu astfel de paraziţi intestinali se observă existenţa unui abdomen rotund şi umflat şi o senzaţie permanentă de foame. Din acest motiv, pisicilor de apartament trebuie să li se efectueze dehelmintizarea şi curăţarea vasului cu nisip pentru eliminarea condiţiilor de dezvoltare a larvelor. De asemenea, este esenţial să se acţioneze preventiv împotriva puricilor pentru că aceştia sunt purtătorii unor specii de paraziţi intestinali. Din fericire, există medicamente eficiente împotriva paraziţilor intestinali. În oferta de la MAXI PET se recomandă produsele pentru dehelmintizarea pisicii sub formă de comprimate cu acțiune împotriva viermilor intestinali ( Cestal, Drontal, Caniverm, Biheldon, Total) sau pipete care au acțiune deparazitantă atât intern cât și extern (Stronghold, Stronghold plus, Broadline).
Puricii şi căpuşele
Pisicuţa poate lua căpuşe de oriunde. Pentru o îndepărtare completă, pe lângă pisicuţă, trebuie să deparazitați întreaga locuinţă – covoare, draperii, spaţii greu accesibile, parchet, cuverturi şi culcuşul pisicuţei.
Este foarte important ca pisicii să i se administreze simultan tratament împotriva endoparaziţilor şi a ectoparaziţilor, pentru că puricii transmit unele forme de tenii, lucru ce va influenţa dezvoltarea ulterioară. Dacă aveţi mai multe animale de companie în casă, noi vă sfătuim să le deparazitaţi concomitent pe toate. Căpuşele pot fi îndepărtate cu penseta, iar de la MAXI PET puteţi să achiziţionaţi şi pensete speciale pentru extragerea căpuşelor. Aveţi grijă să extrageţi în totalitate căpuşele. Nu folosiţi penseta doar pentru tragere, ci rotiţi-o uşor. Puteţi să utilizaţi şi anumite insecticide nedăunătoare pisicilor, după care aşteptaţi să cadă singure căpuşele. Ca mijloc auxiliar, puteţi folosi şi metoda cu ulei sau alcool.
Castrarea / sterilizarea
Sterilizarea pisicilor dumneavoastră prezintă avantaje, dar şi dezavantaje. Animalele sterilizate duc o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă faţă de cele cu organe de reproducere active, indiferent dacă sunt pisici de apartament sau pisici de curte. Sterilizarea femelelor se recomandă din punct de vedere veterinar pentru că împiedică reproducerea şi păstrează sănătatea animalului. Media de viaţă a unei pisici sterilizate este dublă, aceasta trăind până la 14-18 ani. Masculul castrat nu îşi mai marchează teritoriul prin casă şi nu va mai produce mirosuri neplăcute. De asemenea, el nu va mai avea nevoie să vagabondeze şi să se lupte.
S-a înrădăcinat părerea că animalele castrate devin mai grase, mai leneşe sau depresive, dar adevărul este că devin aşa din cauza hrănirii exagerate, a lipsei jocului şi a mişcării, nu din cauza sterilizării.
Rezultatul castrării/sterilizării poate fi doar unul singur – un cămin mai frumos şi mai fericit, pentru că energia pe care pisica ar fi consumat-o pentru găsirea unui partener va fi îndreptată spre om şi spre relaţia cu acesta. În ceea ce priveşte schimbările comportamentale, din cauza reducerii nivelului de hormoni sexuali, pisicile devin mai liniştite, mai ascultătoare şi, cel mai important, vor sta preponderent în apropierea casei, evitându-se pierderea sau contactarea unor boli care pot fi chiar zoonoze (transmisibile omului). La femele, sterilizarea previne apariţia tumorilor glandei mamare şi infectarea uterului, dar şi a stresului pe care graviditatea îl poate presupune.
Din cauza reducerii activităţii după operaţie, pisicile sterilizate sunt predispuse la depăşirea greutăţii normale, în special dacă mănâncă aceeaşi cantitate de hrană ca şi înainte. Din acest motiv, postoperator şi pentru întreţinerea condiţiei fizice recumandăm o hrană specială pentru pisici sterilizate.
Castrarea/sterilizarea este astăzi un procedeu de rutină care se efectuează în majoritatea clinicilor veterinare.
Pentru o vizită fără griji la medicul veterinar, achiziţionaţi un coş de transport pentru pisică, în care aceasta se va simţi în siguranţă pe durata deplasării cu automobilul sau cu alte mijloace de transport.
Tot ceea ce aveţi nevoie pentru pisicuţa dumneavoastră
În magazinele MAXI PET puteţi găsi tot ceea ce este necesar pentru un început fericit al vieţii pisicuţei dumneavoastră. Dacă sunteţi bine pregătiţi, pisicuţa se va integra mai uşor în familie. Pentru a vă ajuta, am pregătit o listă de cumpărături:
- Hrană pentru pisici
- Delicatese pentru pisici
- Vitamine pentru pisici
- Pătuţ
- Jucării
- Suport pentru ascuţirea ghearelor
- Litieră pentru pisici
- Nisip pentru pisici
- Lopăţică pentru curăţarea litierei
- Recipiente pentru hrană şi apă
- Perie
- Zgardă
- Coş de transport
- Periuţă şi pastă de dinţi
- Produse antiparazitare externe
- Produse antiparazitare interne