Permiteţi-i noii dumneavoastra pisicuţe să îşi caute un spaţiu nou, un loc nou de dormit, o nouă litieră cu nisip, dar însoţiţi-o permanent. Oferiţi-i hrană, apă şi vegheaţi-o până se linişteşte şi adoarme. Nu o lăsaţi să se sperie şi nu o trataţi ca pe o jucărie. În această perioadă, pisicuţa va fi supusă stresului pentru că se află într-un mediu nou, fără mamă, fraţi sau surori. Aşadar, mângâiaţi-o, pregătiţi-i un aşternut cald şi o jucărie pufoasă.

Locul de dormit
Joaca dinainte de culcare va asigura un somn bun atât pisicuţei, cât şi întregii familii. Pisicuţele adoră sentimentul de căldură, în special atunci când moţăie. Un aşternut primitor este de fapt tot ce contează după o zi lungă de căutări. Amenajaţi-i culcuşul într-un loc liniştit şi ferit de curent. Ţineţi minte, pisicuţa dumneavoastră este un animal, nu o jucărie. Respectaţi-o şi acordaţi-i suficient timp pentru somn.

Exersarea folosirii toaletei
Pisicile sunt animale foarte curate, iar noii pisicuţe trebuie să îi arătaţi la ce tip de comportament vă aşteptaţi din partea ei. Aşezaţi litiera cu nisip pentru pisici într-un loc uşor accesibil, care nu se află în apropierea recipientului de hrană şi curăţaţi-l în mod regulat. Achiziţionaţi lopăţică pentru curăţarea vasului. După masă şi după somn, duceţi-vă pisicuţa la litieră şi aşteptaţi să îşi facă nevoile. Dacă aveţi grădină, familiarizaţi-o treptat cu împrejurimile şi pisicuţa îşi va alege singură locul unde doreşte să îşi facă nevoile.

Alimentaţia
Pisicuţele au nevoie de mai multe mese pe zi. Interesaţi-vă cu ce s-a hrănit pisicuţa înainte sosirii în noul cămin şi continuaţi să o hrăniţi cu aceleaşi alimente încă una-două zile. Dacă doriţi să treceţi la un nou tip de hrană,  amestecaţi hrana nouă cu cea veche şi măriţi treptat cantitatea de hrană nouă.

Cea mai bună alegere este hrana superpremium, perfect echilibrată şi alcătuită din toate ingredientele necesare pentru o creştere şi o dezvoltare sănătoasă a pisicuţei.

Pisicuţele iubesc laptele, dar acesta, din cauza nivelului ridicat de lactoză pe care-l conţine, le va produce diaree. Ca şi variantă alternativă, din magazinele MAXIPET puteţi să-i cumpăraţi pisicuţei dumneavoastră o formulă specială de lapte pentru pisici. Pisicuţa trebuie să aibă în permanenţă apă proaspătă. Pisicuţele adoră şi delicatesele, dar acestea trebuiesc date în cantitate limitată, în conformitate cu instrucţiunile de pe ambalaj. Cumpăraţi recipiente pentru hrană şi apă şi curăţaţi-le periodic.

kitten playing 270x330px
Igiena dentară
Dinţii sănătoşi sunt un element esenţial în viaţa pisicuţei dumneavoastră. Multe pisici adulte suferă din cauza plăcii dentare, ea putând fi îndepărtată în clinicile veterinare. Periatul dinţilor cu o pastă specială şi o periuţă de dinţi pentru pisici previne depunerea plăcii dentare. Nu folosiţi propria pastă de dinţi; în cazul ingerării aceasta poate avea efecte nocive pentru pisicuţă. De asemenea, placa dentară poate fi prevenită şi cu ajutorul hranei uscate, ale cărei crochete ajută la eliminarea mecanică a acesteia.

Baia şi perierea
Se recomandă perierea zilnică a pisicii, mai ales dacă aceasta are blană lungă. Prin periere veţi îndepărta firele de păr deja desprinse, impurităţile şi praful. Perierea ajută inclusiv la prevenirea formării ghemelor de păr din intestin.

Baia nu este obligatorie, dar dacă pisica are blana lungă, atunci procedeul de îmbăiere efectuat de câteva ori pe an va ajuta la pieptănarea şi protejarea blănii. La MAXI PET puteţi achiziţiona şampoane speciale pentru pisici, precum şi şampoane pentru spălare uscată. Dacă pisicuţa este obişnuită cu baia de la o vârstă fragedă, aceasta o va accepta cu bucurie. După baie, uscaţi bine blana pisicuţei şi periaţi-o

Exerciţii şi jocuri
Pisicuţele au nevoie de mişcare pentru  a fi într-o formă bună. De asemenea, ele adoră să zgârie, deoarece în acest mod îşi ascut ghearele. Ca să vă protejaţi mobilierul, cumpăraţi-i pisicuţei unul sau mai multe suporturi pentru ascuţirea ghearelor pentru ca pisicuţa să poată zgâria în voie şi pentru a-i oferi acesteia o varietate de locuri de joacă. Aceste suporturi sunt de diferite forme si mărimi, cu mai multe etaje, tuneluri, având locuri special create pentru odihnă, relaxare, dar şi un adevărat stimul şi o sursă inepuizabilă de veselie. Iar jucăriile, de exemplu figurine, şoricei şi mingi, sunt ideale pentru distracţia animalului dumneavoastră de companie.

Vaccinarea
Pisicuţele trebuie imunizate cu vaccinuri polivalente împotriva infecţiilor virale. Acesta trebuie efectuat în jurul vârstei de 9 săptămâni, cu rapel la 3-4 săptămâni. Pisicuţele mai mari de 3 luni pot fi vaccinate şi antirabic. După vaccinarea de bază, este suficient să vă vaccinaţi pisicuţa o singură dată pe an.

Deparazitarea
Cei mai frecvenţi paraziţi intestinali la pisici sunt Toxocara cati şi Toxascaris leonina. De obicei, aceştia au o lungime de 5-10 cm, au culoare albă sau uşor maronie şi au aspect de spaghete. Dacă infestarea este puternică, pisica îi va vomita sau îi va elimina întregi prin fecale.

Pe lângă problemele de ordin digestiv, infestarea cu viermişori poate să afecteze grav starea generală a organismului. La pisicuţele contaminate cu astfel de paraziţi intestinali se observă existenţa unui abdomen rotund şi umflat şi o senzaţie permanentă de foame. Din acest motiv, pisicilor de apartament trebuie să li se efectueze dehelmintizarea şi curăţarea vasului cu nisip pentru eliminarea condiţiilor de dezvoltare a larvelor. De asemenea, este esenţial să se acţioneze preventiv împotriva puricilor pentru că aceştia sunt purtătorii unor specii de paraziţi intestinali. Din fericire, există medicamente eficiente împotriva paraziţilor intestinali. În oferta de la MAXI PET se recomandă produsele pentru dehelmintizarea pisicii sub formă de cremă (Banminth) sau comprimate (Pratel, Drontal cat, Verpanyl).

kitten wc 270x330px
Puricii şi căpuşele
Pisicuţa poate lua căpuşe de oriunde. Pentru o îndepărtare completă, pe lângă pisicuţă, trebuie să deparazitaţi întreaga locuinţă – covoare, draperii, spaţii greu accesibile, parchet, cuverturi şi culcuşul pisicuţei. Este foarte important ca pisicuţei să i se administreze simultan tratament împotriva endoparaziţilor şi a ectoparaziţilor, pentru că puricii transmit unele forme de tenii, lucru ce va influenţa dezvoltarea ulterioară. Dacă aveţi mai multe animale de companie în casă, noi vă sfătuim să le deparazitaţi concomitent pe toate.

Căpuşele pot fi îndepărtate cu penseta, iar de la MAXI PET puteţi să achiziţionaţi şi pensete speciale pentru extragerea căpuşelor. Aveţi grijă să extrageţi în totalitate căpuşele. Nu folosiţi penseta doar pentru tragere, ci rotiţi-o uşor. Puteţi să utilizaţi şi anumite insecticide nedăunătoare pisicilor, după care aşteptaţi să cadă singure căpuşele. Ca mijloc auxiliar, puteţi folosi şi metoda cu ulei sau alcool.

Castrarea / sterilizarea
Sterilizarea pisicilor dumneavoastră prezintă avantaje, dar şi dezavantaje. Animalele sterilizate duc o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă faţă de cele cu organe de reproducere active, indiferent dacă sunt pisici de apartament sau pisici de curte. Sterilizarea femelelor se recomandă din punct de vedere veterinar pentru că împiedică reproducerea şi păstrează sănătatea animalului. Media de viaţă a unei pisici sterilizate este dublă, aceasta trăind până la 14-18 ani. Masculul castrat nu îşi mai marchează teritoriul prin casă şi nu va mai produce mirosuri neplăcute. De asemenea, el nu va mai avea nevoie să vagabondeze şi să se lupte.

S-a înrădăcinat părerea că animalele castrate devin mai grase, mai leneşe sau depresive, dar adevărul este că devin aşa din cauza hrănirii exagerate, a lipsei jocului şi a mişcării, nu din cauza sterilizării.

Rezultatul castrării/sterilizării poate fi doar unul singur – un cămin mai frumos şi mai fericit, pentru că energia pe care pisica ar fi consumat-o pentru găsirea unui partener va fi îndreptată spre om şi spre relaţia cu acesta. În ceea ce priveşte schimbările comportamentale, din cauza reducerii nivelului de hormoni sexuali, pisicile devin mai liniştite, mai ascultătoare şi, cel mai important, vor sta preponderent în apropierea casei, evitându-se pierderea sau contactarea unor boli care pot fi chiar zoonoze (transmisibile omului). La femele, sterilizarea previne apariţia tumorilor glandei mamare şi infectarea uterului, dar şi a stresului pe care graviditatea îl poate presupune.

Din cauza reducerii activităţii după operaţie, pisicile sterilizate sunt predispuse la depăşirea greutăţii normale, în special dacă mănâncă aceeaşi cantitate de hrană ca şi înainte. Din acest motiv, postoperator şi pentru întreţinerea condiţiei fizice recumandăm o hrană specială pentru pisici sterilizate.

Castrarea/sterilizarea este astăzi un procedeu de rutină care se efectuează în majoritatea clinicilor veterinare.

Pentru o vizită fără griji la medicul veterinar, achiziţionaţi un coş de transport pentru pisică, în care aceasta se va simţi în siguranţă pe durata deplasării cu automobilul sau cu alte mijloace de transport.

Tot ceea ce aveţi nevoie pentru pisicuţa dumneavoastră
În magazinele MAXI PET puteţi găsi tot ceea ce este necesar pentru un început fericit al vieţii pisicuţei dumneavoastră. Dacă sunteţi bine pregătiţi, pisicuţa se va integra mai uşor în familie. Pentru a vă ajuta, am pregătit o listă de cumpărături: