ruke zamorcic 270x330px

Sunt oare animăluţul potrivit pentru tine?

Porcuşorii de Guineea sunt animalele de companie ideale pentru copii. Uneori sunt blânzi, dar câteodată îşi pot zgâria sau muşca stăpânul. Aceştia sunt curioşi, iubitori şi comunicativi.
Durata medie de viaţă a porcuşorului de Guineea este cuprinsă între 4 şi 8 ani.

De unde provin eu?

Porcuşorii de Guineea sunt originari din partea centrală a Americii de Sud. În secolul al 16-lea, cuceritorii spanioli îi aduc în Europa şi aici devin animale de companie foarte îndrăgite.
Porcuşorul de Guinea a fost adus de peste mări şi scoate sunete asemenea unui purcel. Specia cuprinde mai multe varietăţi de culoare şi blană.

Unde îmi place să trăiesc?

Porcuşorii de Guineea sunt extrem de activi şi necesită o cuşcă spaţioasă. Locul în care va fi aşezat porcuşorul de Guineea trebuie să fie ferit de ploaie, soare, vânt rece, curent şi schimbări bruşte de temperatură. Atunci când alegem cuşca, trebuie să avem grijă, dacă porcuşorul de Guineea este mai mare, şi cuşca trebuie să fie pe măsură. În cazul în care cuşca este mică, trebuie să-l lăsăm mai des pe porcuşorul de Guineea să se plimbe liber prin apartament sau într-un spaţiu exterior bine îngrădit şi protejat. Porcuşorul de Guineea se va simţi în siguranţă atunci când cuşca este amplasată pe o suprafaţă înaltă. Acesta trebuie să cuprindă loc pentru dormit, apă, recipient pentru hrană şi spaţiu de mişcare. Pe fundul cuştii se pune un aşternut ce trebuie curăţat zilnic pentru eliminarea mirosurilor neplăcute şi a apariţiei bolilor. Se recomandă ca porcuşorul de Guineea să iasă zilnic din cuşcă, dar trebuie să fiţi atenţi să nu roadă cabluri electrice sau plante otrăvitoare.

Cum să procedezi cu mine?

În prima zi în noul său mediu porcuşorul de Guineea va fi speriat şi reţinut. Înainte de a încerca să-l ţineţi în palmă, este important să „vorbiţi” cu el câteva zile.

După aceea, oferiţi-i o gustare specială direct din mână şi când vedeţi că nu mai este speriat, vorbiţi-i uşor, luaţi-l în mână şi mângâiaţi-l. În acest fel veţi obţine simpatia lui. Apoi va veni singur în braţe, mai mult din curiozitate.


Ce-mi place să mănânc?


Porcuşorii de Guineea sunt animale ierbivore. Fânul uscat reprezintă baza alimentaţiei lor, de aceea trebuie să-l aibă la discreţie. Pe lângă fân, în recipient trebuie să aibă permanent amestecuri de seminţe, fructe şi legume proaspete. Pentru că sunt foarte lacomi, trebuie să aveţi grijă la cantitatea de hrană pe care le-o daţi ca să nu ajungă la obezitate.

Cantitatea de hrană specială necesară este 1 lingură pe zi. În alimentaţia porcuşorului de Guineea putem să mai introducem: spanac, ţelină, roşii, morcov, ardei, castravete, mere, pepene, piersici, struguri, căpşune, pere, iarbă (de pe suprafeţele nepoluate, în niciun caz de pe marginea străzii), frunze de păpădie.

zamorcic 270x330px

Menţine-mă în formă şi sănătos


Un porcuşor de Guineea sănătos are ochii limpezi, nasul uscat, blana aranjată şi strălucitoare. Unghiile şi dinţii trebuie controlaţi periodic. Trebuie să vă adresaţi medicului veterinar pentru orice tip de probleme legate de mâncărimi, căderea blăniţei sau orice alte schimbări de aspect şi comportament. Porcuşorii de Guineea cu blana lungă trebuie pieptănaţi în mod regulat pentru ca blana să se păstreze într-o stare cât mai bună, să nu se încâlcească, iar dacă observaţi că lungimea blănii îl incomodează pe animal în mişcare sau dacă se murdăreşte, aceasta trebuie tunsă.


Sănătate


Un porcuşor de Guineea este sănătos atunci când:
  • este energic şi are un apetit bun
  • ochii sunt uscaţi şi limpezi
  • dinţii şi unghiile nu sunt prea lungi
  • are nasul uscat
  • blana este strălucitoare
  • nu are umflături sau răni vizibile


Înmulţirea


Masculii sunt pregătiţi de împerechere de la vârsta de 60 zile, iar femelele de la 28-35 zile. Perioada de gestaţie durează 59-72 zile şi femela naşte 2-5 pui. La naştere, puii au ochii deschişi şi blană. Puii sunt alăptaţi 2-3 săptămâni. Dacă vă hotărâţi să creşteţi femele, trebuie să faceţi acest lucru de când sunt mici (de la 6 luni la 1 an).


Sunt un animal sociabil?

Porcuşorii de Guineea adoră compania şi ar fi ideal ca în cuşcă să creşteţi cel puţin două exemplare. Cel mai uşor este să îi achiziţionaţi de la o vârstă fragedă. Porcuşorii de Guineea devin agresivi dacă există mai mulţi masculi în apropierea unei femele. Un singur mascul poate supravieţui fără probleme cu un alt mascul sau cu o femelă, dar obişnuinţa este mai rapidă dacă aceştia cresc împreună de mici sau dacă trebuie să se obişnuiască treptat, mai târziu, unul cu celălalt. Dacă masculul este castrat, se permit orice combinaţii. Traiul comun dintre porcuşorii de Guineea şi iepuri nu este ideal din cauza diferenţelor de comportament.