degu2
Sunt oare animăluţul potrivit pentru tine?
Veveriţa Degu este o rozătoare inteligentă şi energică ce vă va fermeca cu năzbâtiile ei. Aceasta este curioasă, veselă, foarte jucăuşă, blândă şi inofensivă. Poate emite diferite sunete în funcţie de împrejurări.

Este animalul de companie ideal pentru întreaga familie. Dacă este bine îngrijită şi hrănită, veveriţa Degu trăieşte între 5 şi 9 ani.

De unde provin eu?
Veverita Degu este originară din Anzii Chilieni. Pentru că au o capacitate redusă de a digera zahărul, ele sunt predispuse la diabet; de aceea, prima dată au fost aduse în America de Nord şi în Europa ca animale  pentru experimente legate de diabet. La mijlocul secolului XX au început să fie crescute ca şi animale de companie.

Unde îmi place să trăiesc?
Veveriţa Degu are nevoie de o cuşcă mai mare faţă de celelalte rozătoare. Cuşca ar trebui să fie din sârmă sau sticlă deoarece poate distruge uşor plasticul. Dacă fundul cuştii are formă de grătar, se recomandă ca pe acesta să fie pus un aşternut ca să nu se rănească animalul. Cuşca ideală ar trebui să aibă mai multe etaje. Pe lângă recipientele de hrană şi apă, puneţi în cuşcă şi un vas cu nisip pentru baie. Veveriţa Degu vă va fi recunoscătoare dacă în cuşca ei adăugaţi şi o roată mare pentru alergat, crenguţe, pietre, vaze din lut, jucării şi alte obiecte similare ce îi vor servi la joacă şi la amuzament.

Cum să procedezi cu mine?
În primele zile, veveriţa Degu se va arăta destul de timidă. Lăsaţi-o să se acomodeze cu noul spaţiu, cu sunetele şi mirosurile. Apropiaţi-vă uşor de cuşcă – fără mişcări bruşte. Pentru că sunt animale extrem de curioase, se vor apropia ele singure de dumneavoastră dacă le oferiţi vreo delicatesă. Nu încercaţi să le înşfăcaţi – introduceţi uşor mâna în cuşcă, oferiţi-i delicatesa şi veveriţa se va căţăra singură din curiozitate. Va începe imediat să se urce pe mâna şi pe umerii dumneavoastră şi vă va cerceta. Scoateţi-o des din cuşcă şi jucaţi-vă cu ea, dar nu o lăsaţi nesupravegheată şi restricţionaţi accesul acesteia la cablurile electrice. Măsura în care veveriţa dumneavoastră Degu va fi îmblânzită şi comunicativă depinde doar de caracterul ei.

Ce-mi place să mănânc?
Veveriţele Degu sunt ierbivore. Ele se hrănesc cu fân şi hrană specială gata preparată ce poate fi gasită în comerţ. Fânul nu trebuie să-i lipsească, la fel ca şi apa proaspătă. Veveriţele Degu se hrănesc şi cu fructe şi legume, iar de 1-2 ori pe săptămână daţi-le porumb. Fiind predispuse la diabet, nu ar trebui să se îngraşe, din acest motiv aveţi grijă la dulciuri şi la fructele cu un conţinut ridicat de zahăr (pere, struguri, miez de nucă, fructe uscate).

Oferiţi-le vitamine şi minerale. Puneţi-le în cuşcă şi crenguţe de pomi fructiferi pentru tocirea dinţilor. Dacă aveţi şi alte rozătoare, aveţi grijă ca veveriţa Degu să nu le mănânce şi hrana acestora pentru că se poate îmbolnăvi.

squirrel degu eating
Menţine-mă în formă şi sănătoasă
Este strict interzis să trageţi veveriţa Degu de coadă deoarece aceasta se poate rupe, provocând rănirea animalului. Dacă observaţi că veveriţa dumneavoastră Degu este apatică, a scăzut în greutate, are diaree sau privirea nu este limpede, adresaţi-vă de urgenţă medicului veterinar.

Sănătate
Veveriţa Degu este sănătoasă atunci când:
  • este rapidă şi energică
  • este curioasă, activă şi are un apetit bun
  • are blana deasă şi ochii limpezi
  • nu are dificultăţi în respiraţie
  • culoarea şi consistenţa fecalelor nu sunt modificate
  • nu prezintă umflături sau răni vizibile

Înmulţirea

Veveriţele Degu ajung la stadiul complet de maturizare între 6 şi 9 luni (femelele) şi la 12 luni (masculii). Femelele pot ramâne gestante încă de la vârsta de 6 săptămâni. La 90-93 zile de la împerechere, femela naşte 4-6 pui. Puii vin pe lume cu ochii deschişi, cu blană şi dinţi, iar după un timp foarte scurt pot merge. După 5-6 săptămâni de viaţă, puii devin complet independenţi.

Sunt un animal sociabil?
În mediul natural, veveriţele Degu trăiesc în grupuri, de aceea trebuie să le creştem în perechi. Ele suferă dacă nu au partener şi pot deveni depresive, indiferent de grija şi de dragostea stăpânului. Ar fi de preferat să aveţi două veveriţe de acelaşi sex, cel mai bine se înţeleg două femele sau veveriţele născute în acelaşi timp (fraţi şi surori). Dacă aveţi mai multe veveriţe Degu, puneţi în cuşcă un singur mascul pentru că, în natură, doar un mascul este liderul coloniei. În caz contrar, se va ajunge la luptă. Dacă aduceţi o nouă veveriţă Degu după ce prima s-a îmblânzit, faceţi-le cunoştinţă treptat – separaţi cuşca sau aşezaţi cuşcă lângă cuşcă pentru a se familiariza una cu cealaltă înainte de a convieţui. Aveţi grijă să nu neglijaţi prima veveriţă Degu pentru că va deveni geloasă pe cea adusă ulterior. Veveriţele Degu se înţeleg bine cu iepurii, şinşilele şi porcuşorii de Guineea, dar acordaţi-le mai întâi un pic de timp pentru a se cunoaşte de la distanţă.

Lista de cumpărături