A treia pleoapă la pisici
Medic veterinar - MAXI PET Str. Sibiului, nr.10 Șelimbăr, Jud. Sibiu, Șelimbăr
Î: Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutați dacă puteți. Pisica mea a lipsit o vreme de acasa și a apărut acasă cu a treia pleoapa și 2 răni de unde a căzut par. Nu știu ce sa fac și sunt departe de un veterinar. Va multumesc anticipat.
R: Pleoapa a 3-a este cunoscută și ca membrana nictitantă. Este suficient de mare cât să acopere corneea, acționând ca un element de protecţie, îndepărtând depunerile şi distribuind pelicula lacrimală pe suprafața globului ocular. Când animalul este alert, aceasta este retrasă și este vizibilă doar o porțiune mică. Atunci când animalul este relaxat sau când clipește, pleoapa a treia trece în mod pasiv pe suprafața globului ocular. Mișcările pleoapei a treia sunt controlate parțial și de sistemul nervos simpatic.
Funcțiile pleoapei a treia sunt:
- distribuirea filmului lacrimal pe suprafața corneei
- protecția corneei și îndepărtarea corpurilor străine de pe suprafața corneei
- prezintă glandă lacrimală care secretă 30-50% din secreția precorneală
- funcție imună prin foliculii limfoizi din structură
Situații în care pleoapa a treia (membrana nictitantă) devine evidentă:
- Tranchilizare. Unele medicamente ce afectează sistemul nervos pot duce la o evidențiere a pleoapei a treia, fiind un semn de intrare în acțiune al acestora
- Febra.
- Sinuzitele, rinitele, stomatitele, otitele, afecțiunile dentare, în general inflamațiile din zona capului.
- Afecțiuni inflamatorii ale sistemului nervos central.
- Slăbire accentuată, patologică.
- Starea de șoc sau coma.
- Traume, inflamații la nivelul ochiului, corp străin
- Unele intoxicații.
- Atunci când se pregătesc de luptă, în mod reflex, pleoapa a treia devine mai vizibilă, pentru a proteja ochii de traume severe.
Puteți să îi curățați ochiul cu ser fiziologic îmbibat pe un disc demachiant, iar după ca și tratament local să îi aplicați un unguent/colir cu antibiotice de 3-4 ori pe zi.
Pentru stabilirea exactă a cauzei ce a dus la apariția simptomelor și pentru administrarea unui tratament corespunzător, vă recomandăm să vă duceți cu animalul la o clinică veterinară pentru realizarea unui control medical de specialitate.
Alopecia este o afecțiune des întâlnită la pisici, reprezentând o afecțiune a foliculului pilos și a părului, putând fi generalizată sau localizată, temporară sau definitivă.
Alopecia poate proveni dintr-o serie de cauze ce necesită atenție sporită din partea stăpânilor și de cele mai multe ori un tratament de lungă durată, la recomandarea medicului veterinar.
Printre cele mai frecvente afecțiuni care provoacă alopecie, se numără:
- toaletare excesivă generată de stres sau durere
- alergiile - pisicile pot dezvolta sensibilități la anumiți acarieni, alimente, proteine sau pot face alergii de contact
- afecțiuni fungice - dermatofitoza și supradezvoltarea bacteriilor la nivelul pielii, pot avea drept rezultat căderea blănii
- hipertiroidismul
- hipersensibilitatea la paraziți, etc.
Căderea părului nu se limitează doar la cauzele enumerate mai sus. Pot exista și alte afecțiuni mai grave, de aceea vă recomandăm să mergeți cu pisica la un cabinet veterinar în vederea unui consult.
Cauza afecțiunilor cutanate este multifactorială, motiv pentru care stabilirea exactă a afecțiunii presupune investigații amănunțite.
Pentru a putea pune un diagnostic cert și determinarea tratamentului adecvat de care pisica dumneavoastră are nevoie, trebuie realizat un consult dermatologic.
Tratamentul problemelor cutanate diferă în funcție de afecțiunea identificată, putând conține: administrarea unei diete alimentare, tratamente locale (aplicarea de soluții/unguente, băi cu substanțe medicamentoase), terapie pe cale generală (pe cale orală sau injectabilă), administrarea de imunoterapie specifică, tratarea altor afecțiuni identificate etc. În anumite cazuri, dermatitele au nevoie de tratamente îndelungate de câteva săptămâni sau luni de zile.
Vă recomandăm să îi faceți și o deparazitare externă.