Afecțiuni urinare la pisici
Medic veterinar - MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti |
Î: Bună ziua, intrebarea mea ar fi următoarea: aseară când am ajuns acasă am văzut ca pisica mea se linge destul de des in zona genitală si la litieră merge destul de des, stă multișor si face puțin treaba mică. Are vreo problema urinară oare? De mâncat ,mănâncă bine, bea si apă. E si jucăușă, de la 3 noaptea are chef de joacă și a început să fie destul de vorbareață. Ce imi recomamdați ? Mulțumesc.
R: Vă recomandăm efectuarea unor analize pentru urină. Este posibil ca animăluțul dvs. să aibă pietre/nisip la nivelul vezicii urinare sau anumite afecțiuni ale rinichiului.
Poate fi vorba despre o afecțiune numită urolitiază. Această afecțiune se caracterizează prin formarea de nisip sau chiar pietre (calculi sau uroliți) în tractul urinar, la nivelul rinichilor, ureterelor sau a vezicii urinare. Cel mai frecvent apare la nivelul vezicii. Calculii apar ca urmare a suprasaturării urinei cu anumite minerale.
Factorii favorizanți sunt:
• concentrațiile crescute ale anumitor minerale,
• modificările pH-ului urinar (acidifiere sau alcalinizare),
• concentrație crescută a urinei,
• prezența sau absența unor stimulatori ai formării de cristale.
Denumirea calculilor este stabilită în funcție de mineralul ce predomină în compoziție.
Este necesară identificarea cristalelor pentru a se stabili un tratament adecvat în funcție de tipul de cristale.
Factorii care contribuie la dezvoltarea uroliților sunt:
• factori genetici
• modificările compoziției hranei și a aportului hidric
• boli metabolice
• boli congenitale
• infecțiile bacteriene de la nivelul tractului urinar.
Litiaza urinară este suspectată la animăluțele care prezintă sau nu hematurie (urinare cu sânge), disurie (urinare dificilă, dureroasă) și anurie (absența totală a urinării consecutiv obstrucției uretrei). Calculii pot migra în partea inferioară a tractului urinar determinând obstrucție și boala tractului urinar inferior. De asemenea se mai întâlnește prezența durerii abdominale. În cazul în care blocajul nu este rezolvat se poate ajunge la complicații grave, incluzând ruptura vezicii urinare și pătrunderea conținutului acesteia în cavitatea abdominală.
Simptomele diferă în funcție de tipul cristalelor, de localizarea acestora, de caracteristicile fizice ale pietrelor (dacă sunt netede sau au suprafața neregulată) și de prezența infecțiilor bacteriene suprapuse. Diagnosticul se pune pe baza simptomatologiei și pe baza examenelor paraclinice (sediment, urocultura, ecografie etc).
Tratamentul poate să includă una sau mai multe din următoarele indicații:
• tratamentul infecțiilor bacteriene prin administrarea de antibiotice și antiseptice urinare. Se recomandă realizarea unei uroculturi pentru identificarea speciilor bacteriene implicate precum și o antibiogramă pentru a alege antibioticul cel mai potrivit. Repetarea uroculturii se va realiza la 5-7 zile după terminarea tratamentului cu antibiotic, pentru a se asigura vindecarea infecției bacteriene.
• îndepărtarea pietrelor prin intervenții chirurgicale sau prin tratament dietetic. Dacă se încearcă o dietă sau nu, depinde de starea generală de sănătate a animalului, de tipul cristalelor, de localizarea și numărul calculilor și dimensiunea acestora.
În majoritatea cazurilor de oxalați de calciu tratamentul este chirurgical și constă în îndepărtarea calculilor. Atunci când calculii sunt de dimensiuni mici se instituie un tratament dietetic administrându-se diete alimentare specifice, care au un conținut ridicat de magneziu. Se stimulează ingerarea de apă înainte și după mese, ajutând astfel la dizolvarea calculilor.
Gamele de diete veterinare- și suplimente pentru probleme urinare sunt:
- Advance VD Urinary – hrană uscată pentru pisici ce suferă de afecțiuni ale tractului urinar inferior legate de cristalele de struviți (fosfat de amoniu și magneziu), struviți urolitiazici
- Integra Cat Protect Urinary – hrană umedă cu curcan, pui sau vită și fără cereale
- Hill's PD Feline C/D cu Pui sau cu Pește Oceanic – hrană uscată și umedă pentru reducerea recurenţei calculilor de tip struvit (boala tractului urinar inferior)
- Hill's PD Feline S/D – hrană uscată și umedă pentru dizolvarea calculilor urinari la pisici
- Hill's Metabolic + Urinary – hrană uscată și umedă pentru controlul greutății și ținerea sub control a Bolilor Tractului Urinar Inferior la Pisică (BTUIP), inclusiv cristale sau calculi urinari, dopuri uretrale și cistită idiopatică precum și pentru dizolvarea struviţilor
- Purina Veterinary Diets Feline UR Urinary St/Ox – hrană uscată și umedă ce asigura dieta alimentară în cazul depunerilor de struviți la nivelul tractului urinar
- Royal Canin VD Urinary S/O High Dilution – hrană uscată cu proprietăți de acidifiere a urinei şi nivelul scăzut de magneziu pentru dizolvarea calculilor urinari pe bază de struvit și reducerea recurenței acestora
- Royal Canin VD Urinary S/O – hrană uscată și umedă cu proprietăți de acidifiere a urinei și nivelul scăzut de magneziu pentru dizolvarea calculilor urinari pe bază de struvit şi reducerea recurenței acestora.
Suplimente nutritive ce pot fi oferite pentru probleme urinare sunt:
- RxVitamins Cranberry - supliment botanic cu proprietati anti-infecțioase pentru tractusul urinar, profilactic și terapeutic în combaterea calculilor urinari de tip brushite (fosfați acizi de calciu) și struvite (fosfați de amoniu-magneziu)
- ORME Naturali Pastă Struvipet - adjuvant pentru acidificarea urinii la câini și pisici.
Poate fi vorba și despre prezența unei cistite sau a unei infecții urinare ce determină urinări dese, cu semne de durere, uneori cu striuri de sânge.
Trebuie stimulat consumul de apă:
• puneți întotdeauna la dispoziție un castron cu apă - animalele de companie trebuie să aibă acces la apă proaspătă și curată pe tot parcursul zilei.
• schimbați apa des.
• asigurați-vă că bolul este suficient de mare - pisicilor le plac castroanele încăpătoare. Dacă mustățile lor ating marginile castronului, e puțin probabil că vor bea din el. Mustățile sunt organe sensibile, iar pisicilor le displace senzația resimțită la frecarea acestora de marginile bolului.
• Luați în calcul apa curgătoare - exista in magazinele de specialitate diverse fântâni pentru pisici, care datorita fluxului proaspăt de apă, acestea reprezintă o modalitate excelentă de a încuraja pisica sa bea mai multă apa
• Treceți la mâncare cu umiditate mai ridicată .
Cea mai de succes terapie pentru calculii și cristalele de struvit este profilaxia- alimentația corectă și asigurarea unui consum suficient de apă la câini și la pisici.
Pentru a vă asigura ca animalul nu urinează des din cauze unei afecțiuni prezente la nivelul aparatului urinar este recomandată realizarea unui consult la un cabinet veterinar, precum și realizarea unor analize de sânge (hematologie și biochime) și de urină (sumar și sediment). Pe baza rezultatelor obținute, medicul veterinar va putea pune un diagnostic de certitudine și va putea prescrie un tratament adecvat. Este posibil ca animăluțul dvs. să aibă pietre/nisip la nivelul vezicii urinare sau anumite afecțiuni ale rinichiului.