daniela

Daniela Chelaru, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua! Am un motan în vârstă de 10 ani, pe la 1 sau 2 ani l-am castrat. De obicei mănâncă hrană uscată, are vreo 7 sortimente - pentru castraţi, blăniţă (exterior+interior), sterile etc. - dar mai mănâncă şi piept de pui crud şi fiert, pulpă de vită tot crudă (preferata lui), ou fiert, iaurt cu fructe. El e foarte pretenţios, iar din cele enumerate mai sus mănâncă foarte puţin din ele şi nici nu le mănâncă zilnic, mai puţin carnea crudă pe care o adoră. Îi dăm din ce în ce mai rar carne crudă pentru că ne este teamă să nu îi faca rău. Tocmai de aceea v-am scris, ca să vă întreb dacă îi mai dau carne crudă sau nu.
Vă mulţumesc! Oana

R: Castrarea motanilor aduce beneficii precum reducerea comportamentului agresiv, marcarea teritoriului cu urină, comportament neplăcut în special în cazul pisicilor care stau în casă, dispariţia simptomelor atunci când sunt în apropiere pisici în călduri, reducerea riscului de a manifesta anumite boli (adenom perianal, hernie perineală) etc.

Mulţi proprietari se tem că după operaţie animalele se vor îngrăşa, dar având grijă la tipul de hrană oferit, la cantitatea de hrană pentru a se evita supraalimentarea şi asigurându-ne că animalele fac suficientă mişcare, putem evita apariţia acestei probleme. În urma operației de sterilizare/castrare, metabolismul poate fi mai lent iar apetitul mai ridicat şi din această cauză animalul să ia în greutate. Cu o atenţie sporită din partea proprietarilor şi cu menţinerea unei evidenţe a greutăţii animalului, se pot evita situaţiile când animalul se îngraşă după castrare.

Animalul atinge greutatea ideală pentru rasa lui în jurul vârstei de un an de zile şi această greutate ar trebui menţinută pe parcursul întregii vieţi.


Criteriile care trebuie respectate în cazul alegerii hranei după intervenţia chirurgicală sunt:


- conţinut scăzut de calorii şi un aport mai mare de fibre. Este încurajată senzaţia de saţietate, astfel scăzând tentația animalului de a consuma hrană în exces. În cazul pisicilor cu tendința de îngrașare se recomandă utilizarea hranei ce nu are un conținut mai mare de 10 % grăsimi.


- să aibă ca scop prevenirea formării calculilor urinari. Predispoziția de a forma calculi urinari este mai mare la animalele obeze, sedentare.


- să aibă un nivel bun de palatabilitate. Pierderea bruscă în greutate nu este recomandată doarece poate duce la degenerare hepatică, de aceea hrana, chiar şi cu un conținut scăzut în grăsimi, să fie palatabilă.


În cazul pisicilor castrate se recomandă o hrană specială pentru starea fiziologică a animalului şi vârsta acestuia. Există pe piaţă mâncăruri speciale pentru această categorie de animale care au rolul de a preveni îngrăşarea, formarea de cristale în urină, care menţin masa musculară. Ex: Royal Canin Young Male/Female pentru pisici castrate mai mici de 7 ani, Mature Neutered pentru pisici cu vârste între 7 şi 10 ani, Senior Neutered pentru pisici mai mari de 10 ani şi Hill's Young Neutered pentru pisici tinere castrate, Hill's Mature Neutered pentru pisici mai mari de 7 ani, Brit Care - Castrate, Natural Tariner - Light - sterility, Purina Pro-Plan - After Care.

Carnea crudă în hrana pisicilor nu este recomandată din cauza faptului că aceasta poate conţine bacterii precum E. Coli, Listeria, Salmonella, etc., sau paraziţi care pot pune sănătatea pisicii în pericol. Atunci când se oferă carne crudă pisicii, trebuie să respectaţi mai multe condiții: să aveţi un loc sigur de unde vă procuraţi carnea, să sterilizaţi cuţitele şi alte ustensile utilizate la pregătirea cărnii pentru a fi oferită pisicii, să vă spălaţi bine pe mâini înainte să manipulaţi carnea, etc. 

Daniela Chelaru, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.