Amstaff cu splina scoasă
Daniela Chelaru, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua! Am un Amstaff care a fost operat la splină, a fost scoasă, având o tumoră. În ce privește alimentația, i-am dat royal canin convalescență, sensitive și gastro-intestinal. Problema este că după ce mănâncă, aproximativ 20 minute începe să geamă și are gaze. I-am dat câte un omeran dar nu se schimbă nimic. Ne puteți ajuta cu un alt tip de mâncare pe care o considerați potrivită. Vă mulţumesc. Alin
Torsiunea splenică este frecventă în rândul câinilor de talie mare și poate fi sau nu însoțită de dilatația gastrică sau volvulus (rasucirea unei anse intestinale). Traumatismele splenice pot apărea urma unor lovituri sau în urma accidentelor rutiere. |
Diagnosticul se pune pe baza:
analizelor de sânge care ne pot indica existanța unei anemii. În cazul rupturilor splenice apare anemia severă ca urmare a pierderilor masive de sânge. Tot prin analizele de sânge se evaluează funcția renală și hepatică, lucru necesar unui animal care va trece printr-o anestezie în vederea efectuării intervenției chirurgicale.
- abdomenocenteza, care constă în puncția abdomenului cu un ac pentru evidențierea existenței fluidelor sau sângelui în cavitatea abdominală.
- radiografia, prin intermediul căreia se pot oberva mărirea splinei (splenomegalia), existența formațiunilor tumorale. În cazul formațiunilor tumorale se recomandă și o radiografie pulmonară pentru depistarea unor eventuale metastaze.
- ecografia abdominală, utilă pentru depistarea anormalităților la nivelul splinei și altor organe din cavitatea abdominală. Tratamentul
- în cazul rupturii splenice cu apariția șocului, anemiei: se impune stabilizarea animalului prin tratament perfuzabil, oxigenoterapie, transfuzii de sânge etc.
- îndepărtarea splinei afectate
- dacă există tumori, în funcție de rezultatele testului biopsic, se poate institui chimioterapia
După intervenția chirurgicală cel mai probabil animalul nu va consuma hrana lui obișnuită, mai ales dacă este vorba de hrană uscată. Puteți încerca să-i administrați hrană umedă, mai ales cele adresate animalelor în convalescență, în recuperare, cum ar fi Royal Canin Recovery, Hill's A/D, Purina Convalescence, Advance Convalescence. Puteți să încalziți puțin hrana pentru a se simți mai bine aroma.
După intervenția chirurgicală se limitează animalul de la efort fizic 1-2 săptămâni. Toată perioada de recuperare trebuie să urmați pașii indicați de medicul veterinar și trebuie să se administreze tratamentul indicat de acesta. Dacă observați că apar schimbări în mecanismul de digestie este indicat să comunicați acest lucru medicului veterinar curant pentru a i se putea prescrie un nou tratament sau o completare a tratamentului inițial.
După terminarea perioadei de recuperare animalul poate reveni la hrana lui obșnuită.
Un lucru căruia trebuie să-i acordați o atenție deosebită este deparazitarea externă a animalului care trebuie facută foarte strict deoarece trebuie eliminat riscul ca animalul să contacteze paraziți cum ar fi Babesia, pentru că riscul de a pune viața animalului în pericol este mult mai mare după splenectomie (splina luptănd împotriva acestor paraziți)!