Apatie la pisică
Gabriel Cernica, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Am o pisicuță de 7luni,iar de 3 zile refuză mâncarea de orice fel,urinează maroniu și în timpul urinarii scoate un geamăt.Nu poate sa meargă și doarme foarte mult.Ce as putea face,ținând cont ca stau la țară și nu avem cabinet veterinar?
R: Este important să se urmărească aspectul urinei pentru a se putea determina locul sângerării.
Cauzele apariţiei sângelui în urină pot fi:
-infecţii ale tractului urinar, fiind însoţită în acest caz şi de alte simptome cum ar fi urinarea frecventă, durere la urinare, adoptarea poziţiei de urinare, pierderea de urină sub formă de picături, linsul insistent în regiunea genitală;
-urolitiaza, prezenţa pietrelor (uroliţi) în vezica urinară, rinichi;
-ciclul estral la femelele nesterilizate;
-intoxicaţii, în special în intoxicaţiile cu produse utilizate pentru combaterea rozătoarelor;
-traumatisme la nivelul rinichilor, uretrei
Babesioza este boală cu impactul cel mai grav asupra stării de sănătate. Semnele clinice sunt: febră, apatie, lipsa poftei de mâncare, urină roșiatică-maronie, icter (îngălbenirea mucoaselor), slăbire rapidă. Aceste semne apar rapid după mușcătura căpușelor, iar diagnosticul se confirmă prin examenul sângelui la microscop, unde se descoperă paraziții cantonați în celulele roșii. Această boală are o evoluție rapidă, iar agentul patogen incriminat este transmis prin mușcătura de căpușă.
Totuși, pentru excluderea acestei maladii, este important un examen microscopic al sângelui, iar la pisici este o boală destul de rar întâlnită.
Există și alte boli cu simptomatologie asemănătoare.
Dacă discutăm despre o femelă nesterilizată, o altă cauză a modificărilor de culoare ale urinei poate fi piometrul.
Scurgerile sangvinolente pot fi cauzate de o vaginită, piometru (infecție la nivelul uterului). Cel mai frecvent, aceste scurgeri sunt cauzate de piometrul cu cervix deschis.
Piometrul este o infecție a uterului ce apare consecutiv schimbărilor hormonale ce apar la nivelul tractului reproducător al femelelor. Aceste schimbări hormonale duc la îngroșarea mucoasei uterine și apariția de chisturi endometriale. Aceste chisturi endometriale secretă fluide care crează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
Concomitent, nivelurile crescute de progesteron inhibă abilitatea de contractare și relaxare a peretelui uterin și astfel se acumulează fluide și bacterii.
Diagnosticul de piometru se face coroborând semnele clinice cu o serie de examene complementare, cum este examenul ecografic și anumite analize de sânge (hemoleucograma).
Recomandarea noastră este un consult medical de specialitate, pentru că simptomatologia nu este specifică, putând fi incriminate mai multe afecțiuni.