Gabi Cernica

Gabriel Cernica, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Am o pisica de aproape 3 ani, metis de birmaneza cu europeana. Are 6,2 Kg si e inalta si lunguta. Am vazut medici diferiti, care au avut opinii diferite in privinta greutatii ei. Nu stiu ce greutate ar trebui de fapt sa aiba sau cum sa determin greutatea corecta pentru ea. Mananca Royal Canin pentru pisici castrate, cu control al apetitului, in doza corecta, dar nu reusim sa scadem sub 6 Kg. Ce ne sfatuiti?

R: Rasa Birmaneza este de talie medie-mare, avand ca standarde ale greutatii 3-4,5 kg in cazul femelelor si 4,5-6,8 kg in cazul masculilor. Aceste standarde sunt orientative si se stabilesc in functie de masuratorile facute pe sute de mii de exemplare. Asta inseamna ca exista pisici care pot depasi standardele sau pot fi mai mici. 

Gradul de ingrasare al fiecarui animal se stabileste privindu-l din profil si de deasupra. Sunt luate in considerare mai multe masuratori, dar cea mai importanta este linia imaginara trasata de la nivelul membrului anterior pana la nivelul articulatiei soldului. Daca cele 2 linii trasate sunt paralele, atunci gradul de ingrasare este mic si nu aveti motive de ingrijorare. Daca cele 2 linii sunt concave, atingand latimea maxima in dreptul ultimelor coaste, atunci exista un grad de obezitate.
Daca va doriti sa ii administrati aceeasi cantitate de hrana, dar pisica sa mai slabeasca, ii puteti administra 2 treimi din totalul hranei in prima parte a zilei si o treime seara. De asemenea, masa de seara poate fi inlocuita cu hrana umeda, mai saraca in grasimi.

Gabriel Cătălin Cernica, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.