Balonarea la iepuri
Î: Buna ziua! Am un iepuraș de 2.5 luni si s-a balonat. Nu mai mananca si se misca destul de putin. Ce as putea sa ii fac? Va multumesc!
R: Balonarea la iepuri apare consecutiv fermentării furajelor verzi în stomac. La apariția balonării iepurele devine agitat, abdomenul este în mod evident mărit (meteorism), iar în cazuri grave pot apărea probleme respiratorii deoarece stomacul plin de gaze apasă pe diafragm și produce compresia plămânilor și a cordului. Există cazuri în care iepurii pot muri brusc consecutiv balonării.
Recomandarea ar fi să îi administrați doar fân câteva zile, apoi să introduceți treptat peleții sau amestecurile de semințe. Fânul trebuie să constituie mai mult de 50% din rația de mâncare a unui iepure pentru prevenirea apariția problemelor la nivel digestiv. În cazul furajele verzi (cum sunt frunzele de păpădie) , trebuie să aveți mare grijă să nu fie stropite cu insecticide. De asemenea, acestea nu vor fi oferite proaspete, ci vor fi lăsate la uscat (la umbră, nu la soare) timp de 24 de ore pentru a preveni apariția fermentării acestora în stomac.
Dacă observați apariția altor simptome ce pot indica agravarea stării de sănătate a iepurașului va trebui să vă prezentați de urgență cu animăluțul la un cabinet veterinar de specialiate pentru eliminarea gazelor cu ajutorul unei sonde stomacale și administrarea unui tratament adecvat.
La iepuri urina are o culoare galben pai și conține o cantitate mai mare de oxalați de calciu datorată modului de hranire, care se face cu plante ce conțin această substanță (trifoi, lucernă, fân etc.).
În mod normal urina iepurelui are o variație a intensității culorii, de la galben închis până la galben mai deschis, în funcție de pigmenții din dieta iepurașului. Dacă există cumva vreo afecțiune, urina are o culoare ce tinde către roșu - roșu aprins (datorită prezenței sângelui).
După eliminarea gazelor, care este un aspect foarte important si cât mai repede posibil trebuie efectuat, recomandarea noastre este să îi efectuați si o analiză de urină pentru a se putea descoperii exact cauzele.