Diareea la iepuri
Î: Buna ziua! Am un iepuras micut, are aproximativ 2-3 luni, s-a acomodat destul de bine de cand l-am luat. Insa de cateva zile prezinta diaree , nu stiu de la ce anume. Nu e apatic, mananca, este vioi. L-am spalat si uscat in zona anala ori de cate ori era murdar, insa e mai mereu ud , iar fecalele au miros ihoros. Va multumesc!
R: Diareaa la iepuri, de cele mai multe ori, este cauzată de:
• Prezența paraziților intestinali
• Prezența unei inflamații la nivelul intestinelor
• Stres sau diferite traume
• Igiena precară
• Greșeli în alcătuirea dietei (prea multă hrană proaspătă – legume, fructe sau ingerarea de alimente alterate) sau malnutriție.
Recomandarea ar fi să îi administrați doar fân câteva zile, apoi să introduceți treptat peleții sau amestecurile de semințe. Fânul trebuie să constituie mai mult de 50% din rația de mâncare a unui iepure pentru prevenirea apariția problemelor la nivel digestiv. În cazul furajele verzi , trebuie să aveți mare grijă să nu fie stropite cu insecticide, să fie spălate și uscate. De asemenea, acestea nu vor fi oferite proaspete, ci vor fi lăsate la uscat (la umbră, nu la soare) timp de 24 de ore pentru a preveni apariția fermentării acestora în stomac.
Iepurelui trebuie să îi oferiți zilnic verdeață și legume proaspete (morcovi, frunze de broccoli, sfeclă, trifoi, flori și frunze de păpădie, pătrunjel). Le plac foarte mult și fructele (mere, pere, banane, portocale, piersici, prune), dar acestea trebuie oferite mai rar și în cantități mici, deoarece conțin cantități mari de glucide care pot duce la dezechilibre în cadrul aparatului digestiv. Alimentele de evitat sunt: conopida, varza, ciocolata, pâinea proaspătă, spanacul, roșiile și cartofii. Fructele și legumele neconsumate după 4 ore vor fi înlăturate din cușcă.
Alături de amestecurile de semințe speciale pentru iepuri, fân și legume, iepurașul trebuie să aibă acces la un bloc mineral. Suplimentar se pot oferi recompense cu fructe și legume uscate, precum și cu adaos de vitamine și minerale.
În urma administrării unui tratament cu antibiotice poate să fie înregistrat un episod de diaree consecutiv afectării florei bacteriene la nivel intestinal, deoarece antibioticul va avea efect și asupra bacteriilor „bune” de la acest nivel și va produce un dismicrobism ce va rezulta în apariția diareei chiar și la ceva timp după încheierea tratamentului.
Pentru combaterea diareei apărută pe fondul dietei sau a condițiilor necorespunzătoare se poate administra produsul Diropur. De asemenea, pot fi administrate probiotice pentru susținerea refacerii florei intestinale și se poate opta pentru hrană cu adaosuri de fibre prebiotice (inulină, FOS, MOS – de exemplu Vitakraft Emotion Sensitive sau Versele-Laga Cuni Nature Re-Balance).