Broastele testoase si mediul de viata propice acestora
Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Buna ziua!Am o broscuta de apa si o tin in acvriu, nu cu apa de la robinet,ci de la fantana, si problema este ca de cateva zile nu mai vrea sa manance sau cel putin cand ii dau mancarea vad ca nu se atinge de ea si se sperie si fuge. Are si incalzitor si ii incalzeste apa intre 25-29 de grade.Imi puteti spune va rog ce are?Va multumesc!
R:
Ţestoasele se păstrează în acvarii/terarii spaţioase în care au obligatoriu o porţiune de „pământ” unde să se poată usca şi să lenevească la soare sau la lumina unui bec special. Pe fundul acvariului puteţi aşeza nisip pentru că ţestoaselor le place să-l răscolească. Din cauza faptului că excrementele ţestoaselor sunt mai însemnate cantitativ, în comparaţie cu peştii de exemplu, va trebui să schimbaţi mai des apa, chiar dacă aveţi filtru. Pentru că ţestoasele sunt vieţuitoare subtropicale, ele au nevoie de un încălzitor, iar temperatura apei trebuie să atingă 25°C.
Puteţi să decoraţi acvariile cu plante artificiale, pietre, etc. Dacă nu aveţi posibilitatea să ţineţi acvariul în lumina soarelui, ceea ce le este indispensabil, trebuie să achiziţionaţi lămpi speciale ce simulează reflectarea razelor solare. Pentru menținerea temperaturii constante a apei se pot utiliza încălzitoare speciale. Acestea se aleg în funcție de volumul de apă și de temperatura necesară.
Dacă în condiții naturale țestoasele își asigură în general toate elementele nutritive necesare organismului, nu același lucru se întâmplă în captivitate, unde beneficiază numai de ceea ce le oferă crescătorul o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp. Dezechilibrul întâlnit mai frecvent în alimentația țestoaselor este datorat unor alimente sărace în principii nutritivi, săruri minerale și vitamine sau a unei alimentații monotone pe o durată mai lungă de timp. Cel mai frecvent se întâlnesc carențele în vitamine, care se pot combate printr-o alimentație cât mai variată și în concordanță cu cerințele biologice ale speciei, la care, dacă este necesar, se adaugă un supliment vitamino-mineral. În acest sens puteți să utilizați suplimente nutritive special concepute pentru broscuțe. De asemenea, se poate aplica direct pe piele și pe carapace Vitamina A Uleioasă.
Pentru o dietă echilibrată, includeți în alimentația broscuței frunze de păpădie, salată verde cu frunze crețe, dovlecei, salata cu frunze roșii, butași de plante de acvariu sau chiar plante de acvariu cum ar fi Elodea spp. sau Anacharis spp.. Pentru a preveni îmbolnăvirea trebuie avut grijă ca apa din terariu să fie mereu curată. Acest lucru se obține cu un filtru adecvat dimensiunii terariului sau schimbând apa cât mai des (este recomandat să se schimbe săptămânal 30% din volumul apei).
Calitatea apei trebuie testată periodic pentru a ne asigura că toți parametrii sunt în limitele corespunzătoare. Apa nu trebuie să conțină amoniac sau nitriți. Apa de la robinet este bine să fie lăsată minim 24 ore la declorinat înainte de a fi adăugată în acvaterariu sau trebuie adaugată soluție specială pentru neutralizarea clorului.. Pentru a menține apa curată mai mult timp, puteți folosi granulele JBL Easy Turtle. Temperatura apei trebuie să fie cuprinsă între 25-32°C. Temperaturi mai mici sau mai mari provoacă stres broscuțelor, respectiv scăderea imunității - ceea ce le predispune la îmbolnăviri.
Un alt factor predispozant al problemelor la nivelul pielii este expunerea insuficientă la radiații UV (naturale sau artificiale). Dacă nu aveți posibilitatea de a lasă broscuța direct lumina soarelui (nu prin geam), atunci este necesar să achiziționați o lampă cu ultraviolete, cum ar fi EXO TERRA Bec pentru terariu Repti Glo 5.0 25W. Becul va fi așezat deasupra zonei de uscat din acvaterariu și aprins câte 10-25 de minute pe zi.
În momentul depistării unei țestoase bolnave, prima acțiune pe care o vom avea în vedere va fi ridicarea sau scăderea temperaturii la cea optimă, crescând sau scăzând cu 2-4 °C pe zi, până la atingerea valorilor normale. Acest lucru este necesar pentru a favoriza mecanismele de apărare și scăderea rezistenței germenilor. Foarte important este ca atunci când am constatat că broasca țestoasă este bolnavă să nu o lăsăm să hiberneze, deoarece scăderea temperaturii amplifică agravarea unor tulburări, cum ar fi pneumoniile, septicemiile, etc.
În momentul scăderii temperaturii apei și a mediului ambiant broasca țestoasă va intra în hibernare, își va încetini metabolismul, astfel aceasta va avea mai puțină activitate fizică și se va hrăni mai puțin. Pentru că ţestoasele sunt vieţuitoare subtropicale, ele au nevoie de un încălzitor, iar temperatura apei trebuie să atingă 25°C. Pentru menținerea temperaturii constante a apei se pot utiliza încălzitoare speciale. Acestea se aleg în funcție de volumul de apă și de temperatura necesară.
În cazul în care starea broscuței nu se îmbunătățește sau, din contră, se înrăutățește, vă recomandăm să vă duceți cu ea la un cabinet medical specializat pe patologia acestor animale pentru realizarea unui consult medical și administrarea unui tratament corespunzător.