looredana-sava

Loredana Sava, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am un Malamut de Alaska în vârstă de 11 luni. De ceva timp, cam 2 săptămâni are pe năsuc o bubiţă de culoare albă... e posibil să fie un neg? Momentan nu am alarmat medicul veterinar ce se ocupă de căţel... am zis că poate e ceva trecător, poate o iritaţie din cauza mâncării. Drept consecinţă am schimbat mâncarea, am trecut de la spate de pui fiert cu orez la mâncare industrială. Dar se pare că bubiţa nu vrea să dispară! Aveţi idee ce ar putea fi? Sau care este cauza? 

Aştept cu mult interes răspunsul dumneavoastră, ca şi specialist. Cu respect! Loredana

 

R: Malamutul de Alaska este un câine rezistent şi cu o sănătate robustă însă poate prezenta predispoziţie pentru diferite boli printre care şi cele de piele. De aceea, trebuie să avem grijă în primul rând la alimentaţie, care poate fi o primă cauză  a problemelor de piele.

Este un lucru bun că aţi început să-i administraţi hrană industrială, deoarece este echilibrată în nutrienţi, însă este foarte important să îi alegeţi şi tipul de hrană ce i se potriveşte.  

Este indicată hrana Premium sau Superpremium pentru junior până la vârsta de un an după care puteţi continua cu hrană destinată adulţilor. Vă
sugerez câteva produse pe care le puteţi găsii în magazinul MaxiPet:

- Royal Canin Maxi Junior sau Royal Canin Junior Large Dog

- Hill’s Puppy Large Breed

- Natural Trainer Junior Maxi

De asemenea, după cum spuneam, această rasă este predispusă la diferite boli de piele cum ar fi keratoză actinică (keratoză solară), hemangiom cutanat, histiocitom cutanat şi în unele cazuri formaţiuni tumorale. Keratoza actinică (keratoza solară) apare în urma expunerii prelungite la soare. Întrucăt bubiţa i-a apărut acum două săptămâni, relativ în aceeaşi perioadă cu venirea căldurii, trebuie luată în calcul şi această variantă. 


Însă pentru un diagnostic precis vă recomand să mergeţi totuşi la medicul veterinar, pentru o examinare şi eventual pentru efectuarea biopsiei, aceasta din urmă fiind cea mai sigură metodă de diagnostic.

Loredana Sava, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.