Căderea în exces a blănii
Loredana Sava, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua. Avem o puiuţă Chow-Chow de 9 luni şi jumătate, de culoare crem. Întrebarea noastră este: ce sfat ne puteţi da în legatură cu năpârlirea ei care durează de mai bine de două luni? Suntem puţin îngrijoraţi de această năpârlire masivă pentru că avem doi copii, unul dintre ei având astm bronşic. Putem face ceva ca această năpârlire să nu mai fie atât de masivă sau să ajutăm să se termine mai repede perioada năpârlirii? Cu mulţumiri, Marilena
R: Câinii Chow-Chow sunt destul de dificil de îngrijit în ceea ce priveşte blăniţa şi din acest motiv necesită mai multă atenție şi timp destinat îngrijirii acesteia faţă de alte rase de câini. Pieptănatul este esențial pentru menţinerea sănătății blănii, indicat fiind să se efectueze de cel puţin 2 ori pe săptămână. Blana câinilor Chow-Chow este foarte deasă, cu subpăr, şi de aceea necesită o îngrijire deosebită, periajul incorect ducând la distrugerea acesteia. Blăniţa puilor trebuie periată cu insistenţă, în special în perioada în care subpărul se schimbă cu blana de adult. Pentru ca acestea să nu se încurce între ele, este indicat să folosim două tipuri de perii: una cu dinţii rari şi una deasă. |
Pe lângă schimbarea blănii, căderea părului poate fi determinată şi de carenţe în vitamine şi minerale, mai ales la puii în creştere la care necesarul acestor elemente este mult mai mare. De aceea, este indicat să-i daţi câinelui dumneavoastră suplimente vitamino-minerale pentru a susţine nu numai dermul şi blăniţa, ci întregul organism, care este destul de solicitat în această perioadă.
O altă cauză a căderii în exces a blăniței este de natură alimentară. Câinii Chow-Chow sunt sensibili şi o hrănire neadecvată poate aduce după sine multe probleme printre care şi căderea părului. Hrăniţi-vă câinele cu produse din comerţ special destinate taliei şi vârstei lui.
Dacă îi daţi totuşi hrană preparată în casă, evitați prepararea ca pentru consumul uman. Evitați uleiurile, condimentele (în afară de sare, dar şi aceasta în cantităţi moderate) şi alimentele călite sau prăjite în ulei. Hrana trebuie preparată doar prin fierbere, iar apa în care a fiert carnea este indicat să o aruncați deoarece conţine o mare parte din grăsimi. Ca tipuri de alimente este ideal să folosiţi orez în amestec cu carne de pui/vită/peşte şi legume precum morcov, țelină, ardei gras. La acest tip de alimentaţie este obligatoriu să-i suplimentaţi hrana cu suplimente vitamino-minerale.
Datorită vârstei căţelului dumneavoastră nu puteţi decât să limitaţi relativ căderea blăniţei, prin metodele enumerate mai sus. Cu răbdare însă puteţi reduce semnificativ problema, primul lucru pe care puteţi să-l faceţi însă este periajul cât mai des.