looredana-sava

Medic veterinar,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 


 

 

Î: Bună ziua! Am un pui de 5 luni de labrador cu golden retriever. Ceea ce mă derutează puţin este că toată lumea "vorbeşte" despre cele 3 vaccinuri de început, iar eu până acum i-am făcut patru şi urmează să mă duc la al cincilea. Pentru clarificare o să dau şi numele lor în ordinea în care au fost făcute: contra parvovirozei (1,5 luni), corona, pentavalent (2 luni), corona, pentavalent (3 luni), contra parvovirozei (4 luni), iar în viitorul apropiat trebuie să mă duc pentru corona şi pentavalent. Aş vrea un sfat dacă se poate.

Ruxandra

R: Schemele de vaccinare sunt diferite de la un medic la altul, dar asta nu înseamnă că una din ele ar fi greşită. Important este să fie efectuate corect în corelaţie cu vârsta şi starea fiziologică a animalului.

Aşadar, în primul rând vaccinările trebuiesc efectuate obligatoriu la animale sănătoase pentru ca vaccinul să poată dezvolta anticorpi pentru tipul respectiv de virus. La un organism bolnav vaccinul nu va avea efectul scontat, deoarece acesta în loc să dezvolte anticorpi pentru virusul respectiv, se chinuie să lupte împotriva bolii deja existente.

Vârsta la care sunt efectuate vaccinurile este de asemenea importantă. De exemplu, vaccinul împotriva parvovirozei trebuie efectuat neapărat la 6 săptămâni, întrucat este un virus ce se poate solda cu moartea animalului. Până în 6 săptămâni căţeluşii sunt protejaţi de anticorpii maternali, însă după această vârstă sunt foarte susceptibili la boală.

Sunt anumite situaţii, când stăpânii de animale nu se duc la timp pentru efectuarea vaccinărilor. În aceste cazuri medicul veterinar trebuie să adapteze schema de vaccinare în funcţie de fiecare situație în parte. În principal, schemele de vaccinare sunt destul de asemănătoare. În continuare vă voi da 2 exemple de scheme de vaccinare:

SCHEMA 1:

- 6 săptămâni - Vaccin monovalent (Parvovirus) sau bivalent (Parvovirus şi Canine Distemper - jigodie)

- 8 săptămâni - Polivalent (pentavalent)

-10 săptămâni - Coronavirus

-12 săptămâni - Polivalent rapel

-14 săptămâni - Coronavirus rapel

-16 săptămâni - 6 luni - Antirabic (sau poate fi efectuat împreună cu rapelul la vaccinul Polivalent).

 

SCHEMA 2:

- 6 săptămâni: vaccin împotriva parvovirozei - P

- 8 săptămâni: vaccin polivalent (tetravalent) - DHLP

- 12 săptămâni: vaccin polivalent (hexavalent) - DHPPiLR

- 14 săptămâni: vaccin împotriva coronavirozei - Cv

- 16 săptămîni - 6 luni: vaccin antirabic- R

     

Acestea sunt doar două exemple din diversele scheme de vaccinare. Însă, atâta timp cât sunt efectuate toate aceste vaccinuri la intervale regulate de timp(2-3 săptămâni), nu putem spune că o anumită schemă de vaccinare este greşită. După cum am mai spus, contează sa fie efectuate corect pentru o imunizare cât mai bună a animalului.

 

 

Ioana Mitran, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.