Căderea părului la căţei
Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Am un caine bishon de 4 luni caruia ii cade parul, insa stiu ca de obicei bishonilor nu le cade .....ce se intampla de fapt ?
R: Năpârlirea este un proces natural care poate apare pe tot parcursul anului și nu prezintă motive de îngrijorare cât tip se realizează în cantități reduse, iar pielea nu este afectată. În mod normal câinele ar trebuie să năpârlească de două ori pe an, primăvara și toama, dar acest lucru nu este valabil dacă locuiește mai mult într-un spațiu închis. Procesul de năpârlire este mai evident la câinii de curte. Câinii de apartament pot năpârli câte puțin tot timpul anului, mai ales dacă alimentația primită este deficitară și nu acoperă întreaga gamă de nutrienți necesari. Năpârlirea sezonieră trebuie să dureze 2-3 săptămâni, timp în care se recomandă perierea zilnică pentru îndepărtarea părului mort.
În cazul în care năpârlirea este în exces și de durată îndelungată sau cu semne evidente de afectare la nivelul pielii este indicată o vizită la medicul veterinar pentru a stabili cauzele care duc la acest fenomen. Există mai multe cauze patologice ce pot duce la pierdere excesivă a părului, precum:
- Boli bacteriene
- Boli micotice
- Dermatite alergice
- Boli parazitare
- Cauze alimentare
- Alte dermatite.
Pentru detalii despre legate de diferitele tipuri de dermatite puteți accesa și următorul articol de pe pagina web www.maxi-pet.ro , secțiunea "Întrebați Veterinarul": http://animale.maxi-pet.ro/Caini/Despre-dermatita-la-caini/menu-id-26 .
Spălarea câinelui în exces, limpezirea insuficientă sau folosirea unui șampon neadecvat pot cauza probleme de piele. Îmbăierea se face la minim 3-4 săptămâni deoarece aceasta distruge cantitatea de sebum și filmul hidrolipidic de la suprafața pielii și astfel regenerarea blănii este încetinită. Periajul, deasemenea, trebuie făcut cu produse speciale pentru lungimea și tipul de blană al animalului.
E bine de știut faptul că o dietă bazată pe o hrană cu un conţinut crescut de carne de peşte sau miel, având digestibilitate crescută, poate ajuta un câine cu sensibilitate cutanată, prevenind năpârlirea excesivă. În magazinul Maxi Pet veți găsi următoarele tipuri de hrană ce au proprietățile enumerate mai sus: Carnilove Puppy cu Somon și Curcan, Brit Care Miel şi Orez sau Brit Care Somon şi Cartof, Rustican cu Miel și Orez, Belcando cu Miel și Orez, Eukanuba cu Miel și Orez, Hill's Puppy cu Miel și Orez.
Orice animal cu blană năpârlește, doar că în cantități diferite. Bichonul intră în categoria câinilor cărora le crește blana în continuu, dar asta nu înseamnă că nu există și la ei năpârlire. O blană sănătoasă (ca și în cazul părului uman) pierde o cantitate mică de fire ce se înlocuiește periodic. La aceste rase este recomandată perierea periodică pentru înlătuarea firelor moarte.
Un alt aspect ce influențează gradul de năpârlire este puritatea rasei. Dacă animalul nu a avut părinți cu pedigree este posibil ca acesta să năpârlească mai mult decât ar trebui.
Pentru a vă asigura că pierderea părului nu este consecutivă unei afecțiuni dermatologice sau de altă natură, vă recomandăm realizarea unui consult de specialitate la o clinică de dermatologie veterinară.