Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Am o catelusa Shitzu in varsta de 7 ani si 6 luni. Noi o avem de 1 an si jumatate. Are o hernie ombilicala de dimensiunea unui pat unghial (de cand o avem nu s- a marit in diametru dar nici nu  s-a micsorat). Intrebarea mea este daca poate ramane gestanta? Nu a fost cu nici un catelus niciodata. Ce riscuri exista daca ar ramane gestanta?


R: 
Hernia reprezintă pătrunderea țesuturilor sau a organelor prin deschideri care în mod normal sunt închise. Acestea pot avea diverse dimensiuni, iar cu creșterea mărimii herniei și complicațiile produse de aceasta pot fi mai mari.

Hernia ombilicală apare în regiunea ombilicului. Hernia ombilicală congenitală este cea mai comună dintre toate tipurile de hernie. Dacă hernia este de dimensiuni reduse se poate remedia de la sine pe măsură ce animalul crește. În cazul în care hernia nu se închide natural, se va realiza o intervenție chirurgicală pentru a repara defectul respectiv. La masculi intervenția se va realiza în jurul vârstei de 12-18 săptămâni, iar la femele concomitent cu intervenția de sterilizare. Hernia ombilicală se poate complica atunci când țesuturile sau organele sunt strangulate. Herniile foarte mari nu pun presiune asupra țestuturilor, dar pot fi greu de reparat din cauza lipsei de țesut disponibil pentru remediere, în acest caz fiind nevoie de folosirea unei plase de întărire.

Hernia poate fi asimptomatică dacă este de dimensiuni foarte mici (se poate împinge înapoi în cavitatea abdominală cu degetul). În aceste cazuri se poate să nu se intervină chirurgical și să ținem animalul sub observație. Atunci când hernia nu poate fi împinsă înapoi în cavitate vorbim de o hernie încarcerată. În cazul herniilor în care apare strangulația țesuturile și aportul sangvin în zonă este perturbat apar simptome mai importante: zona devine umflată, este dureroasă, animalul devine letargic, poate prezenta febră, refuză hrana și apa. Dacă nu se intervine animalul poate muri.

Cauzele herniilor pot fi congenitale (afecțiune moștenită de la părinți) sau dobândite, consecutiv unui traumatism.

Presiunea exercitată de uterul gestant și eventuala predispoziție ereditară pot duce la a agravarea herniei existente și, consecutiv, la complicații grave. Și pentru herniile corectate chirurgical există un risc crescut de recidivă consecutiv instalării unei gestații. În cazul herniilor congenitale se recomandă scoaterea de la reproducție a indivizilor respectivi deoarece vor trasmite acest defect și puiuților.

De asemenea, în cazul cățelușei dumneavoastră, riscurile unei prime gestații la o vârstă înaintată sunt mai numeroase, mai ales la momentul fătării. Acest fapt se datorează scăderii elasticității țesuturilor cu trecerea timpului care va produce complicații când va începe migrarea fetușilor de-a lungul tractusului genital, aceștia putând rămâne blocați la acest nivel. De cele mai multe ori, în cazul femelelor de vârstă înaintată care au rămas gestante, se recomandă programarea unei intervenții chirurgicale de cezariană care va necesita anestezie generală precum și îngrijire post-operatorie.

Recomandarea noastră ar fi, dacă doriți neapărat să dați cățelușa la montă, să mergeți cu ea la o clinică specializată unde un medic veterinar poate aprecia stărea generală de sănătate (pe baza unui consult și a examenelor complementare – teste de sânge, ecografii etc), precum și pentru evaluarea riscurilor unei gestații la vârsta asta și în prezența herniei.

Ioana Mitran, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.