ciiprian-balbuzan

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Câinele meu, un labrador retriever de aproape 7 luni, a fost lovit de maşină în urmă cu câteva zile. L-am dus la medicul veterinar, l-a ţinut cu perfuzie un timp, l-a vaccinat cu antihemoragice şi antiinflamatoare. Nu are nimic intern (i-a facut o ecografie) şi în urma unei palpări doamna doctor mi-a zis că nu pare nimic rupt, dar nu îşi poate ţine echilibrul, merge efectiv ca un om beat, înclinat înspre o parte. Doamna doctor mi-a sugerat o radiografie sau chiar un RMN şi mi-a spus că poate fi de la cap sau să fie afectată zona cervicală. Credeţi că există vreo posibilitate ca animalul meu să mai meargă normal? Era atât de vioi şi zglobiu. De mişcat se mişcă, vine după mine prin casă ca înainte, dar iavas iavas, mai cade şi oftează, se chinuie foarte mult. Vă rog mult de tot, orice sfat este binevenit, chiar dacă ştiu că e greu să dai sfaturi fără să vezi despre ce este vorba.

Mulţumesc, Ruxandra

R: Într-adevăr, este destul de dificil să dăm un prognostic asupra stării de sănătate a câinelui dumneavoastră, mai ales când vine după șocul unei lovituri. Faptul că nu are traumatisme la nivelul oaselor sau articulaţiilor este îmbucurător, însă problemele de echilibru pot avea cauze diverse, în funcţie de zona afectată.

Astfel, responsabili de echilibru sunt centrii nervoși din cerebel, precum şi urechea internă. Este posibil, în cazul existenţei unei contuzii la nivelul celor două zone menţionate, să apară probleme de echilibru. Cel mai adesea în astfel de cazuri sunt incriminate vasele de sânge distruse de la nivel cerebral, care ulterior vor da naştere unui hematom, bine delimitat. Acest hematom creează presiune asupra ţesutului adiacent şi poate duce la efectele resimţite de câinele dumneavoastră. Acestea sunt doar supoziţii, un diagnostic sigur se poate pune în urma unui CT sau RMN, unde se pot observa eventuale colecţii de sânge. Drenarea hematomului se face prin puncţie sau prin tratament cu diuretice şi produse vasoconstrictoare cerebrale, în funcţie de gravitatea cazului.

O altă cauză ar putea fi o contuzie la nivelul bazinului, posibil cu afectarea coloanei, dar aceasta se va confirma în urma examenului radiologic. Rămân însă la prima supoziție, cea a existenței unei leziuni la nivelul urechii medii sau cerebral.


O îmbunătățire a stării de sănătate se va resimţi în timp, în urma tratamentului, astfel că acum este prematur să facem un prognostic pozitiv. Să sperăm că totul va merge înspre bine şi că va avea o recuperare rapidă, ținând cont şi de vârsta destul de fragedă a câinelui.

 

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.