Călătoria cu mașina în vacanță
Valentina Tudor, dr. med. vet. MAXI PET Str. Sibiului, nr.10 Șelimbăr, Jud. Sibiu, Șelimbăr
|
Î: Buna ziua! Va rog sa imi oferiti cateva informatii si sfaturi cu privire la ce implica si la ce trebuie sa am grija daca doresc sa imi iau cainele in vacanta pe o distanta destul de lunga cu masina. Multumesc
R: Înainte de orice, cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru animalul dumneavoastră de companie este să-l expuneți la cât mai multe călătorii cu mașina. Începeți cu călătorii scurte (max. 30 de minute) către destinații plăcute, cum ar fi parcuri sau vizite la prieteni și încurajați-l constant prin afecțiune, jocuri sau chiar și o gustare.
Câinii ar trebui să călătorească în cuști de transport, atașate bine pe bancheta din spate a mașinii sau în spatele unui vagon. Câinii mai pot fi transportați și în spatele unei mașini break, fără o cușcă de transport, dacă mașina este dotată cu un grilaj de protecție pentru câini. Dacă sunt puși pe bancheta din spate, aceștia trebuie asigurați cu un ham și o centură de siguranță. Indiferent de modul de transport, puneți-i astfel încât să stea cu fața spre drum. Acest lucru îi va ajuta să realizeze că se deplasează spre înainte, ceea ce va reduce confuzia dintre ce văd ochii și ce transmite urechea internă către creier.
Dacă știți că veți călători cu mașina, încercați să nu hrăniți câinele cu 6-8 ore înainte. Astfel veți evita să le provocați probleme cu stomacul.
Dacă este posibil, pe durata călătoriilor, ar fi bine ca o persoană să stea lângă animalul dumneavoastra de companie pentru a avea grijă de el. Este un mod excelent de a-i distrage atenția animalului și de a-i reduce anxietatea.
De asemenea, puteți pune în cușcă un lucru din casă - jucăria sau pătura preferată - orice îl ajută să se liniștească și să-i distragă atenția de la călătoria cu mașina. Faceți o plimbare mai lungă înainte de a porni la drum, deoarece, dacă este puțin obosit, sunt șanse mai mari să doarmă în timpul călătoriei - aceasta este condiția optimă pentru o primă călătorie.
Opririle dese sunt indicate, nu numai că le oferă șansa de a ieși din mașină, își pot face și nevoile, își pot întinde și picioarele și explora teren nou.
Nu lăsați niciodată câinele singur în mașină, chiar și la umbră sau cu geamurile deschise. Temperatura din mașină poate crește foarte repede, chiar și în zilele înnorate, iar animalul vostru de companie poate suferi de insolație.
In cel mai rau caz, puteti apela si la medicamente pentru a ameliora simptomele răului de automobil. Consultați medicul veterinar curant, care vă poate prescrie medicamentele adecvate pentru a trata răul de mișcare și anxietatea la animale.