Georgiana Paraschiv, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi


Î: Buna ziua! Am o catelusa de 11 ani care este sterilizata. De vreo luna de zile consuma foarte multa apa, mai mult decat este necesar. I-am făcut analize, ekg,ecografie abdominala, cardiaca tot ce s-a putut face. Analizele de sânge au ieșit bine dar singurul care a ieșit este Alp  care este de 10 ori mai mare. Ce ma sfătuiți?

R: Valorile crescute ale fosfatazei alcanine (ALP) pot indica anumite afecțiuni, cum ar fi sindromul Cushing, afecțiuni biliare sau chiar hepatice.

Sindromul Cushing este o afecțiune determinată de o tumoră de la nivelul glandei pituitare, glandă situată la nivelul creierului, ce apare mai frecvent la câinii cu vârsta de peste 8 ani. Această afecțiune se traduce printr-un exces de cortizol. Cortizonul este produs de sistemul endocrin, cel care secretă hormoni în organism. O secreție normală de cortizol, ajută organismul la reglarea imunității, dar și la stimulii de stres.

Tumorile de la nivelul creierului trimit un mesaj la nivelul glandelor suprarenale, cele care produc cortizolul și acest mesaj care se produce în exces duce la creșterea glandelor suprarenale.

Apariția acestei afecțiuni apare mai des la animăluțele care au fost tratate cu medicamente care conțin cortizon, cum ar fi dexametazonă, prednison, prednisolon.
Când sindromul Cushing apare în mod natural, ca urmare a unor anomalii ce au loc in interiorul organismului animal, simptomele pot fi identice cu cele secundare apărute în urma unui tratament cu cortizon in exces. Excesele cronice ale cortizonului în organismul câinilor poate duce la o varietate de simptome. Nu toți câinii au aceleași simptome, dar cei mai mulți au cel puțin două sau trei dintre cele mai frecvente simptome observate. Acestea sunt: setea excesivă și implicit și urinarea excesivă, slăbiciune musculară , căderea părului pe anumite zone ( de-a lungul spatelui, a cozii), creșterea în greutate etc.

Diagnosticarea bolii Cushing nu este tocmai ușoară, iar de cele mai multe ori poate fi nevoie de numeroase analize pentru a putea stabili prezenta bolii. Printre acestea se numără analizele de sânge si de urină. În cazul în care urina este diluată, iar enzima hepatică fosfataza alcalina se afla în creștere, testarea de boala Cushing este necesară. Această testare se realizează la un cabinet veterinar, prin mai multe modalități ( cu ajutorul unei injecții cu dexametazonă sau teste de simulare a hormonului adrenocorticotrop).

În sindromul Cushing, aproximativ 85%-90% sunt întâlnite tumori hipofizare și aproximativ 10-15% se întâlnesc tumori ale glandelor suprarenale.
Aproximativ 50% din tumorile suprarenale pot fi văzute pe radiografia abdomenului și mai mult, peste 90% din tumorile suprarenale poate fi vizualizate cu ajutorul unei ecografii.

Glandele suprarenale la câini cu forma pituitara ( hipofizara) de Cushing, la examinarea cu ecograful pot sa fie normale (în formele timpurii ale bolii) sau mai mari (în formele mai vechi de boală). Glandele suprarenale sunt organe pereche, plate, bilobate, la câine suprarenala stângă având formă de arahidă, iar suprarenala dreaptă având formă de săgeată. Din punct de vedere ecografic, sunt hipoecogene și omogene (deseori au o ecogenitate similară cu a vaselor de sânge din vecinătate), se pot distinge foarte greu (Dopplerul poate ajuta la identificare).

Aceste aspecte depinde foarte mult de calitatea ecografului și experiența medicului veterinar în examenul imagistic.
Pentru depistarea unei tumori hipofizare, foarte important este și realizarea unui computer tomograf.

În concluzie, vă recomandăm să se continue investigațiile medicale, spre exemplu analize de urină, testarea de Boală Cushing, efectuarea unui CT și implicit respectarea sfaturilor medicului curant. Dacă aveți incertitudini, vă recomandăm șă mergeți și la o altă clinică veterinară pentru un consult de specialitate.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.