daniela

Medic veterinar, MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 


 

 

Î: Bună ziua. Am un motănel de 1 anişor şi o lună, pe care l-am adoptat de pe stradă în urmă cu 6 luni. Nu am reuşit să îl castrăm până în prezent, iar felul în care el s-a manifestat în perioada căldurilor a fost prin joacă intensă şi fiind foarte curat, nu a marcat pereţii în nici un fel, ci totul se întamplă în tăviţa lui cu nisip.

Întrebarea mea este: este bine daca mai aşteptăm, este rău?

Mulţumesc, Corina

R: Castrarea masculilor este o intervenţie chirurgicală prin care sunt îndepărtate testiculele acestuia. Este o operaţie ireversibilă. Odată făcută intervenţia, motanul nu va mai putea avea pui niciodată.
Castrarea se face dintr-o serie de motive.

 

Avantajele castrării :

  • pentru marea majoritate a proprietarilor faptul că animalul nu va mai putea avea pui este principalul motiv pentru care optează pentru castrare
  • reducerea mirosului şi a comportamentului de marcare a teritoriului cu urină
  • reducerea comportamentului agresiv cu alţi motani
  • reduce riscul de a contacta o serie de boli cum ar fi leucemia felină, imunodeficienţa felină şi peritonita infecţioasă felină.
  • reducerea riscului de suferi diverse accidente. În cazul pisicilor care au acces afară se reduce riscul de fi lovite de maşini, de a fi muşcate de câini etc
  • reducerea riscului de apariţie a cancerului, testosteronul fiind principalul factor în declaşarea proceselor tumorale în special cele de la nivel testicular. Cu cât intervenţia este făcută mai devreme cu atât riscul de apariţie a bolii este mai redus, inclusiv pentru bolile prostatei. Castrarea este recomandată la vârsta de 4-6 luni.
  • reducerea riscului de apariţie a unor tulburări metabolice
  • reducerea suprapopulării

 

Dezavantajele castrării:

  • este o intervenţie chirurigicală simplă, însă care totuşi necesită anestezie. Un număr foarte mic de animale au probleme la anestezie sau în timpul recuperării postoperatorii însă, cu ajutorul personalului calificat, cu o supraveghere atentă, riscul se reduce foarte mult, dar nu poate fi eliminat complet. Cu cât animalul este mai tânăr cu atât riscul de a apărea complicaţii este mai mic
  • riscul de a lua în greutate. Cu o evidenţă atentă a greutăţii animalului şi cu un management nutriţional potrivit nu este nici un motiv pentru care animalul să ia în greutate după castrare.
  • riscul de manifesta obstrucţii uretrale, însă cu o dietă potrivită se poate preveni formarea de cristale în urină. Există diete special create pentru pisici castrate care au rolul de a preveni, pe de o parte, fromarea de cristale în urină şi, pe de altă parte, îngrăşarea.


Punând în balanţă beneficiile şi dezavantajele castrării, aceasta se înclină în favoarea castrării, excepţie făcând animalele folosite la reproducţie.

Ioana Mitran, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.