Despre pisica sălbatică
Jowad Timol, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua. Acum două săptămâni am luat de pe lângă o pădure un pui de pisoi care cred că are cam o lună. După semnalmente, ulterior confirmându-mi şi un profesor de biologie, a rezultat ca e pisică sălbatică. I-am dat să mănânce lapte cu seringa în primele zile, apoi doar lapte şi brânză cu miez de pâine. Observ că pisica a slăbit puţin şi iese afară cam moale, nu lichid, şi galben deschis, de vreo 2-3 zile. I-am dat şi ceai de mentă de 2 ori în lăptic. Are chef de joacă în continuare. Aş avea nevoie de câteva sfaturi atât privind alimentaţia, îngrijirea ei, cât şi dacă are vreo problemă. Mi s-a recomandat să nu îi dau nimic pe bază de carne, întrucât ar putea vâna tot ce mişcă peste un timp, eu locuind la casă. Aştept răspuns cât mai curând, vă rog! Mulţumesc anticipat! Ramona
R: Pisicile sălbatice, Felis silvestris silvestris, sunt native Europei, Africii și Asiei și sunt înrudite îndeaproape cu pisica de casă, Felis silvestris catus. Pisicile sălbatice sunt animale carnivore prădătoare. Fără o alimentație bazată pe proteină animală animalul va avea de suferit. Instinctul de vânător este prezent la aceste animale și se va manifesta, dar prin educație puteți să îl limitați.
|
Este un animal singuratic, dar în perioada împerecherii poate fi întâlnit și în grupuri. Pisica sălbatică se împerechează în februarie-martie, iar după o gestație, de circa 70 de zile, femela naște 2-4 pui. Aceștia sunt orbi timp de 10-12 zile. După numai o lună, puii sunt capabili să își urmeze mama la vânătoare. De la aproximativ 3 luni pot vâna singuri. O caracteristică a împerecherii la pisica sălbatică este glanda perianală, de secreție externă, ce secretă un lichid cu miros de valeriană, folosit pentru marcarea teritoriului, dar și pentru atragerea partenerului.
Cele mai dezvoltate simțuri sunt auzul și mirosul. Ca animal nocturn și de amurg, are ochii bine adaptați la văzul de noapte. Tacticile de vânătoare sunt asemănătoare cu ale pisicii de casă. Dacă este nevoită poate înota, dar în general evită apa.
Vă recomand să îl hrăniți momentan cu hrană uscată de bună calitate pentru pisici junior, ca apoi să treceți la cea de adulți.
Îngrijirea unui pui de pisică sălbatică este asemănătoare cu cea a unui pui de pisică domestică, cele două fiind doar subspecii ale Felis silvestris. Singura diferență notabilă este că va trebui să îi acordați mult mai multă atenție și afecțiune, dar și să fiți mai strictă în ceea ce privește educația și disciplina ei, pentru a îi stăpâni instinctele de prădător.