laura-dorca

Laura Dorca, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua, Am un pui de Golden Retriever, care are aproape 5 luni. De câteva ori l-am hranit cu oase de pui, dar ultima dată am observat că nu i-au facut bine. De o saptămână are diaree și la început a defecat bucăți de gâturi de pui întregi.

 

De atunci nu i-am mai dat nimic altceva în afară de orezul cu legume și carne și de boabe. Ocazional îi fac ceai de mentă slab cu galbenele, dar are în continuare diaree și uneori e apatic. Poate fi din cauza schimbării hranei? Ce mă sfatuiți să fac în continuare, până voi putea să ajung la vet cu el?

Multumesc, Alex


R: Administrarea de oase cățeilor nu este indicată, deoarece acestea se pot fragmenta în așchii putând duce astfel la perforări la nivelul întreg tubului digestiv (cavitate bucală, esofag, intestin subțire sau gros), determinând apariția de traumatisme interne, hemoragii, ce se pot solda chiar cu moartea animalului. 

De asemenea animalul nu are capacitatea de a digera în totalitate multe dintre diversele tipuri de oase pe care dumneavostră i le administrați, astfel acestea produc o încetinire a tranzitului intestinal și constipație, ce se poate complica prin formarea de fecaloam. Oasele mai pot provoca obstrucția căilor respiratorii ducând la sufocare.

 

Semenele ce ne pot da de gândit în urma administrării de oase cainelui nostru sunt:

  • eforturi de a respire, 
  • tuse,
  • lipsa defecării, 
  • diaree cu sânge, 
  • lipsa apetitului, 
  • vomă.

 

Probabil că diaree pe care o prezintă cățelul dumneavoastră e o consecința a vreunui traumatism determinat de oasele administrate ducând astfel la o inflamare a peretelui intestinal, precum și o posibilă suprainfectare a acestuie cu microrganisme patogene.

 

De asemenea, e bine de știut pentru a face un diagnostic diefrențial și dacă câinele este vaccinat sau nu, pentru a exclude anumite boli infecțioase ce au ca simptom comun diareea.

 

Introducerea în dieta câinelui a unui sortiment nou de mâncare se face treptat (2 zile harană veche în proporție de 75%, cea nouă 25%, următoarele 2 zile 50% vechiul sortiment cu 50% din noul sortiment și tot așa pânâ ajungeți la 100%), tocmai pentru a exclude eventualele neplăceri de intoleranță, cum ar fi diareea.

 

Dacă diareea lui este doar de cauză alimentară se va reface printr-o dietă specială pentru afecțiuni  gastro-intestinale cum ar fi  Royal Canin Gastro Intestinal Junior, Hill’s I/D, Purina EN, Advance Gastroenteric .

Tratamentul adecvat se va stabili în urma unui consult la cabinetul veterinar și numai după stabilirea unui diagnostic de certitudine.

Laura Dorca, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.