Cum dezobișnuiesc câinele de marcarea teritoriului în casă?
Daniela Chelaru, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua, am o singură întrebare: cum cum sa îl dezvăţ pe câinele meu Billy, bichon maltese, să nu îşi mai marcheze teritorul în apartament (pe pragul de la uşă , pe scaun, la bucătărie pe perete)? Am încercat diverse metode , l-am batut , l-am pedepsit, am dat cu oţet , cu nenumărate soluţii pentru a scoate mirosul şi a respinge, dar se pare că nici una din ele nu funcţionează. Vă mulţumesc! Roxana
Lipsa educării. Acest lucru se realizează prin respectarea unui program strict. Animalul trebuie dus să-și facă nevoile după ce mănâncă, după ce se joacă sau imediat după trezire.
Când face unde trebuie trebuie recompensat imediat după, nu atunci când intră în casă pentru a înțelege că asta vă doriți de la el. Când apar accidentele, nu îl certați după ce face, pentru că e prea târziu. Încercați să-l surprindeți atunci când face și să-l întrerupeți, fără să-l speriați, și să-l duceți repede la locul dorit. |
Probleme medicale - cum ar fi infecțiile urinare, paraziții interni etc. Femelele în apropierea perioadei de călduri pot urina mai frecvent. Problemele medicale sunt însoțite de dureri în timpul urinării, urinare în picătură, prezența sângelui în urină, lingerea insistentă a regiunii genitale etc.
Stresul- atunci când sunt foarte emoționați pot urina involutar.
Anxietatea de separare- unele animale atunci când rămân singure pentru un timp mai lung fac anumite lucruri în semn de protest, urinarea și defecarea fiind unele dintre ele.
Frica - în momente de frică intensă animalele pot urina involuntar
Marcarea teritoriului - Câinii castrați marchează într-un număr mult mai mic decât câinii necastrați.
Câteva metode de oprire a câinelui să mai facă în casă:
- Castrarea – poate preveni dezvoltarea acestui comportament. Uneori chiar și cu castrare, animalul poate continua cu acest comportament, care a devenit obișnuință.
- Surprinderea în momentul acțiunii. Urmăriți-l și surprindenți-l exact când face și corectați-l. Poate învăța repede din asta.
- Curățați riguros locurile unde și-a facut nevoile
- Recompensarea comportamentului adecvat (atunci când face afară)
- Stabilirea și respectarea unui program strict
- Urmărirea cu atenție a animalului, pentru descoperirea semnelor dinaintea urinării (mirositul mai intens, agitație, învârtitul etc). Dacă descoperiți semnele îl puteți îndepărta de lcoul respectiv și să-l duceți să-și golească vezica afară. Acest proces necesită răbdare și perseverență.
- Deveniți dumneavoastră “conducătorul haitei”. Animalele care marchează teritorul sunt dominante, astfel dumnavoastră trebuie să vă revendicați obiectele. Animalele trebuie să fie ultimele în ordinea ierarhică din casă: ultimele care mănăncă, jucăria după terminarea jocului trebuie să rămână la dumneavoastră etc.
Citiţi mai multe despre acest lucru în articolul Educarea catelului pentru recunoasterea masculului alpha.