Î: Buna seara, am un pui amstaff de trei luni si i-am facut vaccinul marti. Am venit acasa cu el, i-am dat sa manance, totul in regula. In seara asta a inceput sa nu mai manance si a si vomitat. Ce pot sa fac? Ce ar putea avea? 

R: Cauzele vomei pot fi următoarele:

• Probleme dietetice: schimbarea bruscă a dietei, supraîncărcarea stomacului (animalul mănâncă mai mult decât este cazul), consumarea unei hrane alterate, consumarea plantelor sau a unor obiecte străine.

• Parazitismul intestinal poate fi o cauză: prezența paraziților în tractul digestiv poate determina apariția vomei, chiar se poate observa uneori eliminarea paraziților prin vomă.

• Intoxicațiile: ingerarea de plante toxice (majoritatea plantelor ornamentale sunt toxice), substanțe chimice, agenți de curățare, vopseluri, antigel sau alte produse toxice la care poate avea acces câinele.

• Problemele gastrointestinale: colite, gastrite, enterite, constipații, colon iritabil, tumori, ulcere, obstrucții.

• Bolile metabolice: acidoză, diabet, hipertiroidism

• Bolile renale

• Bolile hepatice

• Pancreatitele

• Infecțiile : salmoneloza, piometrul (infecție la nivelul coarnelor uterine cu acumulare de puroi- în cazul femelelor).

• Alte cauze: răul de mișcare, șocul caloric etc.

Totuși, cele mai comune bolii care se declanșează prin lipsa apetitului și apariția vomei sunt cele infecțioase: parvoviroza , bacterioze gastrointestinale. Parvoviroza este o boală infecto-contagioasă foarte puternică.

Atunci când voma este însoțită și de alte simptome cum ar fi lipsa apetitului, diaree, modificarea stării generale, hipertermie, apariția sângelui în vomă sau persistă de 24 de ore sau apare la intervale scurte de timp, recomandarea este să vizitați medicul veterinar pentru stabilirea cauzei apariției vomei și instituirea unui tratament adecvat.

În vederea stabilirii unui diagnostic se recurge la investigații paraclinice (analize de sânge, ecografii, radiografii etc.) Tratamentul constă în sistarea hranei pentru 12-24 ore, administrarea de substanțe medicamentoase pentru susținerea organismului, rehidratare (pentru că animalul se deshidratează prin vomă), antivomitive, tratamentul specific pentru corectarea cauzei vomei etc.

După ce se oprește voma, se poate reintroduce hrana, însă inițial se recomandă o dietă pentru probleme gastrointestinale. Reintroducerea hranei se face treptat, inițial cu cantități mici și dese.

În concluzie este indicat să mergeți cu animalul la un cabinet veterinar unde în urma consultului și a analizelor aferente dacă este nevoie și să se stabilească cu exactitate diagnosticul.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.