Ce este rabia?
Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua. Am câteva întrebări referitoare la vaccinul antirabic. De ce se vaccinează doar câinii şi pisicile cu acest vaccin? La sat, acolo unde sunt şi găini, raţe, găşte, curcani, porci, cai, vaci, capre, oi, etc, aceste animale nu trebuiesc vaccinate?
Rabia este ceva rarisim la noi în România sau trebuie să ne facem griji noi oamenii? Totuşi, de la ce se face rabia? Care e cauza bolii? Când se face prima injecţie antirabică la pisici şi la câini? Mulţumesc, Olimpiu |
Transmiterea bolii se realizează prin contact direct cu saliva animalului infectat (muşcătură, lingerea rănilor). Perioada de incubaţie a virusului este destul de mare, variind între 21-90 zile şi uneori chiar ani. După pătrunderea în organism, pentru realizarea infecţiei rabice, este necesar ca la nivelul porţii de intrare să se găsească filete nervoase recent lezionate pe care să se poată fixa virusul. Cu cât o plagă va conţine mai mult ţesut nervos lezionat, cu atât ea va fi mai favorabilă infecţiei rabice.
Pentru animale, în general, rabia evoluează sub 2 forme:
-
forma furioasă - se caracterizează printr-o stare de excitaţie şi excitabilitate extremă, cu manifestări de furie, agresivitate, etc. Este forma cea mai caracteristică a bolii. Cuvântul turbare în toate limbile exprimă mânie, furie. Această formă are 3 perioade: prodromică, de stare şi paralitică.
-
forma paralitică sau turbarea mută - se caracterizează prin lipsa manifestărilor de furie sau agresivitate şi începe cu o stare de depresie, urmată foarte rapid de paralizia muşchilor faringieni şi maseteri. Deglutiţia devine imposibilă, gura este ţinută întredeschisă, din ea scurgându-se o salivă filantă, lătratul este răguşit, apoi animalul devine afon. Faciesul exprimă tristeţe, suferinţă, privirea pierdută, absent în final se produce paralizia generalizată şi moartea după 3-4 zile. În cazuri mai rare, turbarea paralitică poate începe printr-o monoplegie sau prin paralizia unui grup muscular, dar evoluează tot spre paralizie generală.
Profilaxia este constituită din măsuri de carantină profilactică, limitarea accesului animalelor sălbatice în gospodării, stoparea vagabondajului câinilor, eutanasierea oricărui animal cu semne clinice de turbare, vaccinarea carnasierelor de companie, dar şi a celor din mediul silvatic.
Se recomandă vaccinarea animalelor care prin natura lor se muşcă (câini, pisici, lupi, vulpi), animalele din zone ştiute ca fiind cu antecedente de rabie şi a celor care pot raspândii boala prin muşcătură (spre exemplu bovinele şi păsările prezintă fund de sac epidemiologic). Fiecare medic veterinar ce are în grijă un anumit teritoriu cunoaşte aceste aspecte epidemiologice, se raportează şi se trimit înştiinţări şi referinţe despre numărul şi tipul animalelor ce trebuiesc vaccinate.
Câinii şi pisicile sunt vaccinaţi antirabic în cadrul sesiunilor de vaccinuri care le sunt administrate când sunt pui (detalii despre acestea puteţi citi în articolele Scheme de vaccinare şi Schemă vaccinare pui) şi vaccinul antirabic se repetă anual (detalii despre acestea puteţi citi în articolele Repetarea vaccinului după vârsta de 1 an şi Este posibilă administrarea vaccinului antirabic pe cale orală?).