daniela

Daniela Cojocaru, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua! După cât timp de la separarea puilor de femelă i se retrag mamelele? Ce o poate ajuta să i se retragă mai repede?

Mulțumesc, Alex

R: Numărul  mamelelor  variază la cățele de la 8 la 12, cu 4-6 perechi de fiecare parte a liniei mediane. La rasele mari numărul cel mai frecvent întâlnit este de 10, iar la rasele mici de 8.

 

Fiecare mamelă  are un număr de 8-20 de ducte lactifere. Fiecare proprietar trebuie să fie conştient de faptul că orice eliminare de lapte la exterior  prin aceste ducte reprezintă şi o poartă de intrare pentru bacterii, de aceea mediul în care trăiesc femelele lactante trebuie să fie unul igienic.

 

Canalul galctofor reprezintă un sfert până la o treime din lungimea mamelei. Tesutul secretor este prezent doar pe perioada gestaţiei, pseudogestaţiei, lactaţiei şi timp de 40-50 zile după înţărcare.

Pe perioada lactaţiei femelele trebuie să primească o hrană bogată în proteine şi grăsimi pentru susţinerea organismului,  care este supus unui stres accentuat pe perioada lactaţiei.

 

Majoritatea puilor sunt înţărcaţi la vârsta de 6-7 săptămâni, această vârstă fiind optimă din punct de vedere nutriţional şi comportamental.

 

Este indicat să se resticţioneze aportul de hrană la femele înainte şi în perioada înţărcării pentru a se preveni distensia excesivă a glandei mamare  şi pentru reducerea discomfortului după înţărcare, mai ales în cazul femelelor bune producătoare de lapte. Apoi gradual se ajunge la cantitatea necesară pentru întreţinere, după ce puii au fost complet îndepărtaţi.

 

Puteţi pentru reducerea discomfortului să puneţi comprese cu apă rece, pentru terapia adecvată adresați-vă medicului veterinar care are animalul în evidență.

Daniela Chelaru, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.