Ciclul reproductiv al femelelor
Daniela Chelaru, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua. V-aş ruga să-mi spuneţi care este vârsta potrivită pentru împerechere a câinilor, pentru că am un Yorkshire Terrier, mascul, de 1 an şi 2 luni, iar o prietenă are o femelă de 2 ani şi consideră că e prea mică. Mulţumesc, Aurelia |
Primul stadiu al ciclului reproductiv la femele este proestrul. Iniţial vulva se tumefiază, apare descărcarea de lichid sangvinolent, urinări frecvente, neliniştea femelei. În această perioadă masculii sunt atraşi de femelă, însă aceasta nu este receptivă. Durata proestrului este de 9 zile.
Următorul stadiu este estrul. În această etapă a ciclului, femelele sunt receptive şi acceptă masculul. Doar în această perioadă împrecherea poate fi urmată de o gestaţie. Pe perioada proestrului şi estrului femelele au o descărcare sangvinolentă, care la unele femele nu poate fi observată datorită toaletării intense (femela se linge insistent în regiunea organelor genitale). Aceste două perioade sunt cunoscute sub denumirea de „călduri”. Durata lor poate varia de la 5 la 21 de zile.
Diestrul este perioada următoare şi durează 56-58 zile la femelele gestante şi între 60-100 zile la femelele negestante. Deoarece profilul hormonal atât la femelele gestante, cât şi la cele negestante este acelaşi, frecvent femelele negestante manifestă o pseudogestanţie, manifestată prin creşterea în greutate, inflamarea glandelor mamare, apariţia secreţiei glandelor mamare, exprimarea comportamentului matern.
Anestrul este perioada de linişte reproductivă, când femela nu este atrasă şi nici nu atrage masculii. Durata lui este de 4- 5 luni.
Gestaţia durează între 59 şi 65 de zile, media fiind de 63 de zile.
Un lucru foarte important care trebuie să fie în atenţia proprietarilor de femele este riscul crescut de a face piometru (infecţie la nivelul coarnelor uterine), o afecţiune frecventă, ce poate pune viaţa animalului în pericol dacă nu este descoperită la timp. Orice modificare în starea generală a femelei, lipsa apetitului, febră, apatie, scurgeri (atunci când vorbim de un piometru cu cervix deschis) pot indica instalarea piometrului şi este recomandat să mergeţi cu animalul la medic cât mai repede posibil.
Utilizarea produselor hormonale pentru scoaterea femelelor din călduri creşte riscul apariţiei piometrului şi bineînţeles şi a tumorilor mamare, de aceea recomandarea este de a steriliza femelele care nu sunt utilizate la reproducţie.