Untitled 3

Loredana Sava, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î:Bună ziua. Vă rog să-mi spuneți care sunt pericolele la care poate fi expus un copil care locuiește într-un apartament de 2 camere alături de o pisicuță. De ce anume ar trebui să ținem cont?
Cu mulțumiri, Adriana

R: În primul rând contează și vârsta copilului. Dacă are sub 5 ani este bine să nu îi lăsați nesupravegheați deoarece copii nu știu foarte bine să manevreze un animal și acesta îl poate zgâria. De asemenea, trebuie păstrată o igienă riguroasă, iar pisica trebuie periată cât mai des posibil. Este indicat ca aceasta să nu doarmă în pat pentru că, indiferent cât de des o periați, tot lasă păr care poate fi ingerat de un copilaș, care nu știe să se ferească de inghițirea acestuia.

Bolile pe care le putem lua de la animale pot fi viroze, bacterioze, micoze sau parazitoze. Pisicuțele pot transmite omului boli destul de grave precum: toxoplasmoza, virusul turbării, giardioza, leptospiroza sau diverse micoze cum ar fi microsporia.

Toxoplasmoza este o boală cauzată de către un protozoar parazit numit Toxoplasma gondii ce se transmite la om pe trei căi principale:
1. omul se poate infecta prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată, în special cea de porc, oaie și vânat, sau de alimente insuficient preparate care au venit în contact cu carnea crudă.
2. omul poate ingera chiști pe care pisicile (gazde definitive ale acestui parazit) i-au eliminat prin fecalele lor, oochiști proveniți din cutiile cu dejecții sau din sol (prin grădinărit, fructe şi legume nespălate sau apă nefiltrată).
3. femeile pot transmite transplacentar infecţia către făt.

Pentru adulții sănătoși din punct de vedere imunitar infecția cu acest parazit nu prezintă mare importanță, majoritatea cazurilor de infecție cu T. gondii fiind asimptomatice. Ocazional, variate simptome ușoare pot fi observate, dintre care limfadenopatia (umflarea ganglionilor limfatici) este cea mai semnificativă manifestare clinică. Alte manifestari sunt: dureri de cap, greață, oboseală, febră, dureri musculare, gât iritat.

Micozele și eczemele sunt des întâlnite și pot fi luate prin contactul direct cu secrețiile, blana și pielea animalului bolnav. Zoonozele provocate de ciuperci (fungi) sunt foarte greu de tratat corespunzător. 

Boala zgârieturii de pisică este o entitate clinică transmisă omului prin inoculare (zgârieturi,  mușcături) și caracterizată prin apariția unor leziuni cutanate primare la locul inoculării, însoțite de febră și adenită regională. Etiologia acestei boli este încă necunoscută, deși se crede că ea ar fi provocată de un microorganism care face parte din grupul Chlamydia.

Pentru a reduce riscul contaminării cu astfel de boli este foarte important ca în momentul achiziționării unui animal să mergem în primul rând la un medic veterinar pentru un examen general. Este foarte important ca animalul să fie vaccinat și deparazitat la intervalele de timp corespunzătoare și din când în când să mergem la veterinar pentru un control de rutină. Făcând aceste lucruri vă protejați atât pe dumneavoastră cât și animalul.

Medic veterinar

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.