Convieţuirea a două femele de Agapornis
Î: Bună ziua. Aș avea nevoie de un sfat. Acum 6 luni am cumpărat un Agapornis Personatus și au zis ca este un mascul. Recent i-am cumpărat pereche o așa zisă femelă care este încă pui. Momentan îi țin separat. Am descoperit că masculul a depus un ou deci e de fapt femelă. Dacă sunt două femele pot trăi împreună? Nu vreau să renunț la ele pentru că m-am ataşat. Vă rog să mă ajutaţi cu un sfat. Mulţumesc. David.
R: În lume există 9 specii de Agapornis, dintre care doar 3 prezintă dimorfism sexual. La celelalte specii, sexarea se face prin metoda ADN sau endoscopie. Specia Agapornis personata face parte din a doua categorie, a căror sexare nu se poate face cu ochiul liber.
Există câteva caracteristici care pot diferenția masculii de femele: coloritul mai pal al penajului femelelor, femelele sunt mai robuste decât masculii și mai puțin înalte. Toate aceste caracteristici sunt, însă, pur orientative.
Da, două femele de Agapornis pot conviețui. De multe ori se întâmplă ca acești papagali să formeze perechi chiar dacă sunt de același sex, însă dacă vreți să le înmulțiți vă trebuie neapărat și un mascul.
Femelele depun ouă și pot cloci fără să fie prezent un mascul în cuib, însă ouăle nu sunt fertile și nu va rezulta niciun pui din ele.
De regulă, masculul nu cuibărește niciodată ouăle și nici nu contribuie la construirea cuibului.