Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Buna ziua! Am luat un motanel dintr- o colonie de pisici, l-am dus la cabinet pentru testari, vaccinare, tehincianul respectiv, l-a vaccinat si a zis ca nu e nevoie de teste pentru ca e sanatos. L-am dus acasa, eu avand in casa inca 6 pisici toate vaccinate si sterilizate. Motanelul in virsta de 8 luni, era vioi,se juca, dar parea ca si cum ar fi infundat in nas, dar nu avea secretii, mai strunuta din cand in cand. Evolutia lui a fost buna, se ingrasa. In schimb, am observat ca pisicile mele au slabit si au inceput sa faca mai moale, si el facea. Dupa 1.5 i-am facut testul FCOV si a iesit pozitiv. Mi-am testat psicile , toate au iesi negativ, doar 3 au auvt contact cu boala. Ce inseamna acest lucru? ce fac in aceasta situatie? Va multumesc!

R: Coronavirusul felin este un virus relativ comun în populația felină. Mare parte a infecțiilor sunt subclinice sau se pot manifesta cu simptome gastrointestinale. Particularitatea acestui virus o reprezintă capacitatea de mutație, având drept rezultat apariția peritonitei infecțioase feline. Mutația se poate produce oricând, în medie în primele 6 - 18 luni de la infecție, iar simptomatologia specifică peritonitei infecțioase poate apărea la câteva săptămâni după mutație sau chiar și după câțiva ani.

În cazul enteritelor determinate de prezența coronavirusului felin se pot observa episoade acute de vomă și diaree. Uneori aceste manifestări se pot croniciza, apărând episoade frecvente cu vomă și diaree care nu răspund la tratamentele uzuale. Au fost raportate și cazuri rare de manifestări respiratorii cauzate de acest virus.

Diagnosticul coronavirozei este dificil. Un rezultat pozitiv al testelor de detecție al anticorpilor specifici indică faptul că animalul respectiv a avut un contact cu virusul la un moment dat în viața acestuia, dar nu poate oferi informații despre o eventuală infecție curentă. De asemenea nu se poate corela cu riscul apariției peritonitei infecțioase și nici nu reprezintă o modalitate de diagnosticare a acesteia. Rezistența virusului în mediu interior este de până la 7 săptămâni și este inactivat de majoritatea produselor de dezinfecție.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.