Umflarea glandelor mamare la pisici
Ioana Mitran, dr. med. vet. MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti |
Î: Buna ziua! Ieri am fost cu pisica la sterilizat (2ani), cand am luat o era agitata, speriata și pupilele dilatate. La 6 ore de la sterilizare a vrut sa manance (i-am dat bobite și carnita fiarta) își cauta și un loc unde sa stea, nu a stat unde ii făcusem culcuș. I am dat antibiotic la 12 ore cum a zis doctorul, astăzi am observat ca are mameloanele umflate și mârâie dacă încerc sa o ating, este normal sa se umfle asa? Va multumesc!
R: Umflarea glandelor mamare poate apărea în perioada ciclului de călduri, pe perioada gestaţiei sau pe perioada lactației. Deci, poate fi cauzată de schimbări hormonale sau poate fi vorba de o problemă mai gravă.
Hiperplazia mamară este caracterizată de creşterea rapidă a ţesutului mamar. Poate mima cancerul mamar, care are un prognostic grav. Este important să se diferenţieze hiperplazia mamară de cancerul mamar. Hiperplazia mamară apare mai frecvent la animale tinere, nesterilizate şi este rezultatul influenţei progesteronului asupra glandei mamare. La animalele gestante sau cu pseudogestaţie nivelul progesteronului creşte, iar glanda mamară se poate dezvolta. Deşi nu este o afecţiune gravă aceasta crează disconfort şi se poate complica ajungând chiar la ulcere sau infecţii.
La femelele nesterilizate calea cea mai bună de tratament şi de prevenire a reapariţiei acestor probleme este sterilizarea. La animalele nesterilizate riscul de apariţie a cancerului mamar este mult crescut faţă de femelele sterilizate. Cu cât femela este sterilizată mai devreme, cel mai bine înainte de primul ciclu de călduri, cu atât scade riscul de apariţie a tumorilor mamare.
Orice umflătură prezentă la nivelul glandelor mamare poate indica prezenţa cancerului mamar, de aceea se recomandă ca animalului să i se facă o serie de investigații şi anume analize biochimice de sânge, hemoleucogramă, radiografii, examen citologic, ecografii abdominale etc. După îndepărtarea tumorilor se recomandă efectuarea unui examen morfopatologic. Toate aceste lucruri se stabilesc cu medicul veterinar care va consulta animalul şi va decide paşii următori.