De ce năpârlesc iepurașii?
Î: Bună ziua. Am o iepuroaica și îi cade foarte tare părul. De ce se intampla asta si ce as putea face ?
R: Năpârlirea la iepuri poate fi fiziologică sau patologică. Năpârlirea fiziologică apare în contextul schimbărilor condițiilor de mediu, al anotimpurilor sau în corelație cu vârsta animalului (de exemplu trecerea de la blănița de pui la cea de adult). Năpârlirea sezonieră se poate întinde pe toată durata anului la animalele care sunt ținute în casă consecutiv temperaturilor relativ constante.
În timpul năpârlirii iepurele se toaletează frecvent, ceea ce poate duce la ingerarea unei cantități mari de păr. Deși formarea ghemelor de blană este un fenomen întâlnit în principal la pisici, acesta poate apărea și la iepuri. Din această cauză, pe durata năpârlirii, trebuie să ne asigurăm că iepurașul are destul fân la dispoziție. Fânul conține cantiăți mari de fibre care contribuie la un tranzit intestinal corespunzător.
De asemenea, se recomandă perierea zilnică a animalului. Există perii speciale pentru iepurași (FURminator perie pentru rozătoare sau TRIXIE perie și pieptăn pentru rozătoare).
Pentru a ajuta organismul iepurașului să treacă mai ușor peste perioadele de stres, se pot oferi suplimente vitamino-minerale ce se administrează fie în apă, fie peste hrană: SERA Vitamin Plus N vitamine pentru rozătoare, BEAPHAR Algolith supliment pe bază de alge pentru piele și blană.
Foarte importantă este și mâncarea oferită iepurașului. O dietă completă și echilibrată va ajuta la susținerea sănătății animalului și la menținerea aspectului corespunzător al blănii. Iepurelui trebuie să îi oferiți zilnic verdeață și legume proaspete (morcovi, frunze de broccoli, sfeclă, trifoi, flori și frunze de păpădie, pătrunjel). Le plac foarte mult și fructele (mere, pere, banane, portocale, piersici, prune), dar acestea trebuie oferite mai rar și în cantități mici, deoarece conțin cantități mari de glucide care pot duce la dezechilibre în cadrul aparatului digestiv. Alimentele de evitat sunt: conopida, varza, ciocolata, pâinea proaspătă, spanacul, roșiile și cartofii.
Alături de amestecurile de semințe speciale pentru iepuri, fân și legume, iepurașul trebuie să aibă acces la un bloc mineral. Suplimentar se pot oferi recompense cu fructe și legume uscate, precum și cu adaos de vitamine și minerale. În situațiile patologice, căderea părului este însoțită de simptome precum: prezența crustelor la nivelul pielii, apariția pruritului și a gratajului intens (mergând până la formarea de răni), apariția mătreții, blană lipsită de strălucire și cu aspect neîngrijit etc.
Cauzele năpârlirii anormale pot fi:
- infestații cu paraziți (pureci, păduchi, râie, ciuperci)
- toaletare excesivă (pe fond de stres)
- dezechilibre cauzate de o alimentație neadecvată
- tulburări hormonale
- alergii
- infecții bacteriene.
Pentru identificarea cauzei exacte a căderii părului este necesar un consult medical la un cabinet veterinar de specialitate unde, pe baza testelor specifice, va fi pus un diagnostic clar și se va institui un tratament adecvat.