mihaelaa-vet

Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î:  Bună ziua. Am un Husky Siberian de 8 luni. Problema este că are o crustă în jurul ochilor și se scarpină. Cu ce ar trebui să o dau să îi crească blanița lângă ochi la loc?

Am văzut că se scarpină și sub bărbie și părul e mai rar. Am căutat-o de păduchi sau altele, dar nu am găsit nimic. Are crustă pe lângă ochi de la 5 luni.

Mulțumesc! Mihai

 

R: Uneori o astfel de exprimare clinică apare în cazul infestației cu parazitul Demodex canis ce produce demodicoza sau demodecia.

 

Această boală parazitară apare de obicei la animalele cu un fond imunitar scăzut, animale stresate (stres de înțărcare, stres postpartum), malnutrite, puii cei mai mici din cuib. De obicei transmiterea se realizează prin contact direct, puii fiind infestați în timul alăptării.

Animalele parazitate cu acest acarian pot avea leziuni de dimensiuni foarte mici (uneori chiar nu sesizăm aceste leziuni, în acest caz animalul, prin maturizarea sistemului imunitar se poate vindeca fără intervenție medicamentoasă) dar de cele mai multe ori se observă zone afectate extinse (moment în care se impune un tratament specific).

 

Leziunile primare se pot suprainfecta, în acestă situație recuperarea fiind anevoioasă. Cazurile cele mai grave sunt reprezentate de demodecia generalizată și suprainfectată ce poate pune în pericol viața animalului.

 

Zonele cel mai des afectate sunt: pielea din jurul ochilor (uneori au aspect de ochelar), colțurile gurii, frunte, gât sau membre. Pielea afectată este lipsită de păr, îngroșată, uneori prezintă cruste, uneori zonele pot fi pruriginoase sau în cazul în care se suprainfectează se poate sesiza un miros neplăcut, iritația pielii, inflamații.

 

Diagnosticul se pune pe baza examenelor de laborator. Se prelevează o probă de păr prin raclaj profund și se examinează la microscop, identificând parazitul. Tratamentul diferă în funcție de extinderea leziunilor. Se pot face îmbăieri cu amitraz, neostomosan etc. pentru eliminarea parazitului, aplicarea de pipete pe bază de selamentină sau moxidectin.

 

Pentru susținerea organismului se pot administra imunostimulatoare, hepatoprotectoare, antibiotice în cazul suprainfecțiilor. Tratamentul se va realiza numai sub strictă supraveghere medicală și va fi ajustat în funcție de fiecare individ. Animalele cu o astfel de afecțiune se recomandă a nu se reproduce.

Bogdan Manda, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.