daniela

Daniela Chelaru, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua, am un pinscher cu vârsta de 1 an şi 3 luni. Acum 7 luni a fost diagnosticat cu dermatită (râie) micotică. A început să i se rărească părul din jurul ochilor şi apoi de pe membrele anterioare. A făcut tratament timp de 6 luni cu Frontline, prima lună săptămânal, iar apoi de 2 ori pe lună. A început să îi crească părul pe membrele anterioare, dar a început să îi cadă de pe cele inferioare şi acum de pe piept. Ce tratament recomandaţi?

Mulţumesc! Roxana


R: Din păcate nu am înțeles foarte bine din informațiile dumneavoastră care a fost diagnosticul și tratamentul pentru animaluțul dumneavoastră. Vă răspund cu câteva informații despre ce mi-ați scris dumneavoastră aici și vă așteptăm cu mai multe detalii.

 

Dermatită este termenul folosit pentru numeroase afecțiuni care lezează pielea animalelor. Poate avea o gamă largă de simptome, dintre care enumerăm : roșeață (eritem ), prurit (mâncărime), inflamare (edem), îngroșare,

apariția crustelor, veziculelor, papulelor, largă de simptome, dintre care enumerăm : roșeață (eritem ), prurit (mâncărime), inflamare (edem), îngroșare, apariția crustelor, veziculelor, papulelor, căderea părului etc.

Dermatitele sunt de mai multe tipuri în funcție de factorul declanșator:

  • dermatita atopică - determinată de reacția alergică la una sau mai multe substanțe. Caracterizată prin mâncărime cronică, iar prin scărpinat apare roșeața, iritarea, lezarea cutanată.
  • dermatita post-traumatică - apare brusc, caracterizată de umflarea zonei, apariția exudatului, durere, miros neplacut. Animalul de linge sau muscă cu insitență, ceea ce duce la menținerea leziunii sau chiar extinderea ei. Este determinată de bacterii care trăiesc în mod normal pe pielea animalului și care în urma ruperii barierei de protecție ajung să se dezvolte exagerat și să devină patologice. Poate fi determinată de paraziți, de neîngrijirea blănii mai ales în perioada de năpârlire, alergeni de diverse naturi etc.
  • dermatita de contact - determinată de contactul cu unele substanțe, cum ar fi substanțe corosive, acizi, detergenți, îngrășăminte etc.
  • dermatita determinată de saliva de purice- cauzată de o sensibilitate la saliva de purice. Chiar și expunerea minimală la purici poate determina apariția dermatitei.
  • dermatita sarcoptică - determinată de parazitul Sarcoptes mite. Are dimensiuni microscopice, nu se poate vedea cu ochiul liber, iar diagnosticul se pune prin examen microscopic al raclatului cutanat. Afectează zonele de pe pieptul animalului, membre, urechi. Se contactează prin contactul cu un alt câine infestat sau cu zonele unde au fost câini cu dermatita sarcoptică.
  • dermatita demodectică - parazitul implicat este Demodex canis. Se găsește în mod normal pe pielea animalului și se dezvoltă exagerat atunci când scade imunitatea. Se poate moșteni genetic. Se intâlnește la indivizii stresați, imunosupresați.

 

Aceste ultime două forme de dermatită (demodectică și sarcoptică) sunt cunoscute și sub denumirea de râie.

  • dermatită nutrițională- dietele de proastă calitate pot determina apariția problemelor cutanate. Suplimente alimentare pot ajuta la menținerea sănătății pielii și părului.
  • dermatita seboreică- zona devine unsuroasă, apare mătreața, mâncărimi, căderea părului etc
  • dermatita micotică (micoze, dermatofitoze) - determinată de fungi. Cele mai frecvente sunt cele determinate de mycrosporium, Tricophyton.

 

Tratamentul variază în funcție de cauza dermatitei şi poate fi:

  • dietetic, prin schimbarea hranei animalului, recomandându-se hrană de bună calitate, iar unde este necesar cu formulă hipoalergenică,
  • medicamentos, conform protocolului terapeutic al medicului veterinar care a evaluat starea de sănătate a animalului și a efectuat un consult amănunțit al acestuia.

 

Alte informații mai puteți afla din următoarele articole:
Tricofiția și microsporia la câini

Demodecia la câini

Ringworms - infecţie fungică

 

După cum vedeți, râia și dermatita micotică sunt diferite, iar în categoria fiecăreia avem alte subcategorii.

Daniela Chelaru, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.