Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Buna ziua! Am un motan de 1an jumatate care se scarpina foarte tare la baza cozii. De aproximativ o luna i-a cazut si blanita din acea zona de la cat de des se scarpina. Am fost cu el la veterinar, i-am facut un raclat dar nu au gasit nimic. Au zis ca e posibil sa fie cv pe fond de stres sau hormonal. Altcineva mi-a mai spus ca ar putea fi o alergie la proteine. I-am dat granule de la Purina pana acum si plicuri de la Felix. Acum am schimbat pe granule dr la Leonardo si plicuri Royal pt pisici sterilizate. Ar trebui sa-i dau altcv? Nu are leziuni la nivelul pielii. Nu stiu ce sa ii fac sa nu se mai scarpine atat de tare.

 

R: Buna ziua stimată doamnă,

Vă mulțumim pentru întrebarea dumneavoastră și pentru încrederea acordată.

 

Dermatita este un termen ce defineşte o inflamaţie a dermului însoţită de o serie de semne clinice aşa cum sunt: căderea părului, prurit (scărpinat), hiperemie (înroţirea pielii), exfolieri, cruste, deformări ale pielii (vezicule, pustule) etc.

 

 

Dermatitele pisicilor au mai multe cauze şi anume: alergeni (dermatite alergice), bacterii, fungi, paraziţi, traumatisme (dermatite de contact), dermatite a căror cauză rămâne necunoscută (dermatite atopice), dermatite seboreice.

Pentru a putea pune un diagnostic cert și determinarea tratamentului adecvat de care pisica dumneavoastră are nevoie trebuie realizat un consult dermatologic. Acesta constă în realizarea unui raclat cutanat din zona afectată (este bine să se ia probă și de pe marginile zonei fără păr) și supus examenelor de laborator pentru aflarea exactă a agentului etiologic (este de preferat să se realizeze examen parazitologic, micologic și bacteriologic). În cazul în care agentul etiologic este o ciupercă, este recomandat să se efectueze și o fungigramă pentru a vedea exact la ce tip de antimicotic este sensibilă, iar în cazul bacteriilor se recomandă realizarea antibiogramei pentru identificarea antibioticului la care este sensibilă bacteria respectivă.

 

Microsporum spp fac parte din clasa miceţilor (ciuperci) care se dezvoltă cu uşurinţă pe pielea animalelor şi a omului. O particularitate a acestor miceţi este aceea de a se localiza la rădăcina firului de păr, ştrangulându-l, astfel firele de păr vor cădea, lăsând în urma lor pielea aproape glabră şi cu păr foarte scurt (efectul de pseudotundere). Microsporia se întâlneşte mai frecvent la pisici. Sporii de micosporie sunt foarte rezistenţi în mediul înconjurător şi se transmit cu uşurinţă de la un animal la altul, inclusiv la om.


Din fericire, în cazul microsporiei există un vaccin, care se poate efectua. Vaccinarea nu rezolvă problema în totalitate, pe lângă acesta se recomandă îmbăieri repetate cu şampon special sau pulverizări. De multe ori, în funcţie de gravitatea cazului se recomandă tunderea animalului şi tratament cu antibiotice, întrucât de cele mai multe ori peste micoze se suprapun infecţii bacteriene.


Vaccinul Biocan M este recomandat pentru profilaxia și tratamentul micozei cutanate provocate la câini și pisici de Microsporum canis. Animalele vaccinate pentru prima dată trebuie revaccinate cel puţin o dată într-un interval de 14 – 21 zile. În cazul vaccinării terapeutice, se va efectua o a treia vaccinare la 18 – 24 zile după revaccinare, dacă este necesar. Imunitatea animalelor vaccinate se formează în decurs de o lună după revaccinare și durează cel puțin un an.

 

Micozele apar de regulă în urma deprecierii sistemului imunitar, de aceea se recomandă susţinerea sistemului imunitar. Vitaminele destinate regenerării părului sunt şi ele foarte indicate pentru grăbirea procesului de refacere a învelişului pilos.


Pentru e exclude dermatita alergică, dar şi pentru a reuşi să ajutaţi organismul animalului să regenereze suprafeţele lezionate vă recomand o hrană hipoalergenică aşa cum este: HILL's Z/D, HILL's D/D, Royal Canin Hypoalergenic, Purina HA, Royal Canin Sensitivity Control. Hrana va fi administrată fără a fi combinată cu altă hrană, până la dispariţia semnelor clinice. Acest tip de hrană, însoţită de un tratament adecvat poate rezolva problema pisicii dumneavoastră.

 

Un alt tratament adjuvant în probleme ale pielii şi blăniţei sunt uleiurile de somon, comprimatele cu conţinut crescut de Omega 3, 6, Zinc sau suplimentele pe bază de biotină. Toate acestea pot fi administrate numai după un consult medical amănunțit.

 

Sper că aceste informații vă vor fi de un real folos.


Cu respect,
Mitran Ioana - Cristina

 

Ioana Mitran, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.