Despre a 3-a pleoapa la pisici
Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Buna ziua! Va deranjez din nou cu o întrebare. Motanul meu are o pielița albă pe un sfert din globul ocular, partea de jos.E o problema la ochi ? Va multumesc!
R: Pleoapa a 3-a este cunoscută şi ca membrana nictitantă. Este suficient de mare cât să acopere corneea, acţionând ca un element de protecţie, îndepărtând depunerile şi distribuind pelicula lacrimală pe suprafaţa globului ocular. Când animalul este alert, aceasta este retrasă şi este vizibilă doar o porţiune mică. Atunci când animalul este relaxat sau când clipeşte, pleoapa a treia trece în mod pasiv pe suprafaţa globului ocular. Mişcările pleoapei a treia sunt controlate parţial şi de sistemul nervos simpatic.
Funcţiile pleoapei a treia sunt:
- distribuirea filmului lacrimal pe suprafaţa corneei
- protecţia corneei şi îndepărtarea corpurilor străine de pe suprafaţa corneei
- prezintă glandă lacrimală care secretă 30-50% din secreţia precorneală
- funcţie imună prin foliculii limfoizi din structură
Situații în care pleoapa a treia (membrana nictitantă) devine evidentă:
- Tranchilizare. Unele medicamente ce afectează sistemul nervos pot duce la o evidențiere a pleoapei a treia, fiind un semn de intrare în acțiune al acestora
- Febra.
- Sinuzitele, rinitele, stomatitele, otitele, afecțiunile dentare, în general inflamațiile din zona capului.
- Afecțiuni inflamatorii ale sistemului nervos central.
- Slăbire accentuată, patologică.
- Starea de șoc sau coma.
- Traume sau inflamații la nivelul ochiului.
- Unele intoxicații.
- Atunci când se pregatesc de luptă, în mod reflex, pleoapa a treia devine mai vizibilă, pentru a proteja ochii de traume severe.
- Prezența unei afecțiuni cunoscute drept „cherry eye”. Termenul este folosit pentru a descrie protruzia glandei lacrimale asociată pleoapei a treia.
Pentru stabilirea exactă a cauzei ce a dus la apariția simptomelor și, dacă este cazul, pentru administrarea unui tratament corespunzător, vă recomandăm să vă duceți cu animalul la o clinică veterinară pentru realizarea unui control medical oftalmologic.