Pruritul la câini
Î: Buna seara! Am doi caini, o catelusa shih tzu de 2 ani si 8 luni si un catel yorkshire de 5 ani. Vara aceasta a fost de groaza, s-au scarpinat continuu iar pielea lor a fost rosie si plina de bubite si răni. Medicul veterinar le-a facut analize sa vada daca nu au ciuperca, a iesit negativ, au primit pastile, injectii si sampon cu clorhexidrina. Cat a durat tratamentul nu s-au mai scarpinat, cand nu au mai luat pastile au inceput sa se scarpine din nou, asa ca a fost nevoie din nou de pastile. Au avut zgarzi Foresto dar medicul mi-a recomandat sa le dau jos si sa le dau pastila Bravecto, nu a ajutat nici asta. Acum pielea lor arata bine dar tot mai au prurit, nu asa des cum au avut dar nici deloc.
Medicul ne-a recomandat hrana hipoalergenica dar eu sunt sceptica in privinta ei deoarece majoritatea tipurilor de hrana din aceasta categorie contin cereale iar daca nu contine cereale, contine cartofi intr-o proportie foarte mare si carne foarte putina sau deloc iar copiii mei patrupezi sunt foarte pretentiosi la mancare, abia o mananca pe cea cu multa proteina animala. Intrebarea mea este ce hrana recomandati pentru problema lor care sa nu contina cereale dar nici procentul de proteina animala sa nu fie foarte ridicat? Mentionez ca sunt sterilizati amandoi, deci ar trebui si grasimi mai putine. Va multumesc!
R: Este adevărat ca excesul de proteina poate declanșa intolerante si dermatite si mult multe alte cauze.
Hipersensibilitatea dată de hrană este foarte întâlnită la câini. Există două cauze principale ale acestei hipersensibilități: alergiile alimentare (răspunsul imun al organismului) și intoleranța la anumite alimente (hipersensibilitate datorată altor cauze decât cea a răspunsului imun). Mecanismul de acțiune în alergiile alimentare este destul de complicat, dar este important de subliniat faptul că proteinele sunt întotdeauna „vinovate”. Proteinele de diferite origini sunt consumate de câine din carne, ouă, legume, cereale etc.
Odată dezvoltate, aceste alergii pot să se păstreze pe întreg parcursul vieții câinelui și soluția este eliminarea proteinelor „vinovate” din dieta.
Cele mai frecvente alergii alimentare sunt date de: carnea de vită (60%), soia (32%), carnea de pui (28%), porumb (25%), grâu (24%) și ouă (20%). Acestora li se pot adăuga și anumiți factori care cresc riscurile alergiilor. Astfel, inflamațiile, infecțiile sau utilizarea unor medicamente pot să afecteze tubul digestiv și să crească posibilitatea apariției hipersensibilității alimentare. În plus, sensibilitatea la anumite alimente este mai întâlnită la animalele tinere, acestea având reacții alergice mult mai intense.
Cele mai întâlnite semne ale alergiilor alimentare sunt: vomă, diaree, prurit, grataj, chiar până la căderea părului, și inflamarea zonei respective, înroșirea zonei perianale.
Căderea părului si apariția leziunilor la nivelul pielii sunt acele manifestări care pun pe gânduri iubitorii de animale. Dermatitele de natură alergică sunt a treia cauză care duce la îmbolnăvirea pielii din totalul dermatitelor.
Pentru început este bine să vă hrăniți câinele cu alimente care nu produc alergii alimentare, ideale sunt cele care conțin proteine hidrolizate, cum v-a spus si medicul dumneavoastră veterinar.
Chiar dacă nu va mânca prima zi sau chiar două, trei zile nu trebuie să vă speriați sau să vi se facă milă de el. La un moment dat va ceda întrucât instinctul de supraviețuire primează la orice animal.
Sunt conștientă că poate vi se pare puțin crudă această abordare însă un câine care inițial refuză un tip de hrana uscată, va refuza pe parcurs și alte tipuri de hrană, devenind din ce în ce mai mofturos.
Următorul pas poate să fie o dietă ce are la bază proteine și carbohidrați în forma lor naturală. De exemplu, carne de miel în amestec cu orez, pește cu orez, pește cu cartofi, pește cu mazăre, hrană grain free sau gluten free.
În această perioadă, câinele nu are voie să mănânce altceva. De asemenea, va trebui să acordați foarte multă atenție tipurilor de alimente alese, încercând o eliminare controlată, pentru a depista proteinele responsabile de declanșarea alergiilor.
Tratamentul variază în funcție de cauza dermatitei.
Pentru a putea pune un diagnostic cert și determinarea tratamentului adecvat de care câinele dumneavoastră are nevoie, trebuie realizat un consult dermatologic. Un control dermatologic complet va cuprinde: un consult general, un set complet de analize de sânge, citologie cutanată, raclate cutanate, tricograme, examen otoscopic și citologie otică, cultură bacteriană și antibiogramă, cultură dermatofiți și interpretare fungică a culturii, testare alergică intradermică, testare serologică in vitro (din ser sau sânge), prelevarea de probe pentru realizarea examenelor de biopsie etc.
Tratamentul problemelor cutanate diferă în funcție de afecțiunea identificată, putând conține: administrarea unei diete alimentare, tratamente locale (aplicarea de soluții/unguente, băi cu substanțe medicamentoase), terapie pe cale generală (pe cale orală sau injectabilă), administrarea de imunoterapie specifică, tratarea altor afecțiuni identificate etc. În anumite cazuri dermatitele au nevoie de tratamente îndelungate de câteva săptămâni sau luni de zile.
Pe lângă hrană, se mai pot oferi suplimente nutritive special create pentru o piele și blană sănătoasă. Acestea se găsesc sub formă de pastă (în special pentru animalele care nu acceptă comprimatele), sub formă de uleiuri cu gust de pește, sub formă de comprimate( PetPhosPelage, VetoSkin etc. ) sau chiar sub formă de pipete asemănătoare ca aspect și aplicare cu pipetele de deparazitare externă (Dermoscent).
Pentru e exclude dermatita alergică, dar și pentru a reuși să ajutați organismul animalului să regenereze suprafețele lezionate vă recomandăm o hrană hipoalergenică așa cum este: HILL's Z/D, HILL's D/D, Royal Canin Hypoalergenic, Purina HA, Royal Canin Sensitivity Control. Hrana va fi administrată fără a fi combinată cu altă hrană, până la dispariția semnelor clinice. Acest tip de hrană, însoțită de un tratament adecvat poate rezolva problema câinelui dumneavoastră.