Tricofiția și microsporia la câini
Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Am doi cateluși westie și unul din ei, având probleme de sănătate de mai mult timp, a contactat de undeva tricofiția și microsporia și deși folosim șampon Malaseb și cremă miconazol nu reușim să scăpăm de această problemă.Totodată am descoperit după luni de zile de tratament și investigații că are proteus pe sinusuri și am încercat diferite scheme de tratament, dar nu scăpăm de proteus și de secrețiile nazale.
Celălalt cațel nu are nici o problemă și sper să nu apară nimic. Am folosit până acum doar zgardă, dar nu mai este suficientă și aș vrea o recomandare în acest sens, dat fiind faptul că îi spăl la trei zile cu Malaseb. Aș fi recunoscătoare dacă aș primi recomandări legate de toate problemele noastre pentru că nu gasim rezolvare pentru ele dupa 9 luni de tratament și nu mai suntem chiar tinerei (10 ani și 10 luni). Mulțumesc! Mihaela
R: De cele mai multe ori acești germeni oportuniși determină leziuni pe corpul gazdei în momentul în care găsesc condiții prielnice de dezvoltare. Aceste entități patologice ce se găsesc în mediul înconjurător, în sol sau pe |
suprafața corpului altor animale domestice (de exemplu capre).
Firele de păr rupte, ce pot conține spori joacă un rol important în diseminarea bolii. Adesea un organism debilitat, imunosupresat poate fi contaminat cu acești fungi, mai ales dacă există și o altă leziune la nivel cutanat. Boala debutează cu caderea părului la nibelul extremităților, la baza urechilor sau la nivelul feței, blana are un aspect peticit. Se poate complica cu foliculită sau furunculoză.
Primul obiectiv al tratamentului este oprirea diseminării (atât încercarea de a opri generalizarea bolii la individ cât și diseminarea la alte animale sau om). Se pot realiza îmbăieri ,emulsii aplicate local pe zonele. Pentru formele cronice se recomadă tratament sistemic . Tratamentele vor fi efectuate numai de către medicul vetrinar curant ce cunoaște cazul în detaliu.
În ceea ce privește infecția cu proteus, cred că dacă se reușește stabilizarea statusului imunologic la parametrii mai înalți se poate rezolva. Dacă animalul din punct de vedere imunologic nu mai este labil, atunci organismul reușește să facă față infecțiilor.