Î: Buna ziua! Am un papagal Jako și are 5 luni. Cum ar trebui sa i dau fructele și legumele crude sau fierte? Va multumesc!

R: Marele Gri African este un papagal de dimensiuni medii, cu originile în vestul și centrul Africii. Coloritul este gri de diferite nuanțe și cu coada roșie sau maro.
Din familia papagalilor Jako sau Marele Gri African (Psittacus Erithacus) fac parte două tipuri și anume Jako Congo sau Gri Gabon și Jako Timneh. Diferențele între cele două tipuri constau în colorit și în mărimea lor.

Papagalul Gri Gabon este un papagal foarte apreciat pentru inteligența sa, pentru capacitatea de a vorbi (reproduce limbajul uman) și pentru faptul că este un animal foarte sociabil încă de acum câteva sute de ani. De asemenea, este o pasăre dificilă, care necesită foarte multă atenție și care nu este potrivită pentru toată lumea ca animal de companie.

De aceea este important ca înainte de achiziționarea unui asemenea animal să vă interesați despre el și nevoile lui astfel încât să nu ajungeți să regretați alegerea și eventual să renunțați la el, ceea ce ar fi un stres foarte mare pentru pasăre, mai ales după ce se atașează de o persoană. Speranța de viață este de aproximativ 65 de ani, deci este un angajament pe viață.

Papagalii Gri Gabon pot învăța până la 200 de cuvinte și imită sunetele din casă foarte realist. O caracteristică aparte este aceea că pot asocia sunetele și cuvintele unui anumit context. Se spune despre ei că ar avea starea emoțională a unui copil de 2 ani și inteligența unuia de 5 ani. Trebuie să fiți pregătiți să îi acordați mult timp și să-i stimulați creierul prin diverse activități și bineînțeles să îi oferiți educație pentru a corecta comportamentele nedorite.

Are reputația de a se dedica unei singure persoane însă acest lucru se întâmplă din cauza faptului că de cele mai multe ori doar o singură persoană petrece suficient timp cu el. Este indicat să îi oferiți ocazia de a socializa cu cât mai multe persoane și fiecare persoană trebuie să petreacă suficient timp cu el pentru a-i câștiga încrederea, acest lucru realizându-se cu răbdare și respect.

Automutilarea este una din problemele care pot apărea la papagali cu cauze diverse fizice, psihice. Se poate manifesta dacă nevoile lor afective nu sunt satisfăcute, dacă sunt stresați, dacă nu li se acordă suficientă atenție. Orice pasăre care ajunge să își smulgă penele trebuie consultată de un medic veterinar pentru a se exclude posibilele cauze fizice.

Colivia cu cât este mai mare cu atât mai bine. Este indicat un minim de 90x60x120. Spațiul grilajului trebuie să nu fie suficient de mare cât pasărea să își poată prinde capul între gratii, dar nici prea mici cât să își prindă degetele. Ideal este ca spațiul între gratii să fie de 1,9 - 2,5cm. Este indicat ca măcar o parte a cuștii să aibă gratii orizontale pentru a-i permite păsării să urce. Materialul din care este confecționată colivia trebuie să fie unul potrivit astfel încât papagalul să nu poată deforma gratiile, să nu existe margini ascuțite, să nu poată fi dezasamblat, etc.

Cele mai potrivite sunt cuștile pătrate deoarece oferă mai mult spațiu. Colivia trebuie amplasată într-un loc unde pasărea va avea contact cu oamenii o mare parte a timpului, însă nu în zona cea mai agitată. Colivia trebuie ferită de curenții de aer, de sursele de încălzire, de aerul condiționat și nu trebuie așezată imediat lângă ferestre. În colivie este indicat să puneți o gamă variată de ramuri de diferite dimensiuni și din diferite materiale. Important este să-i oferiți o gamă variată de jucării.

Jucăriile trebuie verificate să nu pună viața animalului în pericol și să aibă dimensiunile potrivite. Ele trebuie să fie cât mai diverse și puse alternativ în colivie (cam la 2 săptămâni), astfel pasărea nu se va plictisi de ele. Jucăriile noi nu trebuie introduse brusc în colivie pentru că altfel pasărea se poate speria și să nu se mai joace cu ele niciodată. Trebuie introduse treptat și este indicat ca înainte să vă observe pe dumneavoastră jucându-se cu ele, pentru că faptul că sunt curioși nativ îi va determina să se apropie de ele.
Este indicat să vă planificați timpul astfel încât să îl lăsați în afara colivie o bună perioadă de timp, în fiecare zi. Bolurile de apă și mâncare trebuie să fie din ceramică sau din oțel pentru a rezista în timp și pentru a fi ușor de curățat.

Alimentația trebuie să fie cât mai diversificată. Regimul alimentar trebuie să cuprindă cereale, fructe și legume proaspete, proteine, grăsimi. Asemenea unui copil, poate fi o provocare să îi diversificați alimentația. Trebuie să insistați pentru a-l face curios să încerce diverse alimente. Cerealele nu trebuie să reprezinte partea principală a alimentației. Pot fi predispuși carențelor de calciu, de aceea este important ca anual să se verifice valorile calciului de un medic veterinar.
Suplimentele de calciu, dar de asemenea și suplimentele cu vitamine trebuie utilizate cu grijă și după consultarea medicului veterinar. Indicat este însă să se ofere în alimentația papagalului alimente bogate în calciu, cum ar fi legumele cu frunze verzi (spanac). Apa proaspătă trebuie să fie oferită la discreție și este important ca bolurile de apă să fie spălate zilnic. Cea mai potrivită hrană pentru papagali este cea bazată pe pelete, fără aditivi sau coloranți artificiali.

Alimente potrivite pentru Jako crude sau fierte: morcovi, broccoli, ardei roșu, verde, galben, dovlecei, castraveți, mazăre, fasole verde, salată verde, pepene, kiwi, struguri, portocale, banane, papaya, pere, ananas.
Există o serie de alimente toxice pentru această specie de papagali, cum ar fi: ciocolata, avocado, cafeina, asparagus, fructe uscate, măsline, alcoolul, semințele și sâmburii mai multor fructe cum ar fi mere, piersici, cireșe, caise, nectarine, prune, etc, ciupercile, produsele ce conțin lactoză, sarea, ceapa, usturoiul, fasole, produse bogate în grăsimi, produsele prăjite sau cu un conținut crescut de zahăr sau de sare.

Comportamentul este important de observat astfel încât să înțelegeți ce vrea să vă transmită pasărea dumneavoastră. Analizați în timp ce se joacă, explorează, interacționează pentru a ajunge să o înțelegeți. Atunci când irisul păsării se mărește sau se micșorează, însă postura corpului este relaxată înseamnă că pasărea este concentrată, interesată de ceva. În situația în care irisul se mărește sau micșorează iar penele sunt umflate înseamnă că pasărea este deranjată de ceva și poate ataca.

Ștergerea ciocului este o manifestare frecventă a păsării după o masă și va folosi ca obiect de șters orice este la îndemână în acel moment - ramurile din colivie, colivia, umărul dumneavoastră, etc.

Vorbitul și imitatul face din Marele Gri African o pasăre foarte iubită și apreciată. Poate ajunge să repete un cuvânt sau o frază după doar una sau două repetări. Vârsta la care încep să vorbească este de un an, însă unii dintre indivizi pot începe chiar mai devreme. Sunt multe manifestări care vă transmit diverse mesaje, de aceea trebuie să le învățați pentru a le putea decodifica.

Ciupitul nu este un comportament normal, de aceea este important să înțelegeți motivul pentru care fac acest lucru și să îl corectați. Este un comportament învățat. Cauzele pentru care pot ciupi sunt: frica, dominanța teritorială, hormonale, medicale, lipsa atenției, joaca. O dată ce ați înțeles de ce mușcă încercați să îndepărtați cauza și să corectați comportamentul.

Ce nu trebuie să faceți este: să țipați la pasăre, să loviți pasărea sau să o pedepsiți prin închiderea în colivie. Smulgerea penelor este o manifestare frecventă la papagali. Cauzele pot fi de la probleme medicale la probleme comportamentale.

Problemele fizice pot fi:
Deficiențe nutriționale: deficiențele de calciu, vitamina A sau de acizi grași
Infecțiile bacteriene
Intoxicațiile
Factorii de mediu printre care se numără colivia (dacă nu este suficient de curată) și băile (pentru o pasăre sănătoasă este important ca acestea să facă baie regulat)

Problemele comportamentale pot fi generate de:
Plictiseala sau lipsa atenției din partea membrilor familiei
Stresul sau schimbările în mediul de viață
Lipsa somnului – au nevoie de 8-12 ore de somn neîntrerupt
Abuzul emoțional

Foarte important este să nu reacționați la o pasăre care își smulge penele. Dacă le oferim atenție în acele momente nu facem altceva decât să încurajăm acest comportament. Cel mai bine este să ignorați comportamentul și să părăsiți camera. Nu lăsați acest comportament să evolueze. Încurajați pasărea să fie curioasă, să experimenteze lucruri noi astfel să învețe că schimbările sunt în regulă și că nu are de ce să se teamă. Acest lucru poate duce la corectarea smulgerii penelor.

Ce trebuie să urmăriți pentru a observa dacă pasărea este sănătoasă: ochii trebuie să fie curați, limpezi, penele trebuie să fie sănătoase, lucioase, netede și aranjate, nările trebuie să fie curate și fără acumulări, respirația trebuie să fie normală, picioarele să fie netede nu descuamate.

Trebuie să cunoaștem comportamentul și obiceiurile păsării în fiecare zi pentru că acest lucru ajută la depistarea timpurie a problemelor medicale. Instinctiv păsările ascund faptul că sunt bolnave, de aceea deși par sănătoase unele pot avea probleme medicale. Atunci când ceva nu vi se pare tocmai în regulă cu animalul dumneavoastră este indicat să mergeți cu el la un medic veterinar pentru un consult.

Semnele că ceva se întâmplă cu papagalul dumneavoastră sunt: penele cu aspect neîngrijit, lăcrimarea ochilor, secreții nazale, stare generală proastă, apatie, papagalul nu se implică în activități, lipsa apetitului, pierderea în greutate, diareea, etc.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.