jowad-new

Jowad Timol, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Mă puteţi ajuta cu identificarea unui tratament pentru diabetul insipid la căţei? Am un buldog american de 8 ani care săptămâna trecută a fost identificat cu această boală. Ce soluţii temporare puteţi recomanda împotriva urinatului excesiv în apartament?

Mulţumesc, Alice

R: Diabetul insipid are drept cauză o secreţie redusă de hormon antidiuretic (ADH) de către glanda pituitară. Diabetul insipid poate fi şi de origine nefrogenică, fiind rezultatul lipsei de stimulare prin intermediul ADH-ului circulator a celulelor ţintă din rinichi ale acestui hormon.

Forma hipofizală apare ca urmare a compresiunii pe această regiune sau a distrugerii regiunii responsabile cu secreţia acestui hormon. Aceste leziuni pot fi formațiuni neoplazice, chisturi sau granuloame cu origine inflamatorie, dar pot apărea modificări şi ca urmare a unor traumatisme craniene cu hemoragie în regiunea pituitară rezultând compresia pe această regiune.

Animalele afectate produc o cantitate crescută de urină diluată şi beau o cantitate egală de apă în compensaţie. Cantitatea crescută de urină este prezentă chiar dacă animalul este privat de apă. Osmolaritatea urinei este crescută în forma hipofizară a bolii, dar nu şi în forma neurologică, astfel putând fi stabilită cauza afecţiunii.

 

Diagnosticul se bazează pe poliuria cronică ce nu se opreşte odată cu deshidratarea animalului şi nu este o consecinţă a unei maladii primare a rinichiilor. Acest test al lipsirii de apă al animalului trebuie efectuat numai dacă animalul nu este deshidratat şi nu prezintă afecţiuni renale.

 

Este necesar să se facă un diagnostic diferenţial faţă de alte afecţiuni cu poliurie precum diabetul zaharat în care apare şi glicozuria (urme de glucoză în urină) sau faţă de nefrita cronică în care apar urme de proteine.

 

Tratamentul constă doar în controlarea poliuriei cu ajutorul desmopresinei, un înlocuitor de sinteză al ADH. Doza este iniţial de 2 picături aplicate pe mucoasa conjunctivală sau nazală. Doza se creşte treptat până când se poate stabili doza minimă eficientă. Efectul maximal apare, de obicei în 2-6 ore şi durează 10-12 ore. Nu trebuie să se priveze animalul de apă. Tratamentul se continuă pe toată durata vieţii animalului.

 

Pentru a limita efectele nedorite ale urinării execesive în apartament puteţi folosi scutece speciale pentru animale. Aceste scutece le puteţi găsi la Maxi Pet, ele existând în diferite dimensiuni, în funcţie de talia câinelui.

Jowad Timol, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.