Diagnosticarea Pancreatitei
Daniela Chelaru, dr. med. vet,
Maxi Pet, Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua. De două luni am luat o femelă Ciobănesc German, de 3 ani, adultă, cam slăbuţă ce-i drept. Am început să o hrănim, dar degeaba, tot slăbea şi făcea un fel de diaree şi uneori grasă. Am hotărât să mergem la medic, unde după ce i s-a făcut un examen copro, ni s-a recomandat streptonamid şi dietă timp de două luni, cu mancare specială. Am încercat şi asta, dar nu s-a schimbat nimic, ea tot slăbea şi scaunul unori bine, uneori modificat şi gras. Am hotărât să facem lipază din sange, deoarece în acel moment începuse să îi curgă un lichid uleios pe fund. După aceasta am primit ca diagnostic prezumtiv: pancreatita. Lipaza,efectuată a ieşit normală. Am refăcut din nou testul copro şi doamna doctor a trimis şi o elastază, la clinica unde am făcut lipaza. Abia într-un final am avut surpriza să descoperim că are infestaţie masivă cu ancilostoma. După ce a sosit rezultatul elastazei, aceasta s-a dovedit a fi pozitivă şi având valoarea de 0.1.
Întrebările mele sunt: Se poate ca ancilostoma să fi modificat analiza din fecale? De ce lipaza a ieşit normală dacă are pancreatită? Ce sfaturi aveţi pentru mai departe? Mulţumesc anticipat. Claudiu |
R: Pancreasul este un organ ce se gasește în apropierea stomacului și a intestinului subțire. Are următoarele funcții: ajută la menținerea glicemiei prin producția de insulină și la digestia nutrienților prin enzimele produse de acesta. Enzimele ajută la digestie și la absorbția nutrienților.
Pancreatita este inflamarea pancreasului și poate fi acută sau cronică. Cauzele pancreatitei pot fi :
- Medicamentele
- Tulburări metabolice precum hiperlipidemia și hipercalcemia
- Tulburări hormonale
- Obezitatea, supraponderabilitatea
- Nutriția , cum ar fi dietele bogate în grăsimi
- Traumatismele abdominale
- Simptomatologia pancreatitei poate fi severă sau ușoară și poate fi comună mai multor afecțiuni. Este caracterizată de:
- Abdomen dureros
- Distensie abdominală
- Lipsa apetitului
- Deshidratare
- Vomă
- Diaree
- Apatie
- Postură modificată
- Febră
- Aritmii – în cazurile mai severe
- Infecții- în cazurile mai severe
- Respirație dificilă- în cazurile mai severe
Dacă inflamația este severă, prin pătrunderea enzimelor în cavitatea abdominală, organele din apropierea pancreasului pot fi „digerate” și să fie afectate permanent.
Diagnosticul se pune prin eliminarea celorlalte posibile cauze și se bazează pe istoricul medical al animalului, pe examenul fizic, pe tabloul hematologic și biochimic complet, pe urinanaliza, pe radiografii sau ecografii abdominale. De asemenea se poate efectua o biopsie pentru un diagnostic concludent.
În unele cazuri prin determinări biochimice se poate găsi un nivel crescut de lipaza care să ducă la stabilirea diagnosticului de pancreatită. Determinarea lipazei serice nu este un indicator precis al pancreatitei. Poate avea valori normal atunci când totuși este prezentă pancreatita și uneori pot apărea valori anormale când nu pancreatita este cauza prezenței simptomatologiei.
Tratamentul pancreatitei se bazează pe :
- Hidratare , deshidratarea este frecvent întâlnită în pancreatită, fiind necesară administrarea de fluide subcutanat sau intravenos
- Analgezie
- Suport nutrițional
Se mai poate administra medicație antivomitivă. Dacă voma este severă se oprește administrarea de apă și hrană timp de 24 de ore. În funcție de cauză, se administrează tratament pentru condiția declanșatoare. În general se administrează tainuri mici, uşor digerabile, sărace în grăsimi, bogate în carbohidrați.
Pancreatita cronică poate duce la diabet sau insuficiență pancreatită denumită și sindrom de malabsorbție. Insuficiența pancreatică, nutrienții din hrană trec în fecale nedigerați. Simptomatologia este prezența apetitului crescut, diareei și pierderea în greutate. Tratamentul este de foarte lungă durată și constă în administrarea de enzime digestive.